Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Μεγάλη δημοσκόπηση: Ικανοποίηση μόνο για τα εθνικά θέματα!

Το 56,5% έχει κακή εικόνα για τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, αλλά και ο Τσίπρας δεν δείχνει να καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Δυσκολίες και ανασφάλεια στα οικονομικά κυρίως των νοικοκυριών, προβληματισμός για τον δρόμο στον οποίο κατευθύνεται η χώρα, ικανοποίηση στα εθνικά θέματα και δη για την ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και χαμηλές επιδόσεις και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτά είναι τα τρία συμπεράσματα που προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD για τη «δημοκρατία», με τη συμμετοχή 4.311 ατόμων κατά την περίοδο 14-18 Οκτωβρίου.

Όπως αποτυπώνεται στις απαντήσεις, η αγωνία των πολιτών είναι έκδηλη σε θέματα καθημερινότητας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι ηλικίες 45-65 ετών. Άνεργοι, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό σημειώνουν πως δυσκολεύονται να καλύψουν τα χρέη τους, ενώ στην πιο δεινή θέση βρίσκονται όσοι αυτοπροσδιορίζονται στη μεσαία τάξη, αλλά και χαμηλότερα αυτής.

Στο ερώτημα για την πορεία της χώρας, η απόλυτη πλειοψηφία δηλώνει απαισιόδοξη. Συγκεκριμένα, το 53,8% εκτιμά ότι η χώρα οδεύει «προς τη λάθος κατεύθυνση», το 39,6% θεωρεί πως κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», «δεν γνωρίζω» απαντά το 4,9%, ενώ «δεν απαντώ» το 1,7%.

Αρνητική βαθμολογία στην κυβέρνηση βάζει, επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έτσι, καλούμενοι να σχολιάσουν την «Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», «είναι χειρότερη απ’ ό,τι περίμενα» απαντά το 37,1% των ερωτηθέντων, «είναι καλύτερη απ’ ό,τι περίμενα» το 21,3%, «είναι κακή όπως την περίμενα» το 19,4% και «είναι καλή όπως την περίμενα» το 19,0%. Δηλαδή, αν συνοψιστούν, το 56,5% έχει κακή εικόνα για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, ενώ το 40,3% (λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πήρε στις εκλογές του 2019) εκφράζεται θετικά.

Από την πρώτη κατηγορία, κακή εικόνα για την κυβέρνηση έχουν δύο στους τρεις που ανήκουν στην ανώτερη τάξη, ένας στους δύο από τα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, το 54% όσων ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα της μεσαίας τάξης και το 69% αυτών που συγκαταλέγονται στο επίπεδο χαμηλότερα της μεσαίας τάξης. Αντίθετα, πιο ευχαριστημένοι εμφανίζονται το 47% όσων ανήκουν στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης, το 36% όσων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην οικονομική ζωή, το 33% αυτών που ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα της μεσαίας τάξης και το 32% όσων τοποθετούν τους εαυτούς τους στην ανώτερη τάξη.

Χρέη προς τράπεζες, Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία

Όσον αφορά τα χρέη προς τράπεζες, Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, από αυτούς που δηλώνουν ότι δεν τα εξυπηρετούν, το 27% ανήκει στις ηλικίες 45-54 ετών, το 26% στην κατηγορία 55-64 και το 22% στην κατηγορία 35-44 χρόνων. Ειδικά για όσους δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους, το 22% δηλώνουν άνεργοι, το 10% εργοδότες / επιχειρηματίες και το 7% αυτοαπασχολούμενοι. «Κανένα χρέος» δηλώνουν πως έχουν το 58% των συνταξιούχων, το 55% των φοιτητών και φαντάρων, το 53% των εισοδηματιών, καθώς και το 50% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και όσων απασχολούνται με τα οικιακά.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν δείχνουν να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός το 2015-2019, αντί του Αλέξη Τσίπρα. «Θα τα είχε καταφέρει πολύ χειρότερα» απαντά το 24,6% των ερωτηθέντων και «μάλλον χειρότερα» το 12,4%. Δηλαδή, το 37% θεωρεί χειρότερο τον σημερινό πρωθυπουργό σε σχέση με τον προκάτοχο του, την ίδια ώρα που το 43% έχει την αντίθετη άποψημάλλον καλύτερα» απαντά το 21,9% και «πολύ καλύτερα» το 21,1%). Υψηλό είναι και το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είναι «τα ίδια περίπου», φτάνοντας στο 16,5%, ενώ «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» σημείωσε το 3,5%.

Συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας τάσσονται οι πολίτες. Εν προκειμένω, «πολύ θετική για τη χώρα» τη χαρακτηρίζουν το 42,2% των πολιτών, «μάλλον θετική» το 26,9% (συνολικά 72,1% εμφανίζονται υπέρ), «μάλλον αρνητική» το 12,8% και «πολύ αρνητική» το 7,2% (μόλις το 20% αντίθετοι). Επίσης, «δεν γνωρίζω» απάντησε το 8,8% και «δεν απαντώ» το 2,0%.

Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνεται η γνώμη των πολιτών για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. «Ήταν πολύ λάθος» είναι η θέση του 39,8% όσων ερωτήθηκαν, «μάλλον λάθος» του 19,3%, «μάλλον σωστή» του 15,7% και «πολύ σωστή» του 7,8%. «Δεν γνωρίζω» απάντησε το 14%, ενώ το 3,3% δεν απάντησε στο ερώτημα.

