Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν κατασπαράσσει το Αιγαίο

Υστατη ευκαιρία για τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταγγείλει επίσημα στην Ουάσινγκτον όσα έκανε «γαργάρα» επί τρία χρόνια, εξάπτοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν από τη μία κατασπαράσσει την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και από την άλλη ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα συνιστά απειλή για την Τουρκία, διότι εκτελεί ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων.

  • Από την
    Κύρα Αδάμ

Οι επιθετικές τουρκικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας βασίζονται στην ανυπαρξία πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία περιορίζεται σε κομματικές φιέστες για άσκηση
εξωτερικής πολιτικής.

21 ασκήσεις στο Αιγαίο

1. Η Αγκυρα φέτος τον Απρίλιο εκτελεί 21 στρατιωτικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο με πλοία, αεροσκάφη και UAV’s. Οι οκτώ από αυτές, που εκτελούνται με αεροσκάφη και πλοία, καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, ενώ οι τρεις από αυτές είναι με πραγματικά πυρά, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί νομικά, μολονότι η Τουρκία κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία και απομονώνει όλα τα ελληνικά νησιά από τη μέση του Αιγαίου (25ος Μεσημβρινός) και ανατολικά.

Η κυβέρνηση, αντί να καταγγέλλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς, αποκρύπτει την κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας, ενδεχομένως λόγω πολιτικού κόστους.
Προς άρση τυχόν παρανόησης ή παρερμηνείας, η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α 1296/2 Μαΐου, που ισχύει μέχρι 14 Ιουνίου 2022.

Με την αγγελία αυτή η κυβέρνηση κλαψουρίζει ότι η Τουρκία έχει καταλάβει ελληνική κυριαρχία, ωστόσο δεν προβαίνει στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες προς τους διεθνείς οργανισμούς για να την προασπίσει. Δηλαδή ο Κυρ. Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ στις 16/5/2022 με τουρκική κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας και όταν επιστρέψει θα είναι η ίδια κατάσταση, η οποία δεν θα σταματήσει στις 14 Ιουνίου 2022, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι 31/12/2022.

Αγκαλιά με το ΝΑΤΟ

2. Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι βασίζεται στο ΝΑΤΟ για την προάσπιση ελληνικών εθνικών συμφερόντων, όπως έκανε με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, το ΝΑΤΟ, αγκαλιά με την Τουρκία, εκτελεί ασκήσεις στη Μεσόγειο, τον Μάιο, εντός του FIR Αθηνών, θέτοντας στα άχρηστα την ελληνική κυριαρχία των 10 ναυτικών μιλίων εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), καθώς, επίσης, και το FIR Αθηνών, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη
της άσκησης δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης και σέβονται μόνον τα 6 ν.μ. ΕΕΧ.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τη διεθνή αγγελία Α1389/22 ως τεκμήριο, στην οποία φαίνεται η τουρκο-νατοϊκή άσκηση στη Μεσόγειο με την οποία το FIR τίθεται στα άχρηστα και το οποίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το έχρισε
ελληνοτουρκικά σύνορα με τις επιπόλαιες δηλώσεις του στην Ανδραβίδα (1/4/2022) μετά την άσκηση «Ηνίοχος».

Εξι ασκήσεις με UAV’s

3. Πέραν των 15 τουρκικών ασκήσεων με κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας και έρευνας διάσωσης, που χωρίζουν στο Αιγαίο στη μέση, η Τουρκία εκτελεί και έξι ασκήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) τύπου Bayraktar, οι οποίες επίσης καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Με την κυβέρνηση να παριστάνει τον θεατή, μολονότι γνωρίζει τους κινδύνους για τη χώρα από τα τουρκικά UAV’s. Και μολονότι γνωρίζει ότι ο
Ερντογάν θα επιμηκύνει το τουρκικό αεροπλανοφόρο για να απο-προσγειώνονται σε αυτό τα UAV’s Bayraktar.

Η Tasos (Θάσος)

4. Από την άλλη, η Τουρκία ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα, διεθνείς οργανισμούς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), διότι εκτελεί ασκήσεις στο νησί Tasos-Tasoz, δηλαδή στη Θάσο, για να στηρίξει ότι η Ελλάδα αποτελεί
απειλή για την Τουρκία, διότι χρησιμοποιεί και εξοπλίζει τα νησιά, γεγονός που αποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας στην Aγκυρα (Μάιος 2021) για να λάβει κομματικά οφέλη.

Ωστόσο η Tasos-Θάσος ποτέ δεν έχει περιληφθεί σε καμιά συνθήκη ή σύμβαση, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποιεί αυτό για να εξευτελίσει νομικά πολιτικά και
διπλωματικά σε διεθνές επίπεδο τον Ερντογάν. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία Α 2685/5.5.22 για την Tasos ως τεκμήριο.

Θα καταγγείλει τις παρανομίες;

Ο Ελληνας πρωθυπουργός οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, διαφορετικά τα συντρίμμια της ελληνικής κυριαρχίας τώρα στο Αιγαίο ενδεχομένως να μετατραπούν σε ερείπια, εκτός και αν στόχος της επίσκεψης είναι μόνο η κομματική φωτογραφία με τον Μπάιντεν.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επισκιάζεται από την «τούμπα» της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της χορήγησης των F-16 στην Τουρκία, εξ ου και η «βολιδοσκόπηση» Μπάιντεν στο Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια και υλικό για τα υπάρχοντα τουρκικά F-16, που αποτελεί μια «συνυποσχετική» για την έγκριση της αγοράς των 40 νέων αναβαθμισμένων F-16 από την Τουρκία.

