Ακρίβεια, αισχροκέρδεια και αναπτυξιακός νόμος: η ατζέντα της εβδομάδας

Επίκαιρη ερώτηση από το ΚΙΝ.ΑΛ. για την πληθωριστική κρίση και αντιδράσεις από όλο το φάσμα στα σχέδια του Αδωνη Γεωργιάδη

Must Read

Το τσουνάμι ακρίβειας, αλλά και η σκανδαλώδης λίστα Πέτσα ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπου αναμένονται μεγάλες μάχες, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά «δυνατά», καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κώστας Σκρέκας, απαντούν αύριο το μεσημέρι στην Ολομέλεια στην επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την αλλαγή ηγεσίας, με τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει επενδύσει πολλά στην αυριανή συζήτηση. Πάντως, εκτός της αναμενόμενης αντιπαράθεσης, ως προς την ουσία κρατάμε μικρό καλάθι, μια και οι συναρμόδιοι υπουργοί εδώ και μήνες απλώς επαναλαμβάνουν μονότονα τα γνωστά επιχειρήματα περί «εισαγόμενης» και «πρόσκαιρης» πληθωριστικής κρίσης. Οσο για τα καρτέλ των τιμών, επικρατούν η σιωπή και η αδράνεια.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και την Τρίτη και την Τετάρτη, όποτε συζητείται στην Ολομέλεια ο νέος αναπτυξιακός νόμος του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο της αντιπολίτευσης και των παραγωγικών φορέων, αλλά και της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σειρά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κάλεσαν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να επανεξετάσει το θέμα της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, καθώς -όπως επισήμαναν- σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλο φρένο για τις επενδύσεις τους, καθώς και να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο η ένταξη στα επενδυτικά σχέδια των ξενοδοχείων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και οι ατομικές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων, αλλά και οι ναυπηγικές δραστηριότητες.

Παρόμοιες ενστάσεις διατύπωσαν σχεδόν άπαντες, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι τους παραγωγικούς φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στη Βουλή, καθώς κοινή συνισταμένη της κριτικής είναι ότι, αν και καλώς έρχεται ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από αυτόν οι μικρομεσαίες και οι ατομικές επιχειρήσεις.

Αίνιγμα η παρουσία Μητσοτάκη στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής

Την ίδια ώρα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση την προσεχή Παρασκευή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα στην Ολομέλεια, έπειτα από αίτημα της Ν.Δ., με υπογραφή και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ερώτημα παραμένει εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει ή όχι να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως σε όλες τις αντίστοιχες συζητήσεις των περασμένων δύο ετών, είτε αφορούσαν τις προανακριτικές είτε την εξεταστική επιτροπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρενέβαινε, ενώ και τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια, σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να πείσει πως δεν παρεμβαίνει στα της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, η πρωθυπουργική υπογραφή στο «γαλάζιο» αίτημα για εγγραφή του πορίσματος στην ημερήσια διάταξη έχει δημιουργήσει έντονη παραφιλολογία. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι το αίτημα για τη διεξαγωγή της συζήτησης στην Ολομέλεια, όπως απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής, δεν κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως αναμενόταν, αλλά από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που η Κουμουνδούρου θεωρεί προνομιακό πεδίο τη συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των μίντια εν μέσω πανδημίας.

Σημειώνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση, στο δικό της πόρισμα, ζητεί τη διαβίβαση όλων των στοιχείων στην τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση, μιλώντας ξεκάθαρα όχι μόνο για πολιτικές, αλλά και για ποινικές ευθύνες. Η κυβερνώσα παράταξη ωστόσο επιμένει πως όλα ήταν καλώς καμωμένα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία νομική παρατυπία στη συγκρότηση των λιστών Πέτσα και πως δεν προέκυψαν ούτε πολιτικές ούτε και ποινικές ευθύνες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This