7/12/2021

Μεγάλη δημοσκόπηση: Ικανοποίηση μόνο για τα εθνικά θέματα!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Το 56,5% έχει κακή εικόνα για τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, αλλά και ο Τσίπρας δεν δείχνει να καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων

Δυσκολίες και ανασφάλεια στα οικονομικά κυρίως των νοικοκυριών, προβληματισμός για τον δρόμο στον οποίο κατευθύνεται η χώρα, ικανοποίηση στα εθνικά θέματα και δη για την ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και χαμηλές επιδόσεις και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτά είναι τα τρία συμπεράσματα που προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD για τη «δημοκρατία», με τη συμμετοχή 4.311 ατόμων κατά την περίοδο 14-18 Οκτωβρίου.

Όπως αποτυπώνεται στις απαντήσεις, η αγωνία των πολιτών είναι έκδηλη σε θέματα καθημερινότητας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι ηλικίες 45-65 ετών. Άνεργοι, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό σημειώνουν πως δυσκολεύονται να καλύψουν τα χρέη τους, ενώ στην πιο δεινή θέση βρίσκονται όσοι αυτοπροσδιορίζονται στη μεσαία τάξη, αλλά και χαμηλότερα αυτής.

Στο ερώτημα για την πορεία της χώρας, η απόλυτη πλειοψηφία δηλώνει απαισιόδοξη. Συγκεκριμένα, το 53,8% εκτιμά ότι η χώρα οδεύει «προς τη λάθος κατεύθυνση», το 39,6% θεωρεί πως κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», «δεν γνωρίζω» απαντά το 4,9%, ενώ «δεν απαντώ» το 1,7%.

xora odevei

Αρνητική βαθμολογία στην κυβέρνηση βάζει, επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έτσι, καλούμενοι να σχολιάσουν την «Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», «είναι χειρότερη απ’ ό,τι περίμενα» απαντά το 37,1% των ερωτηθέντων, «είναι καλύτερη απ’ ό,τι περίμενα» το 21,3%, «είναι κακή όπως την περίμενα» το 19,4% και «είναι καλή όπως την περίμενα» το 19,0%. Δηλαδή, αν συνοψιστούν, το 56,5% έχει κακή εικόνα για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, ενώ το 40,3% (λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πήρε στις εκλογές του 2019) εκφράζεται θετικά.

kyvernisi nd

Από την πρώτη κατηγορία, κακή εικόνα για την κυβέρνηση έχουν δύο στους τρεις που ανήκουν στην ανώτερη τάξη, ένας στους δύο από τα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, το 54% όσων ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα της μεσαίας τάξης και το 69% αυτών που συγκαταλέγονται στο επίπεδο χαμηλότερα της μεσαίας τάξης. Αντίθετα, πιο ευχαριστημένοι εμφανίζονται το 47% όσων ανήκουν στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, το 36% όσων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην οικονομική ζωή, το 33% αυτών που ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα της μεσαίας τάξης και το 32% όσων τοποθετούν τους εαυτούς τους στην ανώτερη τάξη.

Χρέη προς τράπεζες, Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία

Όσον αφορά τα χρέη προς τράπεζες, Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, από αυτούς που δηλώνουν ότι δεν τα εξυπηρετούν, το 27% ανήκει στις ηλικίες 45-54 ετών, το 26% στην κατηγορία 55-64 και το 22% στην κατηγορία 35-44 χρόνων. Ειδικά για όσους δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους, το 22% δηλώνουν άνεργοι, το 10% εργοδότες / επιχειρηματίες και το 7% αυτοαπασχολούμενοι. «Κανένα χρέος» δηλώνουν πως έχουν το 58% των συνταξιούχων, το 55% των φοιτητών και φαντάρων, το 53% των εισοδηματιών, καθώς και το 50% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και όσων απασχολούνται με τα οικιακά.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν δείχνουν να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός το 2015-2019, αντί του Αλέξη Τσίπρα. «Θα τα είχε καταφέρει πολύ χειρότερα» απαντά το 24,6% των ερωτηθέντων και «μάλλον χειρότερα» το 12,4%. Δηλαδή, το 37% θεωρεί χειρότερο τον σημερινό πρωθυπουργό σε σχέση με τον προκάτοχο του, την ίδια ώρα που το 43% έχει την αντίθετη άποψημάλλον καλύτερα» απαντά το 21,9% και «πολύ καλύτερα» το 21,1%). Υψηλό είναι και το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είναι «τα ίδια περίπου», φτάνοντας στο 16,5%, ενώ «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» σημείωσε το 3,5%.

