Διαχρονικές καταστάσεις σκληρού ροκ στη Βουλή

Οι «ακτιβιστικές» ενέργειες, που... διανθίζουν τις συνεδριάσεις από το 2009, επισκιάζουν τους καβγάδες Πολάκη, Γεωργιάδη, Αθανασίου

Must Read

«Κόλαση τη Βουλή δεν θα την κάνετε». Αυτό διεμήνυσε ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας την επομένη του σφοδρότατου επεισοδίου στην Ολομέλεια εξαιτίας του κλεισίματος του μικροφώνου του Παύλου Πολάκη από τον -σαμαρικό- Χαράλαμπο Αθανασίου, την ώρα που ο Χανιώτης βουλευτής μιλούσε για το σκάνδαλο Νovartis.

Ο τελευταίος, μόλις μία ημέρα πριν, παραλίγο να πιαστεί στα χέρια στο καφενείο της Βουλής με τον Αδωνι Γεωργιάδη, αποδεικνύοντας πως, είτε το θέλουμε είτε όχι, το Κοινοβούλιο πολλές φορές μόνο με αρένα μπορεί να παρομοιαστεί.

Πάντως, οι σκηνές σκληρού ροκ, εντός αλλά και εκτός Ολομέλειας, στο καφενείο, στο εντευκτήριο και στους διαδρόμους, δεν αποτελούν σημερινό φαινόμενο. Τουναντίον, μάλλον κανόνα αποτελούν, ειδικώς σε περιόδους έντασης και πόλωσης. Δυστυχώς, η Βουλή έχει γίνει κόλαση ουκ ολίγες φορές…

Σημεία των καιρών

Αρκετά συχνά κατά το παρελθόν, οι πολιτικοί μας ταγοί παραμέρισαν τον «πολιτικό πολιτισμό» και επιδόθηκαν σε κάθε είδους ακραίες λεκτικές -και όχι μόνο- αντιπαραθέσεις. Ειδικώς μετά το 2009, τα φαινόμενα αυτά εντάθηκαν, καθώς τα Μνημόνια δεν έφεραν μόνο οικονομική, αλλά και κοινοβουλευτική κρίση.

Και τι δεν έχει ζήσει η Ολομέλεια τα τελευταία χρόνια! Η πρόσφατη άρνηση του Παύλου Πολάκη να κατέβει από το βήμα, στο οποίο παρέμεινε για μιάμιση ώρα, παρά τη διακοπή της συνεδρίασης, χαρακτηρίστηκε από τη Ν.Δ. «ακτιβισμός». Κι όμως, τα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας η Βουλή έζησε πολλές παρόμοιες… μαχητικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.

  • Ποιος μπορεί να ξεχάσει το κασετοφωνάκι του Παύλου Χαϊκάλη; Το 2012, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του δεύτερου Μνημονίου, ο τότε βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας και έβγαλε ένα μικρό κασετοφωνάκι, το οποίο άρχισε να παίζει την προεκλογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο.
  • Δράση «ακτιβισμού» είχε θεωρηθεί, έναν χρόνο νωρίτερα, και η απρόσμενη κίνηση της Λιάνας Κανέλλη που ανέβηκε στο βήμα κουβαλώντας μαζί της γάλα και ψωμί, για να δείξει πόσο ακρίβυναν λόγω της οικονομικής κρίσης.
  • Στα αλησμόνητα κοινοβουλευτικά… χάπενινγκ συγκαταλέγονται και τα φέιγ βολάν που είχαν πετάξει στην Ολομέλεια το 2017, κατά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, μέλη της Νεολαίας της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς και
  • το πανό του Δημήτρη Στρατούλη κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Και σε αυτά τα επεισόδια, όπως και στο επεισόδιο της Δευτέρας, η συνεδρίαση διεκόπη μέχρι να λήξει το… σόου.
  • Στη διακοπή της συνεδρίασης είχε οδηγήσει και το 2015 η «παρέμβαση» από τα θεωρία στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου μιας γυναίκας, η οποία επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος.

https://youtu.be/AsVG20PrWZU

«Αρένα» το καφενείο

«Αρένα» έχει γίνει πολλάκις πάντως και το καφενείο στον πρώτο όροφο του μεγάρου της Βουλής. Μπορεί πριν από λίγες ημέρες, όταν έλαβε χώρα το επεισόδιο ανάμεσα στον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη, οι τίτλοι και τα ρεπορτάζ να αναφέρονταν σε «πρωτοφανές» σκηνικό, ωστόσο οι υπάλληλοι του καφενείου έχουν γίνει ξανά μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών.

  • Από τα πιο χαρακτηριστικά, ο καβγάς προ τετραετίας ανάμεσα στην τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και σε πρώην συνεργάτη της, τον οποίο η οξύθυμη βουλευτής «καρέκλιασε» και χτύπησε με την τσάντα της. Οι δυο τους έδωσαν στη συνέχεια ραντεβού στα δικαστήρια.

«Γαλλικά»

Οσο για τα… γαλλικά που αντήλλαξαν πριν από λίγες ημέρες οι ορκισμένοι εχθροί Αδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης, οι απειλές και οι άσεμνες αναφορές σε «τσίγκινα σωβρακάκια» ωχριούν μπροστά σε ύβρεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς στον «ναό της δημοκρατίας».

  • Ενδεικτικά, το 2018, στη θυελλώδη συνεδρίαση για την υπόθεση της Νovartis, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, αγνοώντας πως το μικρόφωνό της ήταν ανοιχτό, ακούστηκε να λέει, πιθανότατα στον Χαράλαμπο Αθανασίου που ζητούσε επιμόνως τον λόγο, «άει στον διάολο!».
  • Την ίδια μάλιστα ημέρα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φώναξε στον Αντώνη Σαμαρά, που βρισκόταν στο βήμα, «το παραχέ@@τε», με τον Μεσσήνιο να διακόπτει την ομιλία του και να τον προκαλεί, λέγοντάς του: «Πες το δυνατά, αν είσαι άνδρας».

Άγριες κόντρες Κασιδιάρη, Βενιζέλου, Κωνσταντοπούλου

Πάντως, ένα από τα ντροπιαστικά επεισόδια που σημειώθηκαν ποτέ στη Βουλή ήταν εκείνο ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη (οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες συμβάντα) και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του τελευταίου στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Την ημέρα εκείνη, τον Απρίλιο του 2013, προκλήθηκε γενικευμένη σύρραξη όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αποκάλεσε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «γελοίο», «χοντρό», «λαμόγιο» και «απατεώνα».

Τότε, εκείνος του απάντησε «εσύ είσαι φασίστας και δεν μπορεί να έχει η Βουλή διάλογο με τέτοιες νοοτροπίες», ενώ τα… σκάγια πήραν και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποκάλεσε «χυδαία και πολιτικά και κοινοβουλευτικά», ενώ η ίδια τού επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς, λέγοντάς του πως «είστε υποκείμενο ταυτόσημο με τον Κασιδιάρη».

Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα στη Βουλή…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This