29/5/2022

«Κυρώσεις στην Τουρκία, όπως στην Ρωσία»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV και τον Γιώργο Σαχίνη ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στη γραμμη του τ. ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων και στην Τουρκία, όπως ακριβως έγινε για την Ουκρανία, είπε τα ακόλουθα για το Ουκρανικό:

– Η Ευρώπη συνολικά βρίσκεται σε βέρτιγκο. Οι διεθνείς εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έχουμε ένα ανθρωπιστικό δράμα με εκατομμύρια ανθρώπων να εκτοπίζονται, αμάχους να είναι θύματα. Και έχουμε και μία Ευρώπη που όχι μόνο ήταν απροετοίμαστη και αμήχανη, αλλά φοβάμαι ότι δεν έπραξε αυτά που έπρεπε να πράξει, δουλεύοντας για το δικό της συμφέρον και για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

– Ο πόλεμος θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσα διπλωματικές κινήσεις για να τερματιστεί η εισβολή, να υπάρξει διευθέτηση που θα δώσει τέλος σε αυτό το δράμα στην Ουκρανία.

– Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι οι εξοπλισμοί, ο ψυχρός πόλεμος, οι κυρώσεις και η οικονομική σύγκρουση.

– Η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν κατατάσσεται πλέον στις χώρες που δεν λογαριάζουν δικαιώματα, διεθνές δίκαιο. Ηθικά λοιπόν στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης είναι η μεγάλη χαμένη αυτής της εξέλιξης.

– Η Ρωσία στο οικονομικό επίπεδο έχει plan B, έχει τις μεγάλες αγορές της Ασίας, την Κίνα και την Ινδία. Η Ευρώπη δεν έχει plan B και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει έλλειμμα στρατηγικής. Ούτε γεωπολιτικά, ούτε οικονομικά έχουμε όφελος από το να συνεχιστεί ο πόλεμος. Έγιναν τεράστια λάθη το προηγούμενο διάστημα.

– Είμαι από τους πρώτους που καταδικάζω απερίφραστα τις επιλογές του Πούτιν, τον τρόπο με τον οποίον κυβερνά και τον αδιέξοδο δρόμο που έχει οδηγήσει τη Ρωσία. Αλλά πιστεύω ότι έχει ευθύνες και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ που δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει σε αυτή την καταστροφική επιλογή. Οι ΗΠΑ έχουν οφέλη από το γεγονός ότι η Ρωσία για πρώτη φορά έχει στραφεί εναντίον της Ευρώπης και η Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας, δεν χάνουν οικονομικά, αντιθέτως ενισχύουν τις εξαγωγές τους σε σχιστολιθικό αέριο.

– Ο μεγάλος χαμένος από τον πόλεμο, πέρα από την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, θα είναι και η ΕΕ.

– Μία συναυλία της Αλληλεγγύης για Όλους με στόχο οικονομική βοήθεια προς τους άμαχους και τους πρόσφυγες της Ουκρανίας θεωρήθηκε συναυλία ίσων αποστάσεων.

Ελληνοτουρκικά
– Η Τουρκία είχε πάντοτε μία στρατηγική επιτήδειας ουδετερότητας. Όμως είναι σαφές σε όλους πια ότι δεν ισχύει καθόλου το αφήγημα που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και διάφορους εσωτερικούς κύκλους, ότι είναι απομονωμένη η Τουρκία και ο Ερντογάν. Η Τουρκία ενισχύεται και αναδεικνύεται ως μία κρίσιμη δύναμη γεωπολιτικά. Ενώ είναι δύναμη κατοχής εδώ και 48 χρόνια στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, με αναθεωρητικό ρόλο ως προς τις διεθνείς συνθήκες, γίνεται σήμερα πιθανή εγγυήτρια δύναμη στο ουκρανικό για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Είναι ανησυχητικό για το ρόλο που θα έχει την επόμενη μέρα.

– Η Ελλάδα που πάντοτε συμβόλιζε την ειρήνη και το διάλογο, πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα στην περιοχή, που είναι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά μπορούσε να συνομιλεί με την Ανατολή, τον αραβικό κόσμο, την Ρωσία. Αν είναι μία χώρα σαν όλες τις άλλες, που δεν έχει καμία δυνατότητα πρόσβασης και συνομιλίας με αυτές τις χώρες, τότε χάνει την αξία της. Έχω κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος του πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης.

– Πολύ φοβάμαι ότι με την επιλογή Μητσοτάκη να αποστείλει αντί για ανθρωπιστική βοήθεια επιθετικό πολεμικό υλικό, η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης αλλά είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς να έχουμε καν καμία φύλαξη. Και εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται.

– Η Ελλάδα θα έπρεπε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, εξαιτίας και της ύπαρξης 140.000 Ελλήνων ομογενών στη Μαριούπολη.

