Αντιδράσεις για την αύξηση ΜΚ της ΔΕΗ: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της»

Must Read

Έντονη αντίθεση εξέφρασαν ΓΕΝΟΠ και ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση αύξησης του  μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου.  Η ΓΕΝΟΠ μάλιστα προχώρησε και σε έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ της.

Γίνεται λόγος για «ιδιωτικοποίηση» και για «έγκλημα κατά του λαού» και χαρακτηρίζουν την απόφαση ως «το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας».

ΓΕΝΟΠ: «ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στη ΔΕΗ βάζει η Κυβέρνηση»

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ αναφέρει:

«Η αιφνιδιαστική απόφαση της Διοίκησης να “χαριστεί” η ΔΕΗ είναι μια ακόμα απόδειξη της αλήθειας που λέει ότι “ο κατήφορος δεν έχει τέλος”…

Δυστυχώς, για τη χώρα μας και το λαό της, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο “ακριβά ασημικά”.

Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με “παραίτησή” του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας.

Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΗ πέρα από το σοκ που ένιωσαν από την είδηση για την “απώλεια” της Επιχείρησης που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία, αισθάνονται και προδομένοι: Οι υποσχέσεις του κ.Στάσση για ανάπτυξη και έναν νέο κύκλο ανάπτυξης με υψηλή κερδοφορία ήταν κενές περιεχομένου και ψευδεπίγραφες… Μια συρρικνωμένη ΔΕΗ, ένα “κουφάρι” που θα άγεται και θα φέρεται από την …ευρεία διασπορά, πόσο αξιόπιστα μπορεί να συμβάλει στα δημόσια έσοδα και γενικότερα στο δημόσιο συμφέρον;

Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν τη Κυβέρνησης η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους τζάμπα μάγκες που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ , πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν».

ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού»

Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει για το θέμα:

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.

Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό.

Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This