Ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία – Προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ

Η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις, αλλά η Ελλάδα... ατάραχη.

Must Read

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία συνεχίζει τις αιτιάσεις της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγίου και αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία τους!

Διαβάστε ακόμα: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα σαν να μη συμβαίνει τίποτα

Η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, εστάλη ως απάντηση σε επιστολή της της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, η οποία στις 27 Ιουλίου είχε απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη, παρουσιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας και αποδομώντας την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η Άγκυρα.

Η κ. Θεοφίλη είχε τονίσει τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τις οποίες χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες τις προσπάθειες της Άγκυρας να το συνδέσει με την ελληνική κυριαρχία.

Ωστόσο, η τουρκική επιστολή κάνει σύνδεση της κυριαρχίας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά!

Στο τέλος της επιστολής που αποκάλυψε η «Καθημερινή», ο Σινιρλίογλου σημειώνει ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης μιας σειράς συνθηκών και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων (σ.σ. των συνθηκών της Λωζάννης 1923 και του Παρισιού 1947 κατά τον Τούρκο) της Ελλάδας».

Με βάση τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα, με κάποια απόφαση παραχώρησης των νησιών στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1914, «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους. Αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

«Η Ελλάδα έχοντας στρατιωτικοποιήσει τα νησιά έχει χάσει το δικαίωμα να διεκδικεί την αντίθεση σε μια σειρά από συνθήκες και τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι πηγάζουν από αυτές», αναφέρει ακόμα η προκλητική τουρκική επιστολή.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This