Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση Δένδια-Μενέντεζ: «Ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που ελπίζαμε»

«Διανύουμε το καλύτερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», είπαν οι δύο άνδρες

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ καθώς και εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο Αμερικανός Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, τόνισαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, με τον Μενέντεζ να επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη χώρα μας «πυλώνα σταθερότητας για την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε πως δυστυχώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και τώρα «πρέπει να διαχειριστούμε την τρέχουσα πραγματικότητα».

Δένδιας: «Διανύουμε το καλύτερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των χωρών μας»

Ο Νίκος Δένδιας αρχικά καταδίκασε «με τον πιο ισχυρό τρόπο τη χθεσινή επίθεση στην Καμπούλ που στόχο είχε Αμερικανούς στρατιώτες και αθώους πολίτες που προσπαθούν να ξεφύγουν», ενώ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον αμερικανικό λαό, αλλά και στον αφγανικό λαό.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τον Μενέντεζ «έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας που έχει συμβάλλει με τον πιο καθοριστικό τρόπο στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

«Διανύουμε το καλύτερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Έχουμε εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε και σημείωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη.

«Η αμοιβαία μας αντίληψη είναι ότι η σχέση αυτή δε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντικατοπτρίζει όμως το σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην προώθηση της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και μιλώ για αξίες που ασπάζονται και στηρίζουν και οι ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε σε μια σειρά από νομοσχέδια που συνέβαλαν στην εμβάθυνση της σχέσης, όπως αυτό για τη διμερή αμυντική συνεργασία, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρουν την πατρότητα, όχι μόνο την υπογραφή και την ψήφο του κ. Μενέντεζ».

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, είναι επίσης προσηλωμένη στην προσπάθεια για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και βεβαίως είναι απολύτως προσηλωμένη στην αποχή χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι χθες ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στην ομιλία του κάτω από τον Παρθενώνα μνημόνευσε του στίχους ενός μεγάλου Φιλέλληνα του Λόρδου Βύρωνα από το ποίημα “Τα νησιά της Ελλάδας”.

«Αυτά τα νησιά η Ελλάδα κατάφερε να τα ελευθερώσει 100 χρόνια μετά από την αρχική ελληνική ανεξαρτησία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτών των νησιών αμφισβητεί καθημερινά η Τουρκία. Κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπονται ρητά και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση από το Διεθνές Δίκαιο».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Κεραυνοί» από τον Καστανίδη: «Η κυβέρνηση εξευτέλισε την Βουλή»

«Η Τουρκία έχει εκδώσει, κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου, απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών. Είναι η μόνη χώρα στην παγκόσμια κοινότητα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον άλλης χώρας και μάλιστα αν αυτή η χώρα ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της».

«Έχετε τονίσει διαχρονικά στις παρεμβάσεις σας την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών των κοινωνιών του 21ου αιώνα: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνές δίκαιο, ειρήνη και ασφάλεια. Οι θέσεις σας και οι θέσεις της ελληνικής δημοκρατίας ταυτίζονται απολύτως», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα που έχει τονίσει ο κ. Μενέντεζ κατ’ εξακολούθιση:

  • Πρώτον στην «απαγόρευση εξαγωγής προηγμένων οπλικών συστημάτων σε χώρες που προωθούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή τους, ατζέντα αντίθετη στις αρχές που αναφερθήκαμε παραπάνω»… φωτογραφίζοντας τη Γερμανία.

«Αυτή τη θέση είναι ιδεατό να την ακολουθούν όχι μόνο οι ΗΠΑ και η κυβέρνησή τους, αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες που πιστεύουν στα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αξίες», σημείωσε. «Είτε μιλάμε για προηγμένα αεροσκάφη, όπως τα F35 είτε για προηγμένα υποβρύχια. Η απαγόρευση πρέπει να συνδυάζεται με την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που με τις πράξεις τους βάζουν σε κίνδυνο τη συνοχή της συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ».

