Γερμανικό τείχος στα μέτρα κατά του «σουλτάνου»

Αβάντα από το Βερολίνο στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στα Βαρώσια

Must Read

«Ασπίδα» προστασίας της Τουρκίας φαίνεται ότι ύψωσαν ακόμη μια φορά οι «συνήθεις ύποπτοι», Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν πιθανά νομικά μέτρα κατά της Άγκυρας λόγω των κινήσεών της στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν οι Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Μάλτα και Λουξεμβούργο, ενώ οι Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο σημείωσαν πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το έγγραφο επιλογών και τις επιπτώσεις τους, καθώς η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα. Επιφυλακτική στάση τήρησε επίσης σε αυτό το θέμα η Ιταλία, καθώς και η Ολλανδία, η οποία είναι γενικά επιφυλακτική για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Η συζήτηση για ενδεχόμενα μέτρα παραπέμπεται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, προκειμένου να συσταθεί ειδικό καθεστώς νομικών μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στα Βαρώσια. Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις σήμερα, καθώς το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο συζητείται εδώ και πολύ καιρό, και καθώς πλέον οι ΥΠΕΞ έχουν ενώπιόν τους ένα έγγραφο επιλογών με νομικά και πολιτικά μέτρα.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Νωρίτερα πάντως ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε τονίσει πως το σημαντικότερο θέμα που θα ετίθετο στο συμβούλιο θα ήταν αυτό της Ουκρανίας, γεγονός που εξηγεί και την επιφυλακτική προσέγγιση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες είχε θέσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μεν, τονίζοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών απλά θα συζητούσαν χθες το έγγραφο του κ. Μπορέλ. Φρόντισε όμως να επαναλάβει πως αυτή συζήτηση γίνεται διότι η Τουρκία αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το πλαίσιο που θέτουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα το απόγευμα πάντως ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, με έμφαση στη Λιβύη, και στη Λευκορωσία, καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Μεταναστευτικό και η διεύρυνση της Ένωσης.

Είναι όμως σαφές ότι η ισπανική πλευρά, που πρόσφατα υπέγραψε συμφωνίες με την Τουρκία οι οποίες προκάλεσαν ιδιαίτερο προβληματισμό στη χώρα μας, θα χρειαστεί να δώσει… πειστικές εξηγήσεις για τη στάση της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This