6/7/2022

Ο ΣΚΑΪ «ξεπλένει» τα μνημόνια!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο εθνομηδενιστής Στάθης Καλύβας βγάζει «λάδι» την εποχή Σημίτη και αποσιωπά τα λάθη των δανειστών και τις συνέπειές τους

Αν η εκπομπή του Στάθη Καλύβα στον ΣΚΑΪ με τίτλο «Καταστροφές και θρίαμβοι» ήταν η μόνη πηγή πληροφόρησης για τον ιστορικό του μέλλοντος, τότε η γνώση για την περίοδο των Μνημονίων θα ήταν όχι μόνο μονομερής και ελλιπής, αλλά πλήρως διαστρεβλωμένη.

Ο δημιουργός της εκπομπής για τα 200 χρόνια Ελληνισμού, που άρχισε να προβάλλεται μετά βαΐων και κλάδων στον ΣΚΑΪ στις 6 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, μετά την παραχάραξη και ισοπέδωση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, προχώρησε σε νέα ατοπήματα για την περίοδο των Μνημονίων και το πώς φτάσαμε σε αυτά, αποσιωπώντας σημαντικά και καθοριστικά γεγονότα και καταστάσεις, τις ευθύνες των προσώπων που υπέγραψαν τα Μνημόνια, αλλά και τις ευθύνες των δανειστών, που αντιμετώπισαν τον ελληνικό λαό σαν πειραματόζωο, υποβάλλοντάς τον σε πρωτοφανούς σκληρότητας αδιέξοδα μέτρα με τιμωρητική διάθεση.

Μια παρουσίαση επιδερμική, εύκολων συμπερασμάτων, απόκρυψης της αλήθειας για μια δραματική περίοδο, την οποία στο τέλος η εκπομπή χαρακτήρισε «πανεπιστήμιο ζωής» για τον ελληνικό λαό, δηλαδή σαν κάτι αναγκαίο για να μάθουν οι απείθαρχοι Ελληνες δημοσιονομικούς κανόνες και πειθαρχία. Με άλλα λόγια, η λογική τού «Βάστα γερά, Γερούν…» με πανεπιστημιακό μανδύα.

Χρεοκοπία και πρώτο Μνημόνιο

Επί της ουσίας, σύμφωνα με το προχθεσινό επεισόδιο, η χώρα χρεοκόπησε το 2008 και η θέση της στην Ευρώπη αμφισβητήθηκε, και όχι το 2010, όταν η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου προσέφυγε στο ΔΝΤ και υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο. Το 2010 ήρθε η «μεγάλη καταστροφή…».

Με φόντο το ΕΛΙΑΜΕΠ, η εκπομπή όχι μόνο βγάζει κατ’ αρχάς «λάδι» την περίοδο Σημίτη, αλλά, σύμφωνα με το αφήγημά της, «με την είσοδο στην ΟΝΕ, τα χρήματα και οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν χάθηκαν και ευτελίστηκαν σε έναν τεράστιο καταναλωτισμό, τα χρήματα δεν επενδύθηκαν και οδηγηθήκαμε σε κατασπατάληση ευκαιριών και πόρων. Αυτό είχε ως συνέπεια η κρίση που ξέσπασε στη Αμερική το 2008 και πέρασε στην Ευρώπη να βρει την Ελλάδα ευάλωτη, γιατί ήδη είχε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, που δημιουργήθηκε μέχρι το 2009 από το ξεχείλωμα των δαπανών (π.χ., προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, Υγεία, Αυτοδιοίκηση και άλλους τομείς), μια φούσκα που χρηματοδοτούσε ο δανεισμός, χωρίς όμως να ανταποκρίνεται στην παραγωγική δυνατότητα της χώρας».

Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι την περίοδο της ΝΔ 2004-2009 «έχουμε μια Δεξιά που δεν θέλει ή δεν μπορεί να μειώσει τις δαπάνες, υπάρχει μια ανεξέλεγκτη χαλάρωση εισπρακτικών μηχανισμών και, παρότι η ΝΔ είχε παράδοση νοικοκυρεμένης οικονομίας, τότε μιμήθηκε το ΠΑΣΟΚ σε ένα μοντέλο δημοσιονομικού λαϊκισμού, λόγω του φρενήρη ανταγωνισμού των δύο κομμάτων». «Είχαμε μια Δεξιά-μαϊμού και μια Αριστερά-μαϊμού», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Στάθης Καλύβας παραποιεί την Ιστορία μέσω της σειράς του «Καταστροφές και θρίαμβοι»

Η εκπομπή, ωστόσο, αγνόησε τις απόψεις εκείνες που έχουν καταγραφεί πλέον στην Ιστορία από μαρτυρίες ηγετών της εποχής, ότι η Ελλάδα ουσιαστικά δεν πληρούσε τα κριτήρια για την είσοδό της στην ΟΝΕ, ότι οι ηγέτες έκαναν τα «στραβά μάτια» και ότι η οικονομία της εξακολουθούσε να είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει στα επόμενα χρόνια να αντεπεξέλθει ανταγωνιστικά στις ανάγκες του ενιαίου νομίσματος.

Και όχι μόνο αγνόησε αυτές τις απόψεις, αλλά ειπώθηκε πως δεν ήταν πλαστή η αίσθηση ότι η Ελλάδα τα κατάφερε και δικαιολογημένη ήταν η εικόνα ευημερίας, «η οποία χάθηκε και ευτελίστηκε σε τεράστιο καταναλωτισμό και κατασπατάληση των ευκαιριών και των πόρων».

