Δευτέρα 21/6/2021

Ο Σαμαράς θέλει να γίνει…Αβραμόπουλος

Μπορεί για τα δημόσια αξιώματα και την μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, να ερίζουν πολλοί και τα ονόματα να γράφονται και να σβήνουν στα ψηλά πατώματα και στα υπόγεια της Πειραιώς, αλλά όπως όλα δείχνουν μία θέση έχει κλείσει: αυτή του Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι παροικούντες την Πειραιώς λένε ότι αυτή η θέση γράφει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παράλληλα θα διεκδικήσει μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τους φιλικούς στον πρώην πρωθυπουργό βουλευτές δεν υπάρχει αμφιβολία: ο κ. Σαμαράς λένε, έβγαλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, τον στήριξε εσωκομματικά αλλά και πολιτικά τα τελευταία τρία χρόνια, του υπέδειξε την γραμμή στο Σκοπιανό που τον κατέστησε κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό.

Εν ολίγοις ο κ. Μητσοτάκης “του χρωστάει” και το λιγότερο που μπορεί να κάνει για ανταπόδωση είναι η θέση του Επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ. Δείχνει αυτό και την παραίτησή του από τη φιλοδοξία για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκεί, ακόμη και με την βέβαιη νίκη της ΝΔ, εκιτμάται ότι οι ψήφοι δεν βγαίνουν.

Ο μόνος που θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει την Προεδρία σε περίπτωση αποχώρησης του Προκόπη Παυλόπουλου -τον οποίο δεν είχε ψηφίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν έχει δεσμευτεί ακόμη για το τι θα πράξει-, είναι ο Κώστας Καραμανλής αφού διατηρεί την καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τους φίλους πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να δώσει την θέση του Επιτρόπου στον πρώην πρωθυπουργό: εφόσον ο κ. Σαμαράς θα είναι στις Βρυξέλλες και θα ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του σε διεθνές επίπεδο θα έχει μειωμένο χρόνο και διάθεση για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Εν ολίγοις δεν θα τον έχει συνεχώς μέσα στα πόδια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι γνωστή η επιμονή του μεσσήνιου πολιτικού. 

Πονοκέφαλος για Μητσοτάκη 

Ήδη ο κ. Σαμαράς προκαλεί πονοκέφαλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ προβάλλει ένα πρωθυπουργικό, ενωτικό και συναινετικό προφίλ.

Ο ρεβανσισμός του κ. Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά προς την αριστερή κυβέρνηση, θολώνει το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε πριν από μερικές ημέρες και στην οποία θεωρεί ότι η έκθεση του κ. Αγγελή επιβεβαιώνει την  σκευωρία στην υπόθεση Novartis “που στήθηκε από αδίστακτους πολιτικούς καιροσκόπους για τη σπίλωση αντιπάλων τους”.  Συνδέει όμως την υπόθεση και με τις εκλογές: Έχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω “μέχρι τέλους”…Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν, να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής”.

Ο κ. Σαμαράς δεν θα περιοριστεί στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ή σε δευτερεύοντα πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολλάκης αλλά θα επιδιώξει την παραπομπή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. “Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά που επιχείρησαν να το διασύρουν θα καθαρίσει πλήρως”, λένε οι βουλευτές που απηχούν τις απόψεις του.

Ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, υπάρχουν κι άλλοι που θα επιμείνουν στο ζήτημα με πρώτο τον Άδωνη Γεωργιάδη. Αν και προεκλογικά δείχνει αυτοσυγκράτηση ισχύει η παλαιότερη δήλωσή του ότι “θα τους γδάρω ζωντανούς”.

Πάντως στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν πρόσωπα, ένια εκ των οποίων προορίζονται για κρίσιμα υπουργεία, που συστήνουν με δημόσια αρθρογραφία τους μετριοπάθεια και στροφή στο κέντρο, αν και μένει να αποδειχθεί εάν το λένε για προεκλογικούς λόγους ή το εισηγούνται και για κεντρική γραμμή μετά τις εκλογές. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι μέχρι στιγμής είναι προσεκτικός να μην επιβεβαιώσει την “κινδυνολογία” από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης.

Ενώ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στο θέμα της εξεταστικής για το τι συνέβει το πρώτο εξάμηνο εξάμηνο του 2015 (το θέμα είναι σχετικά εύκολο αφού ακόμη και αν προέκυπταν “εγκλήματα” έχουν παραγραφεί και δεν υπάρχει προοπτική Ειδικού Δικαστηρίου), δεν τοποθετήθηκε για το ζήτημα της “σκευωρίας” περί τη Novartis, αφού άλλωστε δεν ρωτήθηκε και από τον δημοσιογράφο. 

Μία παρόμοια ρητορική πριν από τις εκλογές θα προκαλούσε επιπλέον δυσχέρειες στην ηγεσία της ΝΔ η οποία με κόπο συγκρατεί τα κομματικά στελέχη του.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