Για εξάπλωση της ουκρανικής κρίσης μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Να επιταχύνει τα βήματά της η Ευρωπαϊκή Ένωση για την δημιουργία ευρωστρατού, η πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Must Read

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με την ανάγκη ανάγκη διαμόρφωσης ενός συστήματος κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της Ουκρανικής κρίσης, αναφέροντας:

«Οι καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα, ώρα με την ώρα, με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι ρευστές και ευμετάβλητες. Η ρωσική εισβολή κατέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει. Δεν είναι μόνο ότι ο πόλεμος ήρθε κοντά στην Ευρώπη, και ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας αλλά είναι και ένα πλήγμα στη στρατηγική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης».

Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε την ανάγκη να επιταχύνει τα βήματα της η ΕΕ τόσο για την διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας όσο και για την δημιουργία ευρωστρατού.

«Η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Αυτό σημαίνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης και πρέπει να αντιδράσει και να αποδείξει ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που είναι σε θέση όπου επιβάλλεται, να ανταπεξέλθει στις συνθήκες. Είναι βέβαιον, ότι η συζήτηση που τώρα ξεκινά θα ενταθεί και θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως αφύπνιση στην ΕΕ, η οποία καλείται να σχεδιάσει με καλύτερους όρους την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειάς της. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό μιας ασφαλούς στρατηγικής πυξίδας της Ένωσης, υποστηρίζοντας ένθερμα την αυτονομία της ΕΕ. Η ΕΕ κρατά το κλειδί του προϋπολογισμού της άμυνας, αναγνωρίζοντας ότι και λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την συλλογική ασφάλεια και άμυνα της αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση των προϋπολογισμών για ορισμένες χώρες για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This