Ξανθός: «Ψήφισαν στα μουλωχτά την κατάργηση της μονιμότητας στο ΕΣΥ»

Η κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή στο ΕΣΥ και δημιουργεί αντικίνητρα για τα λαμπρά μυαλά της χώρας

Must Read

Με υπόγειο τρόπο η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών στο ΕΣΥ κατήγγειλε στη Βουλή ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούνταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις», ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι  σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 – 24/3/2022) οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος». Και μάλιστα αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου.

«Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε δομές του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός. Καταργείται δηλαδή στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ) για την αντιστροφή του brain drain και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ» σημείωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στο κατακερματισμένο ΕΣΥ:

«Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (ΝΠΙΔ αντί για ΝΠΔΔ) και την αναίρεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ που ήδη συζητείται ανοικτά, θα δώσει στο ήδη αποδιοργανωμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ τη “χαριστική βολή”» δήλωσε.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ότι μπορεί για να διώξει από τη χώρα τα λαμπρά μυαλά: «Είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ , αγνοώντας τα διδάγματα της πανδημίας , όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά κάνει ότι μπορεί για να διώξει τους γιατρούς του και να το διαλύσει. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές κατά του δημόσιου τομέα υγείας και είναι απολύτως εξαρτημένη από επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This