Πυρά από Τσίπρα: «Στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν δίνει F16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις»

«Υπερασπίζεστε μια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα την ώρα που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν τον Ερντογάν»

Must Read

«Αμήχανο» και «στριμωγμένο» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας το λόγο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία» έχουν να κάνουν με τα «αποτελέσματα της πολιτικής» της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία» – όπως την χαρακτήρισε – του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν αμερικανικής προτροπής και οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν και στέλνουν F-16 στην Τουρκία. Δεν σας βλέπω να είστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε μόνο για 5 λεπτά τη συμφωνία και μετά μίλησε για την ακρίβεια που εκεί τα πάει χειρότερα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο: «Η υποβάθμιση των συμφερόντων μας έναντι στην Τουρκία δεν αφορούν μόνο τα όπλα αλλά βλέπουμε και στο θέμα της ενέργειας καθώς οι ΗΠΑ με non paper ανακαλούν εγγράφως την στήριξή τους στο έργο του east med επικαλούμενες την ανάγκη να μην υπάρχει όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Σας ρωτάω: Θεωρείτε ότι είναι σωστό ο πρόεδρος μιας χώρας που κατέχει παράνομα το 1/3 της Κύπρου να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στο ουκρανικό ενώ η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα; Θέλετε η Ελλάδα να είναι δεδομένος δορυφόρος και το δείξατε στο ουκρανικό και με την εθνικολαϊκιστική θέση στη Συμφωνία των Πρεσπων αλλά και με τα ελληνοτουρικικά. Αφύλακτο φυλάκιο γινόμαστε εμείς και ας είναι καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι αξιόμαχες. Η Ελλάδα όμως δεν είναι φυλάκιο κανενός, είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία, μια ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και όταν με το καλό υπάρξει πολιτική αλλαγή θα θέσουμε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τροποποίηση γιατί δεν είμαστε δορυφόρος. Καταλαβαίνω ότι έχετε φέρει τη συμφωνία αυτή, την έχετε ανακοινώσει και όταν το κάνετε δεν είχαν διαρρεύσει αυτά για τα F-16. Αξιοποιήστε το μομέντουμ και αναστείλτε την κύρωση της συμφωνίας και αποδείξτε εκεί, στην επίσκεψή σας στις ΗΠΑ, ότι είναι ψέμα» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε επίσης: Σιωπή Μητσοτάκη για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This