Θα προκηρύξει εκλογές στο κλείσιμο του συνεδρίου;

Must Read

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Πριν λίγες μέρες είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο: «Ετοιμάζεται για εκλογές μετά το Πάσχα» όπου παρέθετα τα στοιχεία και τα γεγονότα τα οποία δείχνουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται ώστε να είναι έτοιμος για εκλογές μετά το Πάσχα. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκαν σε πολλά ΜΜΕ σχετικά άρθρα και φήμες για εκλογές, κάπου εκεί πριν το Καλοκαίρι.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνταν , ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην εξής κίνηση. Διόρισε την επιτροπή του συνεδρίου της ΝΔ το οποίο συνέδριο, έπειτα από αναβολή, έχει ορισθεί για το χρονικό διάστημα 6 έως 8 Μαϊου. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα,ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον πριν το Καλοκαίρι. Και πράγματι, ο διορισμός της επιτροπής σταμάτησε προς το παρόν τις αναφορές περί εκλογών στα ΜΜΕ. Προσωπικά, θα συνιστούσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην εφησυχάσουν με αυτή την ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης πιέζεται πλέον πάρα πολύ να λάβει άμεσες αποφάσεις, διαφορετικά θα παγιδευτεί και θα οδηγηθεί, αν όχι σε ήττα, οπωσδήποτε σε μη νίκη. Σε κάθε περίπτωση, θα καταστεί πολιτικά όμηρος και μάλλον θα ζητηθεί η απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία, σε τυχόν μελλοντική συγκυβέρνηση και η αντικατάστασή του από κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, δεν έχει καμία ελπίδα. Το δυστύχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι και με τον δικό του εκλογικό νόμο, θα χρειαστεί (με τα δεδομένα των τελευταίων εκλογών) τουλάχιστον 38% για να εξασφαλίσει 151 βουλευτές. Αν κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο τώρα, θα καταστεί όνειρο θερινής νυκτός στο τέλος της τετραετίας.

Ο Πέτρος Αγρέβης Χασάπης

Εξάλλου, απρόβλεπτα γεγονότα, όπως πχ η πρόσφατη χιονόπτωση στην Αττική, η οποία παρέλυσε εντελώς τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό και ειδικά όταν σε λίγο μπαίνουμε στο τελευταίο έτος της τετραετίας, θα λειτουργούνκαταστροφικά για την εικόνα της κυβέρνησης και φυσικά του ίδιου του πρωθυπουργού. Οι πρόσφατες εκτεταμένες πυρκαγιές του περασμένου Καλοκαιριού, οι 7.000 πυρκαγιές του «στρατηγού άνεμου» του Καλοκαιριού του 2007, που έκαψαν δεκάδες ανθρώπους, αλλά και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σίγουρα τρομάζουν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προφανώς δεν θα ήθελε να χρεωθεί ένα ανάλογο επόμενο Καλοκαίρι, το οποίοθα είναι και το τελευταίο της τετραετίας του.

Από την άλλη, η πανδημία του κορωνοϊού δεν λέει να κοπάσει, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις σε θανάτους παγκοσμίως. Τη στιγμή που η μια μετά την άλλη οι διάφορες χώρες, βγαίνουν από τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, εμείς τι θα κάνουμε, θα εξακολουθήσουμε τα αυστηρά μέτρα; Αυτό θα προκαλέσει τεράστια πολιτική ζημιά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ.

Ακόμα και οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, πολύ δε περισσότερο οι κρυφέςδημοσκοπήσεις, δείχνουν πτώση της ΝΔ και διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ ίσου μεγέθους με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας όσους από τη ΝΔ προώθησαν την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη,για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά το ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη, άρχισε διμέτωπο αγώνα, φθείροντας ακόμα πιο πολύ τη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει πάρει ένα καλό πολιτικό μάθημα από το πάθημα του κ. Σημίτη, ο οποίος στη δεύτερη τετραετία του ανέβαλε συνεχώς την πρόωρη προκήρυξη εκλογών, για να εγκλωβιστεί τελικά και να οδηγηθεί στην ήττα και στην πολιτική απαξίωση. Η συνεχής μετάθεση του χρόνου των εκλογών, αναμένοντας καλύτερη συγκυρία, δεν θα αποδώσει. Στο τέλος θα κάνει αναγκαστικά τις εκλογές, όταν όμως δεν θα μπορεί να τις κερδίσει.