mitsotakis tsipras

Συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας τάσσονται οι πολίτες. Εν προκειμένω, «πολύ θετική για τη χώρα» τη χαρακτηρίζουν το 42,2% των πολιτών, «μάλλον θετική» το 26,9% (συνολικά 72,1% εμφανίζονται υπέρ), «μάλλον αρνητική» το 12,8% και «πολύ αρνητική» το 7,2% (μόλις το 20% αντίθετοι). Επίσης, «δεν γνωρίζω» απάντησε το 8,8% και «δεν απαντώ» το 2,0%.

amyntiki symfonia

Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνεται η γνώμη των πολιτών για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. «Ήταν πολύ λάθος» είναι η θέση του 39,8% όσων ερωτήθηκαν, «μάλλον λάθος» του 19,3%, «μάλλον σωστή» του 15,7% και «πολύ σωστή» του 7,8%. «Δεν γνωρίζω» απάντησε το 14%, ενώ το 3,3% δεν απάντησε στο ερώτημα.

amyntiki symfonia syriza

Ο Άδωνις ξέχασε την οργή του 62,9% της μεσαίας τάξης

adonis 4
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τη «λέει» στον… γραφίστα της «δημοκρατίας»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν βλέπει το… δοκάρι που υπάρχει στο μάτι της κυβέρνησης και σχολιάζει το «σκουπιδάκι» σε έναν γραφιστικό πίνακα της χθεσινής δημοσκόπησης-κόλαφο για την άποψη που έχει η μεσαία τάξη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις υποσχέσεις που της είχε δώσει.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της RealPolls για τη «δημοκρατία» καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι το 62,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση για ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Αυτό το καταλυτικό στοιχείο που προβάλλεται στην πρώτη σελίδα είναι το δοκάρι που δεν βλέπει ο κ. Γεωργιάδης.

Βλέπει όμως ένα γραφιστικό λάθος σε πίνακα στις εσωτερικές σελίδες που δείχνει ότι το 42% που θεωρεί χειρότερη περίοδο για τη μεσαία τάξη την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 (στοιχείο που προβάλλεται στην πρώτη σελίδα) να είναι στο ίδιο ύψος με το 26,2% που θεωρεί χειρότερη περίοδο τα τελευταία δύο χρονιά και πιο χαμηλά το 30,8%, που λέει ότι δεν γνωρίζει. Αυτό σχολιάζει στο Twitter γράφοντας: «Δείτε πώς παρουσιάζει τις μπάρες η “έγκυρη” @DimokratiaNews. Tο 26% μεγαλύτερο του 42% και το 30,8% ούτε που φαίνεται. Όλα αυτά για να μη φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο δημοφιλής περίοδος και στην δικιά τους δημοσκόπηση».

Κύριε Γεωργιάδη, δεν κρύβεται η αλήθεια: To 62,9% που λέει ότι κοροϊδέψατε τη μεσαία τάξη είναι τεράστιο ποσοστό. Είναι προφανές ότι σας ενόχλησε η δυσάρεστη για την κυβέρνηση πραγματικότητα, γιατί έχετε μάθει στις παραποιημένες έρευνες των αγαπημένων σας μέσων ενημέρωσης, που σας χαϊδεύουν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπανδρέου για στήριξη Λοβέρδου σε Ανδρουλάκη: «Πολιτικά αναμενόμενη»

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ανακοινώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος την στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη,...

Ο Λοβέρδος κατέστρεψε τον Ανδρουλάκη!

Την πάτησε, προφανώς λόγω της απειρίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αντί να ξεκόψει εξαρχής...

Μητσοτάκης από Ιερουσαλήμ: Το Ισραήλ μας έμαθε να ενισχύουμε διαρκώς τις προσπάθειες εμβολιασμού

Το «παρών» στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ έδωσε...

