Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Λίβυο Πρωθυπουργό – Τέθηκε, ή όχι θέμα τουρκολιβυκού μνημονίου;

Άλλα λέει το ΥΠΕΞ, αλλά η Κυβέρνηση της Λιβύης

Must Read

Στην ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Τρίπολη, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative», ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «οι συζητήσεις εστίασαν στη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ τέθηκε το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης».

Ωστόσο σύμφωνα με την ενημέρωση από την Κυβέρνηση της Λιβύης «συζήτησαν για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τη δυνατότητα των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, την επανέναρξη του έργου της πρεσβείας και την έναρξη χορήγησης θεωρήσεων από την πρωτεύουσα Τρίπολη».

Προφανώς στη λιβυκή πλευρά, δεν ασχολήθηκαν με τα όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δεν θεώρησαν ότι πρέπει να αναφέρουν κάτι. Εκτός αν δεν τέθηκε καν το θέμα.

«Να δίνεται λιβυκή λύση στις λυβικές προκλήσεις»

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου για τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο). Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται λιβυκή λύση στις λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας η Ελλάδα ήταν παρούσα

Μετά το τέλος του «Libya Stabilization Initiative», ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα επέτρεψε στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας.

Η δήλωσή του:

«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες, πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία. Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα.

Γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει απαραίτητες ενέργειες. Πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα».

Ποιοι συμμετείχαν

Στην διάσκεψη συμμετείχαν κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, όπως Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία.

Επίσης, συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Μάλιστα, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα, εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο, ενώ η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Συναντήσεις

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γιτ και την Αμερικανίδα εκτελούσα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για την Εγγύς Ανατολή, Γιαέλ Λέμπερτ.

Επίσης, κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This