Διάγγελμα αποποίησης ευθυνών και δικαιολογιών για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων

Σφοδρές αντιδράσεις για τα όσα (δεν) εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

Must Read

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το οποίο υποτίθεται ότι ανακοινώθηκαν μέτρα για την ακρίβεια.

Όλες οι ανακοινώσεις στάθηκαν στη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων από την Κυβέρνηση, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να δουν πουθενά ένα «φως» στο σκοτεινό τούνελ που έχουν μπει.

Διαβάστε ακόμα: Ανατροπή με τη δήλωση Μητσοτάκη για το επίδομα βενζίνης στα 180 λίτρα! Θα καλυφθεί μόνο ένα μέρος της αύξησης

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων»

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκδόθηκε ανακοίνωση με τίτλο: «Επίδειξη αυτοθαυμασμού και κάλυψης των καρτέλ το διάγγελμα Μητσοτάκη – Η κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τον εμπαιγμό», ενώ νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σχολιάσει αιχμηρά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μέτρα στήριξης μιλώντας για ψίχουλα».

Αναλυτικά:

«Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας, εμφανίστηκε με διάγγελμα για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την κοινωνική κρίση. Αποδίδοντας το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ότι το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Να τους πείσει δηλαδή ότι δεν περνάνε τον χειμώνα σε παγωμένα διαμερίσματα, οτι δεν αδυνατούν εδώ και μήνες να καλύψουν λογαριασμούς και στοιχειώδεις ανάγκες. Όλα αυτά για τον κ. Μητσοτάκη οι πολίτες δεν τα ζουν εδώ και καιρό, αλλά τα φαντάζονται.

Για μία ακόμη φορά κάλυψε απόλυτα τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, δεν είπε κουβέντα για επιβολή πλαφόν ούτε στα κέρδη τους ούτε στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου που πληρώνουν οι πολίτες.

Πιστός στο μοτίβο αυτοθαυμασμού, αυτοεπαινέθηκε για την επιστολή του στην ΕΕ όταν στο εσωτερικό της χώρας που κυβερνά δεν έχει λάβει τα στοιχειώδη μέτρα.

Ακόμα και τώρα, τα όσα εξήγγειλε δεν είναι παρά μια επανάληψη της επιδότησης της αισχροκέρδειας για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, μια ανεπαρκής επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο και ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Και όλα αυτά την ώρα που ο ιδιος, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε τη μόνιμη επιπλέον σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνολικό κονδύλι 900 εκατ.

Τόλμησε, μάλιστα, να μιλήσει για τους μισθούς, με υποκριτική ευαισθησία, όταν με δίκη του επιλογή ο κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος για τρία χρόνια, διαλύοντας συγχρόνως και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να το παραδεχτεί κιόλας, μιλώντας ο ίδιος για μέτρα – ψίχουλα, παριστάνοντας ότι δήθεν ακούει εκ των προτέρων την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε βέβαια ως μια ακόμη δικαιολογία την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία βέβαια ξεχνάει όταν είναι να μοιράσει δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς, αλλά τη θυμάται όταν είναι να πάρει μέτρα για την κοινωνία.

Η κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τον εμπαιγμό. Τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και μήνες είναι:

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

– Πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

– Χτύπημα της αισχροκέρδειας

– Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

– Αύξηση του κατώτατου Μισθου στα 800 ευρώ»

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Μητσοτάκης και ο Μακρόν αντιγράφουν τον Ζελένσκι και εμφανίζονται αξύριστοι με χαλαρό ντύσιμο

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Κοινωνικό κράτος σημαίνει ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές πολιτικές στήριξης»

«Τα μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης», σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

«Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν, όπως υποστηρίζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες παρά τις ειρωνείες κυβερνητικών στελεχών. Η υπεραπόδοση από τον ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία δημιούργησε χώρο για ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών μας. Καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με:

  • Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής,
  • φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών,
  • μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά,
  • μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα,
  • αύξηση του κατώτατου μισθού και
  • ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κοινωνικό κράτος σημαίνει ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές πολιτικές στήριξης όσων έχουν πραγματική ανάγκη», ανέφερε ο κ. Μάντζος .

ΜέΡΑ25: Το ταλέντο του κ. Μητσοτάκη να κάνει ακριβώς το αντίθετο εκείνου που απαιτεί η προστασία της κοινωνίας από την ακρίβεια

Με τη σειρά του το ΜέΡΑ25 σχολίασε για το διάγγελμα Μητσοτάκη, πως είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι απαιτεί το κοινωνικό συμφέρον και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει για να τον κάνει αρεστό στην ολιγαρχία.

Αναλυτικά:

«Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει καθημερινά το ταλέντο του να κάνει ακριβώς το αντίθετο εκείνου που επιβάλει το κοινωνικό συμφέρον.