  • Αναφέρθηκε ακόμη στις εκκλήσεις του κ. Μενέντεζ για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και τόνισε πως δεν μπορούν να υπάρχουν αδιάβλητες εκλογές με την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφός της.

«Αν αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η Λιβύη, υπάρχει ο κίνδυνος η αστάθεια να εξαπλωθεί και σε γειτονικές χώρες», σημείωσε.

  • Τρίτον στην καταδίκη της δημιουργίας τετελεσμένων «σαν αποτέλεσμα της χρήσης βίας», σαφέστατη θέση που ο ίδιος ο Αμερικανός Γερουσιαστής πήρε πριν από λίγες εβδομάδες, όσον αφορά τις παράνομες τουρκικές αγγελίες για τα Βαρώσια.

«Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται σταθερά δίπλα στο πλευρό των ΗΠΑ στην προσπάθεια για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε.

Μενέντεζ: «Οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο»

«Ελπίζαμε πάντα ότι η Τουρκία θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως μια κοσμική κυβέρνηση, ως ένας καλός σύμμαχος, που θα προάγει τη δημοκρατία», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που ελπίζαμε και πρέπει να διαχειριστούμε την τρέχουσα πραγματικότητα».

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, «υπάρχουν συγκεκριμένες ακροάσεις και ακροαματικές διαδικασίες που γίνονται στην περιοχή, ενώ προσφάτως έγινε συνάντηση με θέμα συγκεκριμένα την Τουρκία για να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή και οι συγκεκριμένες επιπτώσεις αυτού του ρόλου».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Δεν πάσχω από κανένα νόσημα»! Ο Τζαβάρας «καρφώνει» την κυβέρνηση

«Θα πρέπει η κάθε χώρα να έχει τα δικά της εξασφαλισμένα δικαιώματα στην ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι όταν υπάρχει ρήξη ή διαφωνίες θα πρέπει αυτές να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε σε ένα σημείο καμπής της παγκόσμια ιστορίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ δύο απόψεων: Από την μια έχουμε την κοινή μας άποψη, να προάγουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμαστε τον άνθρωπο και αυτό επιτρέπει την πλήρωση των ελεύθερων κοινωνιών. Από την άλλη υπάρχει η απολυταρχική και αυταρχική άποψη που καταπιέζει τους πολίτες και εν τέλει υποσκάπτει το κράτος δικαίου και τη νομιμότητα και στη θάλασσα».

«Σε αυτό το σημείο καμπής της ιστορίας, καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, βλέπουμε τη δική μας χώρα να λειτουργεί και να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα κινηθούμε προς την πρώτη κατεύθυνση», τόνισε.

Ο κ. Μενέντεζ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα για την αλληλεγγύη στον αμερικανικών λαό και για τα συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από μια «άνανδρη τρομοκρατική επίθεση».

«Οι ΗΠΑ θυμούνται τους φίλους τους και τους συμμάχους, αλλά και τους εχθρούς. Όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν χθες σε στιγμή που θα επιλέξουμε θα καταφέρουμε χτύπημα εναντίον εκείνων που προέβησαν σε αυτή την ειδεχθή πράξη».

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής υπογράμμισε πως «μας συνδέουν η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, οι ανοιχτές ελεύθερες οικονομίες. Μας προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να εμβαθύνουμε τη σχέση μας περαιτέρω», σημείωσε και επεσήμανε πως «ήδη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ένα μνημόνιο συναντίληψης το οποίο θα εμβαθύνει περαιτέρω της αμυντικής μας συνεργασίας, πάντα με σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία και αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις δικές μας χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Επεσήμανε πως προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ουάσιγκτον, στην περαιτέρω συνεργασία και εμβάθυνση, ενώ τόνισε πως προσμένει και προσβλέπει «στον εορτασμό που θεωρώ ότι θα διοργανώσουμε μόλις υπογραφεί το νομοθέτημα για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία αυτό το φθινόπωρο. Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, σε ό,τι αφορά επίσης και την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Όσον αφορά τη Λιβύη, σημείωσε πως υπάρχει κοινή άποψη και αντίληψη για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση εκεί.