Η εκπομπή αγνόησε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου, το περιβόητο και καταστροφικό «λεφτά υπάρχουν» και την επίσης καταστροφική φράση για την οικονομία που μοιάζει με τον «Τιτανικό», η οποία άναψε το πράσινο φως στις αγορές για να το βάλουν στα πόδια… Αντίθετα, δέχθηκε ουσιαστικά την άποψη ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών βρήκε τεράστια ελλείμματα, που έφταναν το 15%, τα οποία είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Παρότι για το πώς «στήθηκε» αυτό το έλλειμμα από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τους δανειστές υπάρχει ισχυρή αντίθετη άποψη, που απασχόλησε τη χώρα για αρκετά χρόνια και έφτασε με στοιχεία μέχρι τη Δικαιοσύνη, αυτή δεν φιλοξενήθηκε στην εκπομπή, αλλά αγνοήθηκε για να μη χαλάσει το αφήγημα των συντελεστών της.

Ευθύνες και λάθη

Επίσης, η εκπομπή αγνόησε επιδεικτικά τις ευθύνες και τα λάθη της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ, που επέβαλε σε τεράστιες θυσίες τον ελληνικό λαό, ποδοπατώντας την περηφάνια του και την αξιοπρέπειά του με λάθος προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ειπώθηκε λέξη για τα δύο καθοριστικά λάθη του ΔΝΤ, που το ίδιο το Ταμείο αναγνώρισε, χωρίς όμως να αλλάξει και τη δανειστική του πολιτική απέναντι στη χώρα, τα οποία οδήγησαν σε λανθασμένες προβλέψεις για τη δοσολογία των μέτρων και σε αποτυχία τα δύο πρώτα προγράμματα.

Το ένα λάθος έγινε στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. Το 2010, η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επέβαλε μέτρα, πριν και μετά το Μνημόνιο, ύψους 20 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ. Το Μνημόνιο που υπεγράφη τον Μάιο του 2010 εκτιμούσε πως η οικονομία θα περνούσε δύο δύσκολα χρόνια και από το 2012 θα βρισκόταν σε… αναπτυξιακή τροχιά. Συγκεκριμένα, προέβλεπε πως το ΑΕΠ θα μειωνόταν 4% το 2010, 2,6% το 2011 και το 2012 θα αυξανόταν κατά 1,1%. Όμως, η ύφεση του 2010 ήταν 5,4%, το 2011 εκτοξεύτηκε στο 8,9% και το 2012 στο 6,6%, αντί της προβλεπόμενης ανάπτυξης.

Το δεύτερο λάθος που επίσης παραδέχθηκε το ΔΝΤ αφορούσε την εκτίμηση για το χρέος, υποστηρίζοντας εκ των υστέρων ότι έπρεπε να είχε «κουρευτεί» νωρίτερα, από τον Μάρτιο του 2012.

Επιπλέον, η εκπομπή αγνόησε τα σχέδια της Μέρκελ και του Σόιμπλε για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, τους ανοιχτούς εκβιασμούς καθ’ όλη τη δεκαετή κρίση, ενώ αγνόησε και το γεγονός ότι η ευρωζώνη -και ιδίως η Μέρκελ- δεν αναγνώρισαν εξαρχής ότι η κρίση είναι του ευρώ και όχι μόνο της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υποτιμήσουν τα γενεσιουργά αίτια της συνολικής κατάστασης και να οδηγηθούν σε λάθη και καθυστερημένες κινήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυκνώνει η προοδευτική παράταξη του Κυριάκου: Ο Νίκος Καρανίκας στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο καλπασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς...

Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τον Ζελένσκι και ο Ουκρανός πρόεδρος επιτίθεται στους Έλληνες εφοπλιστές

Μεγάλες οι... επιτυχίες της κυβέρνησης στην επιλογή της να στηρίξει με κάθε μέσο και...

«Τα βρήκαν» Ερντογάν-Ντράγκι! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει βέλη στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος διαστρεβλώνοντας την κατάσταση στο μεταναστευτικό

Σκάνδαλο Novartis: Πώς το βούλευμα «καίει» και τον Στουρνάρα

*Αναδημοσίευση από tvxs.grΤον Γιάννη Στουρνάρα βάζουν, εκτός των άλλων, στο βούλευμά τους οι πέντε...

«Ξέπλυνε» τους δολοφόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Τουρκία, η χώρα που στοχεύει και δολοφονεί Κούρδους όπου τους βρει, κάνοντας ακόμα...

Ο Κύρτσος τρολάρει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Με το γάντι «σφάζει» την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος για τον τρόπο που...

O Μητσοτάκης αφού αρνήθηκε ότι «φιμώνει» την ελευθερία του Τύπου, επιτέθηκε σε δημοσιογράφο!

Ξεπέρασε τον εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο...

Τώρα που ξέφυγαν τα κρούσματα, θυμήθηκε ο Πλακιωτάκης να κάνει έκκληση

Την ανηφόρα έχουν πάρει τα κρούσματα και στην κυβέρνηση θυμήθηκαν τώρα να αρχίσουν τις...

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Μήπως να βγάλουμε Amber Alert για τον… Σαμαρά;»

Μετά από την δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο Novartis που εκθέτει την κυβέρνηση, αφού...

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την συντριβή Μητσοτάκη στο ευρωκοινοβούλιο

Είναι πράγματι αξιοζήλευτο. Αλλά πιθανότατα ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο.Μετά...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Αίγυπτος: Δεύτερη φονική επίθεση καρχαρία – Νεκρή τουρίστρια από τη Ρουμανία

Και δεύτερη γυναίκα σκοτώθηκε από καρχαρία στην περιοχή της...

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

Ανησυχία μέσα στη νύχτα από την εξαφάνιση βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Ν.Δ. μετά την πρωτοβουλία...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