Γκρεμίζονται ΜΕΘόρυβο! Βόμβα έτοιμη να σκάσει στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού η μελέτη των Τσιόδρα και Λύτρα

Αδύναμο το Μαξίμου μπροστά στον πολιτικό σεισμό που προκαλούν οι αποκαλύψεις

Must Read

Πολλαπλές εκρήξεις προκαλεί η μελέτη των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα για την τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ και τους άδικους θανάτους εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας παράλληλα μείζον πολιτικό θέμα που αγγίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και απειλεί ακόμη και με θορυβώδη πτώση την κυβέρνησή του.

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Προς το παρόν, πάντως, η πρώτη παράπλευρη απώλεια καταγράφηκε στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο βουλευτής και πρώην υπουργός Π. Κουρουμπλής, που απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του της Ν.Δ. μίλησε για «δολοφονίες», διαγράφηκε ακαριαία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση πασχίζει με όλους τους τρόπους να κλείσει το θέμα, που μπορεί ξαφνικά να φέρει καταιγιστικές και απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθειά της πέφτει από τη μια αντίφαση στην άλλη. Κι όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το δραματικό σκηνικό αναξιοπιστίας, αφού ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή, διαβεβαίωνε σε οργίλο ύφος ότι δεν έχει καμιά ένδειξη σύμφωνα με την οποία υπάρχουν προβλήματα με τους ασθενείς του κορωνοϊού είτε εντός είτε εκτός ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Κατά τους συντάκτες της, η επίμαχη έκθεση παραδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, τον περασμένο Μάιο, στο «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», το οποίο, αν και δεν το κατονομάζουν, δεν είναι άλλο από το Μέγαρο Μαξίμου. Μόλις ο κ. Λύτρας δημοσιοποίησε τη μελέτη, οι κυβερνητικοί επιτελείς κεραυνοβολήθηκαν, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις τους με τον κ. Τσιόδρα τον τελευταίο καιρό βρίσκονταν ήδη και πάλι σε τεντωμένο σχοινί. Αλλωστε, το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι αυτονόητο από τη στιγμή που έχει χρίσει τον κ. Τσιόδρα προσωπικό του σύμβουλο και – εκτός από τα κατά καιρούς εύσημα που του έχει απονείμει-, κατά τεκμήριο, έχουν ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία.

Υπό το κράτος του φόβου για τις εξελίξεις, επιχειρήθηκε να στηθεί αμέσως ένα τείχος
προστασίας γύρω από τον κ. Μητσοτάκη, ώστε αυτός να παραμείνει σε κάθε περίπτωση στο απυρόβλητο. Αλλά και αυτό έγινε κατά τρόπο άτεχνο και καθόλου πειστικό. Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι η μελέτη δεν έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, δίχως να απαντήσει ποιος την παρέλαβε. Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια
υπουργός Μ. Γκάγκα επιχείρησε να αμφισβητήσει σε επιστημονικό επίπεδο την αξιοπιστία των ευρημάτων της μελέτης. Το ίδιο έκαναν και ορισμένοι εκ των «πρόθυμων» επιστημόνων της επιτροπής ειδικών, όπως ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Και ενώ, αίφνης, ο άλλοτε «εθνικός σωτήρας» κ. Τσιόδρας μετατρεπόταν σε… άσχετο από τους άλλοτε χειροκροτητές του, παρεμβαίνοντας στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος επαύξησε τη σύγχυση. Ομιλώντας εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου είπε πως «το αν γνωρίζαμε τη μελέτη είναι αδιάφορο – δεν τη γνωρίζαμε», εκστομίζοντας την απίστευτη δικαιολογία ότι «η κυβέρνηση καθημερινά δέχεται δεκάδες τέτοιες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία».

Κατά τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, «πρόκειται για ήσσονος σημασίας ζήτημα», έστω κι αν αφορούσε όχι ένα από τα «δεκάδες καθημερινά θέματα», αλλά τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας και τους χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί…
Χωρίς η κυβέρνηση να απαντά ποιος τελικά είχε παραλάβει και σε ποιο επίπεδο έστω και αυτή την «ήσσονος σημασίας» μελέτη του κ. Τσιόδρα και του συναδέλφου του, τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει ένα περίεργο «κρυφτούλι» και έχει φουντώσει μια ακατάσχετη ονοματολογία πιθανών παραληπτών. Το τελευταίο όνομα που ενεπλάκη, με βάση τηλεοπτικά ρεπορτάζ, ήταν του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Π. Πρεζεράκου, ο οποίος όμως το διέψευσε κατηγορηματικά. Ουδεμία γνώση επί του θέματος φέρεται ότι δηλώνουν πως έχουν τόσο ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος την περίοδο
εκείνη ήταν υπουργός Υγείας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα νοσοκομεία αλλά και για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλος του κ.
Μητσοτάκη για τα ζητήματα αυτά.

Αν και στη Βουλή δήλωσε ότι «δεν τη γνωρίζαμε», στην υπόθεση εμπλέκεται εκ των πραγμάτων και ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος είχε αρχίσει να λειτουργεί μετά το πρώτο διάστημα ως άτυπος υπουργός Υγείας, κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις ανά τακτά διαστήματα και αποτελώντας πάντως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κ. Τσιόδρα και του κ. Μητσοτάκη. Εστω και αν δεν την παρέλαβε αυτός, λοιπόν, πολλοί τον «φωτογραφίζουν» ως το πρόσωπο που γνωρίζει πώς έγινε η διαβίβασή της και, εν πάση περιπτώσει, έχει την ευθύνη να το βρει.

Αποφασισμένος να βάλει φρένο στα… σκέρτσα του Μαξίμου ο καθηγητής

Και ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η τύχη της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε, μολονότι θα ενσωματωθεί στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση, το πρόσωπο-κλειδί του μυστηρίου σιωπά. Ο κ. Τσιόδρας, μετά την αρχική δήλωσή του περί «θλίψης για την πολιτική αντιπαράθεση», χωρίς όμως να αναιρεί τίποτε από το περιεχόμενο της μελέτης, έχει αφήσει τον κ. Λύτρα να κάνει δηλώσεις, στις οποίες επαναλαμβάνει διαρκώς ότι παραδόθηκε σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», προκαλώντας έτσι ολοένα μεγαλύτερα ρίγη αγωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, αν και δημοσίως τηρεί σιγήν ιχθύος, στο

παρασκήνιο και στις ιδιωτικές του συζητήσεις ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ιδιαίτερα ενοχλημένος για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου και την επιχείρηση αμφισβήτησης και απαξίωσής του. Σε ιδιωτικές συζητήσεις του, ο κ. Τσιόδρας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, αντί να απαξιώνει τα ευρήματα της μελέτης, θα έπρεπε να τα αξιοποιήσει για να λάβει εγκαίρως και άλλα, «απαραίτητα» κατ’ αυτόν μέτρα, εν όψει του πέμπτου κύματος της πανδημίας, δίχως να περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση του εμβολιασμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσιόδρας αφηγείται στους συνομιλητές του και άλλα συγκεκριμένα προβλήματα και γεγονότα για τα κενά στη διαχείριση της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα, τυχόν δημοσιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη ισχυρότερες εκρήξεις από τη μελέτη που είδε το φως. Προφανώς, αυτό το λέει εν είδει «μηνύματος» στην περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος, ο οποίος καθοδηγείται εναντίον του από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να διασωθεί και να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση ο κ. Μητσοτάκης…

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This