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Λοβέρδος θα στηρίξει Ανδρουλάκη!

Κι ας μην έχουν επικοινωνήσει οι δυο τους μέχρι στιγμής...

Τσίπρας: «Τραγική η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς»

Το κώδωνα του κινδύνου για την «τραγική» κατάσταση συγχρωτισμούπου επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς...

Ομολόγησε ο βασικός μάρτυρας: Το Μαξίμου επέλεξε σε ποια ΜΜΕ θα μοιράσει τα λεφτά της «λίστας Πέτσα»

«Κόλαφος» ήταν η κατάθεση του βασικού μάρτυρα για το σκάνδαλο της υπόθεσης με την...

Με κορωνοϊό ο Χάρης Θεοχάρης: «Είμαι τριπλά εμβολιασμένος»

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος το ανακοίνωσε...

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για τον Γιώργο Τράγκα – Ο λόγος για τον οποίο δεν εμβολιάστηκε

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία νοσηλεύεται με κορωνοϊό για τρίτη ημέρα ο δημοσιογράφος και...

Ο Ανδρουλάκης «κάρφωσε» τον Παπανδρέου για fake news

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε...

Επιμένει η κ. Μαίρη Σαρπ να «διοριστεί», στη σκιά του σκανδάλου που συγκλονίζει τη δικαιοσύνη…

Η συνταξιούχος πρώην πρόεδρος του ΣτΕ κ. Μαίρη Σαρπ, επρόκειτο να διοριστεί στη νέα,...

Ο Οικονόμου εκτός τόπου και χρόνου: «Σώφρονες» και «γενναίες» οι αποφάσεις της Κυβέρνησης

Με τα ερωτηματικά για τη λογική (σ.σ. του παραλόγου) των αποφάσεων που λαμβάνονται να...

Στη Χαριλάου Τρικούπη ζυμώνονται συμμαχίες εν όψει της… τελικής αναμέτρησης!

Το πρωί της Δευτέρας στη Χαριλάου Τρικούπη βρήκε τα στρατηγεία των υποψηφίων να αναλύουν...

Κρίσιμη κατάθεση για τη λίστα Πέτσα

Απαντήσεις για τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση των μίντια εν μέσω πανδημίας καλείται να δώσει σήμερα ο...

Χειραγώγηση των πολιτών μέσω των δημοσκοπήσεων

Παρουσίαζαν μαζικά ότι ο -«χρήσιμος» για τη ΝΔ- Λοβέρδος ήταν το απόλυτο φαβορί στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Παπανδρέου

Θρίλερ η χθεσινή μετεκλογική Δευτέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα κάνει πίσω ή θα...

Ο Μητσοτάκης σήμερα στο Ισραήλ – Τα λέει στο Σότσι με Πούτιν

Διπλωματικές πρωτοβουλίες, με επισκέψεις σε χώρες-κλειδιά, για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερωτευμένος ξανά ο Πύρρος Δήμας – Η Αφροδίτη Σκαφίδα του «έκλεψε» την καρδιά

Τέσσερα χρόνια μετά την τραγική απώλεια της πολυαγαπημένης συζύγου...

Φωτογραφία με την κούκλα κόρη της που γιορτάζει δημοσίευε η Ελένη Ράντου

Με αφορμή την ονομαστική εορτή της κόρης της Νικολέτας,...

Ο τρίτος αδελφός βρήκε νεκρούς και μέσα στα αίματα τον 34χρονο και την 30χρονη στο Νέο Ηράκλειο…

Ο 34χρονος, ο οποίος ετοιμαζόταν να παντρευτεί, φέρεται να πυροβόλησε πρώτα την αδερφή του και στη συνέχεια να αυτοπυροβολήθηκε…

Δύο σημειώματα βρέθηκαν δίπλα στα αδέρφια που αυτοκτόνησαν στο Νέο Ηράκλειο

Δύο χειρόγραφα σημειώματα βρέθηκαν δίπλα στα νεκρά αδέρφια - Τι εξετάζουν οι αρχές

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία της 14χρονης Κέλλυς

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε η κηδεία της 14χρονης...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