Ήδη, η ακρίβεια φουντώνει, τα καύσιμα ανεβαίνουν, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού προκαλούν πανικό, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξάνει, ο δανεισμός του χρήματος, μέσω ομολόγων, γίνεται δυσκολότερος λόγω αύξησης των επιτοκίων δανεισμού κ.λ.π. Ταυτόχρονα, τα πολιτικά τζάκια και οι πολιτικές οικογένειες της ΝΔ, προκειμένου να μη φθαρούν και εξαφανιστούν πολιτικά, θα πιέσουν τον κ. Μητσοτάκη, αν δεν το κάνουν ήδη, να διασώσει το κόμμα μέσω εκλογών, πριν το κόμμα υποστεί ανεπίστρεπτη πολιτική βλάβη και οι ίδιοι απωλέσουν οριστικά τα κεκτημένα τους.

Ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να αποφύγει την πολιτική του απαξίωση, πέρα από τις διάφορες παροχές και προσλήψεις, επέσπευσε και την δεύτερη, μέσα στο έτος, αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα την πήγε ακριβώς στις παραμονές του συνεδρίου της ΝΔ. Την ίδια στιγμή άρχισε διμέτωπο αγώνα αφενός εναντίον του πατριωτικού χώρου, με μάλλον κατά παραγγελία άρθρα του τύπου «δεν συγκυβερνώ με τον Βελόπουλο» κ.λ.π. επιδιώκοντας συσπείρωση της ΝΔ και πίεση να μείνουν εκτός Βουλής περισσότερα κόμματα για να αποκτήσει μικρότερο παρονομαστή το κλάσμα της αυτοδυναμίας του.

Όμως, το ότι φοβάται ότι οι πολιτικές οικογένειες εντός της ΝΔ θα σημάνουν σύντομα το game over για τον ίδιο, φαίνεται από το τελευταίο επεισόδιο, με τους κ.κ. Λιβανό και Δούκα. Διακρίνω από όλο αυτό, πολιτική μείωση της εικόνας του κ. Καραμανλή και γενικά του καραμανλισμού μέσα στη ΝΔ. Προφανώς το διαπιστώσαμε όλοι, ότι τα ΜΜΕ αμέσως εστίασαν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Καραμανλή, με κριτικό ή και απαξιωτικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα χθες το ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε πολιτικά εναντίον του κ. Καραμανλή και της διακυβέρνησης της χώρας την περίοδο εκείνη, κατά τη συζήτηση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα».

Όλα αυτά δείχνουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεταιπυρετωδώς για εκλογές και ταυτόχρονο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Πιστεύω πως το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ είναι ο πιο κατάλληλος χώρος, για να αναγγείλει τις εκλογές και να προκαλέσει ενθουσιασμό, συσπείρωση και μαχητικότητα στις τάξεις των οπαδών του κόμματος, προς εκλογική αξιοποίηση.

Συγκεκριμένα, κατά την πορεία προς το συνέδριο και στις διαδικασίες του συνεδρίου, θα προσπαθήσει να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ, η οποία, από το σύνηθες 80% έχει πέσει, στα αδιανόητα για τη ΝΔ επίπεδα του 60% περίπου. Ταυτόχρονα, εάν οι μυστικές δημοσκοπήσεις, που θα διεξάγονται παράλληλα, δείξουν ικανοποιητική συσπείρωση και άνοδο των ποσοστών στην πρόθεση ψήφου, θεωρώ βέβαιο πως θα αξιοποιήσει το βήμα του συνεδρίου, ώστε κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, να προαναγγείλει και στην ουσία να προκηρύξει τις εκλογές, προκαλώντας τους αντιπάλους του να καταμετρήσουν τις δυνάμεις τους, μέσα σε ένα παλλόμενο από ενθουσιασμό ακροατήριο.

Εάν χάσει αυτή την τελευταία ευκαιρία, τότε θα εγκλωβιστεί και είτε θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει κάποια ηρωϊκήέξοδο ξαφνικά, κάτω από αφόρητες πιέσεις, είτε θα πάει στο τέλος της τετραετίας, απλά για να μας αποχαιρετήσει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This