Ανέφερε τέλος ότι προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αμερικανικές εταιρίες επιδιώκουν να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στυλιανίδης για τη Θράκη: Ο Ερντογάν ή λέει ψέματα ή λάθος τον ενημερώνουν

Στις προκλήσεις Ερντογάν απάντησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με παρέμβασή του στη Βουλή. Μάλιστα ζήτησε...

Προκλητική αναφορά Πέτσα στον Ανδρουλάκη, θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Με έναν χαρακτηρισμό ο οποίος επιδέχεται πολλών, ακόμα και επιλήψιμων ερμηνειών καταφέρθηκε ο υπουργός...

Τριαντόπουλος: Βράζει η Μαγνησία με τον αποτυχημένο πολιτευτή…

Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές,...

Η εκδικητικότητα Πλεύρη γελοιοποιεί την κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δυσαρεστήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που...

Ωμή παρέμβαση Πέτσα στην ΕΡΤ για… έναν τίτλο

Απαράδεκτη παρέμβαση στην ΕΡΤ για ένα τίτλο, που, ενώ προέκυπτε από τις δηλώσεις του,...

Κυριάκος Μητσοτάκης στο LSE: Μπορούμε αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Τα ελληνοτουρκικά, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι υποκλοπές, καθώς και...

Με κορωνοϊό γύρισε από την Ισπανία ο Γιώργος Παπανδρέου

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Επιστρέφοντας σήμερα Δευτέρα από το συνέδριο...

Αγκαζέ με τη Μαρέβα πήρε το τσάι του με τον Κάρολο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο κάστρο του Γουίνδσορ πραγματοποιήθηκε η ιδιωτική συνάντηση του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας με...

Υπέρ της διάσωσης των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ (και) ο Δήμος Αθηναίων

Ομοψυχία στην προσπάθεια να μην στερηθεί κι άλλες κινηματογραφικές αίθουσες η πρωτεύουσα επέδειξε σήμερα...

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί γιατί ανέλαβε ρόλο τομεάρχη στο ΠΑΣΟΚ

Εντύπωση προκάλεσαν τα ονόματα νέων τομεαρχών που ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ και ανάμεσα...

«Δεν πάσχω από κανένα νόσημα»! Ο Τζαβάρας «καρφώνει» την κυβέρνηση

Λίγα 24ωρα πριν καταθέσουν πρόσωπα-κλειδιά για την υπόθεση των υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών και...

«Κεραυνοί» από τον Καστανίδη: «Η κυβέρνηση εξευτέλισε την Βουλή»

Για ξεκάθαρη απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κρατήσει στο σκοτάδι το σκάνδαλο των υποκλοπών...

Τσίπρας σε ΕΙΗΕΑ: Αναγκαία η στήριξη του έντυπου Τύπου – Η λίστα Πέτσα έπληξε...

«Κηλίδα» στον πλουραλισμό και τη δημοκρατία χαρακτήρισε τον αδιαφανή τρόπο χρηματοδότησης των ΜΜΕ μέσω...

Εκδήλωση με θέμα: «Το Κουρδικό ζήτημα, ο εκβιασμός της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ από...

Υπό τον γνώμονα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και των καθημερινών απειλών που...

Επιτροπή Θεσμών: Άγνοια για τις υποκλοπές ο Δημητριάδης

Είπε ότι παραιτήθηκε με δική του πρωτοβουλία από το Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

«Φιλανθρωπική» μπίζνα του Λούλη με την «Κιβωτό»

To «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Δωρεά στην Κιβωτό του Κόσμου μονοκατοκία στον Υμηττό από 91χρονη με… άνοια!

Σοκάρουν οι καταγγελίες των συγγενών της ηλικιωμένης - Μια κυρία και ένας νεαρός πήγαν στο σπίτι της

NEWSROOM