  • Όταν η ακρίβεια χτυπά τα βασικά αγαθά ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μη προνομιούχοι έχουν ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις των πενιχρών τους εισοδημάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή φιλοδώρημα!
  • Όταν το πορτοφόλι όσων ζουν με τον κατώτατο μισθό ή από κοινωνικά επιδόματα ροκανίζεται καιρό τώρα από τον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει ότι όταν αποφασίσει η πολυχρονεμένη αφεντιά του θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό όσο αυτός κρίνει!
  • Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 50% πάνω του μέσου κόστους φέρνοντας σε απόγνωση μικρομεσαίους και νοικοκυριά, απαιτείται κατάργηση του ψευτο-Χρηματιστήριου Ενέργειας και άμεση επιβολή μέγιστης τιμής και ελάχιστης παραγωγής ρεύματος ξεχωριστά για κάθε εργοστάσιο παραγωγής (ανάλογα με το κόστος του και τις δυνατότητές του). Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει μερική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος – δηλαδή, δανείζεται το κράτος από την τρόικα (μιας και το ταμείο είναι μείον) για να επιδοτεί τους ολιγάρχες παραγωγούς.

Το μήνυμα του ΜέΡΑ25 στον Πρωθυπουργό είναι απλό:

Ξέρουμε ότι το ταλέντο σας να κάνετε το αντίθετο εκείνου που συμφέρει την κοινωνία είναι εκείνο που σας κάνει τόσο αρεστό στην ολιγαρχία. Όπως μόνο μέσα στους τελευταίους 18 μήνες μοιράσατε πάνω από €1 δις σε Fraport, Aegean, Energean, Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος έτσι και τώρα, πίσω από το 1 δις που διαθέτετε, δήθεν, για να προστατευθούν οι ευάλωτοι από την ακρίβεια, κρύβεται η ίδια φιλοδοξία να διατηρήσετε ανέπαφη την δυνατότητα των ολιγαρχών να κάνουν την κρίση ευκαιρία.

Σας παρακολουθούμε κ. Μητσοτάκη. Όσο και να προσπαθείτε να φιμώσετε τη φωνή μας, η φωνή μας θα ανοίγει τα μάτια των πολιτών σε αυτά που κάνετε».

ΚΚΕ: «Πυξίδα της κυβέρνησης της ΝΔ …  αποτελούν υπεράσπιση των κερδών των λίγων»

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής δήλωση για τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία ο πρωθυπουργός να μιλάει για μέτρα ανακούφισης, την ώρα που οι παράγοντες και οι αιτίες που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια “ζουν και βασιλεύουν”. Κανένα μέτρο που εντάσσεται σ’ αυτή τη στρατηγική δεν πρόκειται να αναπληρώσει ούτε ένα μικρό μέρος των μεγάλων ανατιμήσεων, που είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ενεργειακών ανταγωνισμών, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και που πληρώνουν οι λαοί πολύ ακριβά.

Αν ο δρόμος παραμένει ανηφορικός για τον λαό, αυτό συμβαίνει, γιατί πυξίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, αποτελούν οι λεγόμενες “αντοχές της οικονομίας”, δηλαδή η υπεράσπιση των κερδών των λίγων.

Το ελάχιστο, αυτή τη στιγμή, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είναι η κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους. Η πραγματική λύση βρίσκεται στον αγώνα για να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ.) προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα”.

Υ.Γ. Δε χρειάζεται ο πρωθυπουργός να μας υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι με το μέρος του ευρωΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, μας το υπενθυμίζει η κλιμακούμενη, αλλά και επικίνδυνη για τον λαό ελληνική εμπλοκή».

Ελληνική Λύση: «Ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση πιστεύουν τα λεγόμενα τους»

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Πρωθυπουργού η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «χρεοκοπημένη συνταγή» και για δραματική οικονομική πραγματικότητα με «ηθικό και φυσικό αυτουργό με ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία».

Αναλυτικά:

«Το μήνυμα που ανέγνωσε (!!) ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι πλέον ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση πιστεύουν τα λεγόμενα τους. Άλλωστε ο λαός έχει πάψει εδώ και καιρό να τους εμπιστεύεται.

Ακούσαμε πάλι την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή με επιδόματα (δηλαδή με δανεικά) που σημαίνει νέα χρέη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο κ. Μητσοτάκης που μας «ενημέρωσε» ότι ενοχλείται από την «λαϊκίστικη κραυγή» της αντιπολίτευσης, ας ακούσει τουλάχιστον την κραυγή των Ελλήνων που υποφέρουν.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ότι πέρα από τα δακρύβρεχτα (γραμμένα από λογογράφους) διαγγέλματα, υπάρχει και η δραματική οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, η οποία έχει ηθικό και φυσικό αυτουργό με ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημερινό του μήνυμα ο Κ. Μητσοτάκης διέψευσε ακόμα και τον εαυτό του μιλώντας για εξορύξεις και εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.

Διότι μέχρι και σήμερα αρνείτο πεισματικά τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για άμεση αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει εξορύξεις»!

Όπως ακριβώς αρνείτο τις προτάσεις μας για άμεση λειτουργία του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την ενεργειακή της αυτάρκεια και να δώσει φτηνό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως υποχρεώθηκε υπό το βάρος των εγκληματικών του λαθών να επαναλειτουργήσει μέρος των λιγνιτικών μονάδων, τώρα υποχρεώνεται να εξαγγείλει και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ρωτάμε λοιπόν ευθέως: Σε ποιες περιοχές θα προχωρήσουν οι εξορύξεις; Διότι η Ελληνική Λύση έχει απαιτήσει την αξιοποίηση του συνόλου του ορυκτού μας πλούτου, ειδικά στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης. Εάν η κυβέρνηση δεν το πράξει, σημαίνει ότι η «κρυφή ατζέντα» του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, περιέχει εθνικές υποχωρήσεις που δεν θα γίνουν ανεκτές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This