Ο Άδωνις ξέχασε την οργή του 62,9% της μεσαίας τάξης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τη «λέει» στον… γραφίστα της «δημοκρατίας»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν βλέπει το… δοκάρι που υπάρχει στο μάτι της κυβέρνησης και σχολιάζει το «σκουπιδάκι» σε έναν γραφιστικό πίνακα της χθεσινής δημοσκόπησης-κόλαφο για την άποψη που έχει η μεσαία τάξη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις υποσχέσεις που της είχε δώσει.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της RealPolls για τη «δημοκρατία» καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι το 62,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση για ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Αυτό το καταλυτικό στοιχείο που προβάλλεται στην πρώτη σελίδα είναι το δοκάρι που δεν βλέπει ο κ. Γεωργιάδης.

Βλέπει όμως ένα γραφιστικό λάθος σε πίνακα στις εσωτερικές σελίδες που δείχνει ότι το 42% που θεωρεί χειρότερη περίοδο για τη μεσαία τάξη την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 (στοιχείο που προβάλλεται στην πρώτη σελίδα) να είναι στο ίδιο ύψος με το 26,2% που θεωρεί χειρότερη περίοδο τα τελευταία δύο χρονιά και πιο χαμηλά το 30,8%, που λέει ότι δεν γνωρίζει. Αυτό σχολιάζει στο Twitter γράφοντας: «Δείτε πώς παρουσιάζει τις μπάρες η “έγκυρη” @DimokratiaNews. Tο 26% μεγαλύτερο του 42% και το 30,8% ούτε που φαίνεται. Όλα αυτά για να μη φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο δημοφιλής περίοδος και στην δικιά τους δημοσκόπηση».

Κύριε Γεωργιάδη, δεν κρύβεται η αλήθεια: To 62,9% που λέει ότι κοροϊδέψατε τη μεσαία τάξη είναι τεράστιο ποσοστό. Είναι προφανές ότι σας ενόχλησε η δυσάρεστη για την κυβέρνηση πραγματικότητα, γιατί έχετε μάθει στις παραποιημένες έρευνες των αγαπημένων σας μέσων ενημέρωσης, που σας χαϊδεύουν

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, αντιδρούμε με ψυχραιμία...

Στην αυξανόμενη ένταση που υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας και στην αντίδραση της...

ΠΑΣΟΚ: Με αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη «αποχαιρέτησε» την παράταξη ο Απόστολος Σπυρόπουλος

Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στην -άγνωστη ακόμη- ημερομηνία διεξαγωγής των εξαιρετικά κρίσιμων βουλευτικών εκλογών,...

Ένοχη σιωπή! Ο Μητσοτάκης δεν έδωσε απαντήσεις

Στάση ενόχου κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι...

Θλιβερή ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία!

Μια από τις πλέον θλιβερές στιγμές της ιστορίας της έζησε η «γαλάζια» παράταξη, καθώς...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο μοιραίος άνθρωπος για την κεντροδεξιά παράταξη

Μέχρι να ξεσκεπαστεί η υπόθεση Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης απαξιούσε να απαντήσει στα ερωτήματα περί...

Η διαφωνία Πλεύρη – Γκάγκα άφησε ακέφαλο το ΚΕΣΥ

Διαλυτική για τη δημόσια υγεία φαίνεται πως είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ του Θάνου...

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα τη «φρικτή επίθεση» σε συναγωγή στο Ισραήλ

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη «φρικτή επίθεση» που σημειώθηκε στη συναγωγή της...

Πρόταση μομφής: Υπήρξε, τελικά, νικητής στη σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα εντός Βουλής;

O πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναδείχτηκε σε «πρόσωπο της ημέρας», με τον πρωθυπουργό να φτάνει στο σημείο να τον κατηγορεί ανοιχτά για συνεργασία με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ανδρουλάκης: «Μητσοτάκη είσαι ένοχος για τη συγκάλυψη του σκανδάλου»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που για μια ακόμα φορά υποστήριξε από το βήμα της...

«Ασπίδα» Όλγας Κεφαλογιάννη στον Ράμμο – Την «είπε» στον Μητσοτάκη

Για μια ακόμα φορά η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από την «γραμμή»...

Στη δημοσιότητα το αίτημα Τσίπρα στην ΑΔΑΕ – «Ψέματα Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε»

Αυτό είναι το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε ισχυρισμό τρολ του διαδικτύου ως γεγονός!

Λάτρης του Twitter πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός, καθώς κατέφυγε στον λογαριασμό του Georghy...

Ραγκούσης: «Μητσοτάκη κάτω τα βρώμικα χέρια σου από τον Ράμμο και την ΑΔΑΕ»

Σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιχειρεί να συσκοτίσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων...

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχουν ονόματα παρακολουθούμενων!» – Σκληρή κόντρα με Τσίπρα

Δείτε live την συζήτηση στη Βουλή - Απολογείται για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρωθυπουργός

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκαλύψεις για τις θηριωδίες Ζελένσκι κατά της ουγγρικής μειονότητας

Συνεχίζεται το Ουγγρικό σφυροκόπημα κατά του Ζελένσκι, με νέα...

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Εθνικά επικίνδυνη η στάση της Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ανύπαρκτη στις...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Υπό παρακολούθηση η οικογένεια Μπακογιάννη: Ο ίδιος ο Μητσοτάκης γνώριζε τις συνομιλίες!

Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία της Κυριακής» όταν...

Στα Τίρανα ο Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

Συναυλία στην Αλβανία έδωσε ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός...
spot_img

NEWSROOM