– Η Ελλάδα έχει σαφείς κόκκινες γραμμές για την Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ή ότι υπάρχουν αποστρατικοποιημένα νησιά. Ταυτόχρονα διεκδικούμε επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Άρα και προσφυγή στη Χάγη για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

– Αυτό που με ανησυχεί πολύ πέραν της αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας, είναι το γεγονός ότι η στρατηγική δεκαετίας για την ενεργειακή προοπτική και τον EastMed, στην ουσία ακυρώθηκε επί των ημερών Μητσοτάκη, με τρόπο που μας αδικεί ως χώρα. Είναι άλλο να πουν οι ΗΠΑ ότι ακυρώνεται γιατί δεν είναι βιώσιμο και άλλο ότι ακυρώνεται γιατί ενοχλεί την Τουρκία. Αυτό είναι αντιφατικό με τη στρατηγική Μητσοτάκη ότι τα δίνουμε όλα στη Δύση για να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι και τα δίνουμε όλα στη Δύση και η Τουρκία τα παίρνει όλα. Άρα είμαστε χαμένοι από όλες τις πλευρές.

– Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Διότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα γίνει ο EastMed αλλά ο αγωγός θα περάσει από την Αίγυπτο, που φαίνεται και αυτό να ακυρώνεται. Και υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα ο αγωγός να γίνει και να πάει απευθείας στην Τουρκία, περνώντας μάλιστα από την ΑΟΖ των Κατεχόμενων. Αυτό θα είναι μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ήττα για τη χώρα, θέλω να πιστεύω ότι θα αποτραπεί.

– Εάν μετά τον συμβιβασμό, έχουμε κατοχή τμήματος της προηγούμενης επικράτειας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και αυτό οδηγήσει την ΕΕ, ορθώς, να συνεχίσει τις κυρώσεις όσο διαρκεί η κατοχή, θα υπάρχει ένα ερώτημα: Για την Ουκρανία που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και ορθώς, θα έχουμε κυρώσεις αλλά για την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ που έχει κατοχή επί 48 χρόνια, δεν θα συζητάμε κυρώσεις;

– Ο τελευταίος Έλληνας Πρωθυπουργός που διεκδίκησε κυρώσεις στην Ευρώπη, μαζί με τον Αναστασιάδη, για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ήμουν εγώ.

Τότε φυσικά ΠτΔ ήταν ο Προκόπης Παυλοπουλος, ο οποίος και σημερα με συνεχείς, δημόσιες παρεμβάσεις ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ακριβως στα πρότυπα της Ρωσίας, για την κατοχή και εθνοκάθαρση της Κύπρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Άδωνις, ο Προκοπίου, ο Τζέφρι Πάιατ και το δράμα των Ελλήνων ναυτικών στα κάτεργα του Ιράν

Με ένα οργισμένο τιτίβισμα, ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης γκρέμισε τον μύθο του «νέου...

Απαράδεκτο Βερολίνο για τουρκικές προκλήσεις: «Μητσοτάκης και Ερντογάν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές»

Σε απαράδεκτες δηλώσεις, ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, προέβη προχτές ο κυβερνητικός...

Τούρκικα ΜΜΕ φτιάχνουν κλίμα για εισβολή σε ελληνικά νησιά!

Η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και NAVTEX με αληθινά πυρά

Επιμένει στη φίμωση του διαδικτύου με άλλοθι τα fake news

Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στην -κατά την γνώμη του- ανάγκη...

Μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει ο Κεφαλογιάννης, για την απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ζητώντας άμεσα μέτρα για την...

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων, μετά την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Το σοβαρό περιστατικό στον Περσικό Κόλπο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχολίασαν με ανακοινώσεις που...

«Τι πάθατε Τουρκάκια σήμερα;»: Το μήνυμα στους απέναντι από τον Πάνο Καμμένο

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας στις προκλήσεις...

Οργισμένος ο Μπαμπινιώτης: «Διεθνής ντροπή το Turkaegean» της Άγκυρας για το Αιγαίο

Οργή προκαλεί η καμπάνια του τουρκικού ΕΟΤ, ο οποίος προσκαλεί τους τουρίστες να απολαύσουν...

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, για τα μάτια της… «Μακεδονίας»!

Ευκαιρία για νέα επίθεση στην Ελλάδα βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,...

«Καίνε» οι αποκαλύψεις της Βασιλικής Θάνου!

Στη Βασιλική Πολύζου και την εκπομπή «Vickypedia» μίλησε η πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμη Πρόεδρος...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέλος το VIP κελί για τον Αναγνωστόπουλο – Που μεταφέρεται

Τη μεταγωγή του στις φυλακές Μαλανδρίνου περιμένει ο καθ'ομολογία...

Νέα δικαίωση της Βασιλικής Θάνου από την ελληνική δικαιοσύνη!

Δικαιώνει τη Βασιλική Θάνου η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου...

Συναγερμός στην ΕΕ: Τεράστια αποθήκη φυσικού αερίου κινδυνεύει να μείνει άδεια

Η υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Haidach στην Αυστρία...

Ο «Μr Porsche» με την κόκα για… χρυσά ρουθούνια – Τρέμει το κυριλέ Κολωνάκι για την «καυτή» ατζέντα

Tσάκωσαν 29χρονο που με supercar έκανε... ντελίβερι «λευκής σκόνης» σε «βαριά» ονόματα του Κολωνακίου και των χλιδάτων προαστίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