Η αναμενόμενη αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μεσούσης της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ανατρέπει την – υποθετική- ισορροπία δυνάμεων, που κατά την ελληνική πλευρά έχει επιτευχθεί με την αγορά των γαλλικών Rafale.

Στην περίπτωση που η Αγκυρα αποκτήσει 40 πρόσθετα F-16, θα μπορεί άνετα να εκτελεί αποστολές αντεπίθεσης και να εξουδετερώνει ελληνικά αεροδρόμια σε περίπτωση σύγκρουσης. Είναι μάλλον εμφανές ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποζημιώσει» πολιτικά τον πιστό σύμμαχό της Κυριάκο Μητσοτάκη με μια ανώδυνη
«υποσχετική» μελλοντικής αγοράς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, που, έτσι και αλλιώς, δεν θα τα δώσει στην Τουρκία.

Αν εξαιρέσει κανείς τον ευνοϊκό κομματικό αντίκτυπο που θα έχει για τη Ν.Δ. μια τέτοια αμερικανική κίνηση, τα F-35 στην Ελλάδα θα είναι ένα δώρο άδωρο, διότι ούτε τα
αεροσκάφη αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον υπαρκτό κίνδυνο για την Ελλάδα που αποτελούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, ενώ ο ελληνικός λαός «θα φεσωθεί» με τριπλάσια ποσά από την τιμή των F-16.

Η πάγια τριγωνική σχέση Αθήνας – Αγκυρας – Ουάσινγκτον τείνει να μεταβληθεί σε διμερή σχέση Ουάσινγκτον – Αγκυρας σε βάρος της Αθήνας, με μακρότατες πιθανότητες η επίσκεψη Μητσοτάκη να μπορέσει να ανατρέψει αυτή τη δυσμενή για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη.

Κοινός κίνδυνος οι S-400

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει προ πολλού την ευκαιρία να συμπράξει αποτελεσματικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν και να καταστεί αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στον κοινό κίνδυνο, που αποτελούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 στην Τουρκία.

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη ο πρόεδρος Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες είχε πει δημοσίως ότι οι S- 400 αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε κατακλυστεί με επτά αναφορές του 6ου Στόλου, οι οποίες επισήμαναν την αδυναμία των αμερικανικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αυτό το οπλικό σύστημα και απαιτούσε από το Πεντάγωνο να προχωρήσει επειγόντως στην κατασκευή ανταγωνιστικού προς τους S-400 όπλου.

Καίτοι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε τ δημόσια δήλωση Ακάρ, ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να πάρει τους ρωσικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει την ελληνική Πολεμική
Αεροπορία, ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν στο στόμα τους τις λέξεις S-400. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην επενδύσει σε στενή πολιτική συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον της κοινής τουρκικής απειλής των S-400, προκειμένου να μην «ερεθίσει» την
Αγκυρα, και άφησε το θέμα στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης, στους κόλπους τη οποίας διαμορφώθηκε ένας ισχυρότατος φιλοτουρκικός κύκλος γύρω από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, που επηρεάζει τώρα σαφέστατα και καταλυτικά και τον πρόεδρο Μπάιντεν υπέρ της Τουρκίας.

Απειλεί με δεύτερη παρτίδα S-400

Αυτή τη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι την τουρκική απειλή με τους S-400, σε αντίθεση με την Αγκυρα, η οποία επισήμως έχει ενημερώσει την Ουάσινγκτον ότι αν δεν πάρει τα 40 αναβαθμισμένα F-16 και τα ανταλλακτικά τους αλλά και τους πυραύλους Πάτριοτ, θα αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400, όπως έχει συνεννοηθεί με τη Μόσχα.

Βαρύ κλίμα

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον συνοδεία:

  • Των μόνιμων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, των εθνικών συμφερόντων και των δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
  • Της μόνιμης τουρκικής απειλής με τους στραμμένους στην Ελλάδα πυραύλους S-400.
  • Του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Μπλίνκεν στις 18 Μαΐου.
  • Της αμερικανικής πρόθεσης να δώσει πρόσθετα αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αυξάνοντας τον βαθμό απειλής εναντίον της Ελλάδας.
  • Των τουρκικών εξορύξεων που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα στη Μεσόγειο.

Ο φάκελος που κατέθεσε το φιλοτουρκικό «λόμπι»

Ο κ. Μητσοτάκης, με την παρουσία και την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, θα βρεθεί σε ένα «δύσκολο στίβο», καθώς είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να αποδείξει με στοιχεία νομικά, διπλωματικά και πολιτικά και να πείσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό μόνιμη τουρκική απειλή, υπό καθεστώς μόνιμης κατάληψης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ελληνικές νήσους, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Με δυο λόγια, οφείλει να αντικρούσει σημείο προς σημείο τον τουρκικό φάκελο που έχει ήδη κατατεθεί και μελετάται και από το ισχυρό φιλοτουρκικό λόμπι των νομικών
υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο φάκελος αυτός, που βασίζεται στη δήλωση Δένδια στην Αγκυρα, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, είναι εμπλουτισμένος προσφάτως με την άστοχη και επικίνδυνη δήλωση Παναγιωτόπουλου περί «ελληνικού FIR» (μετατρέποντας παρανόμως και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου σε ελληνική κυριαρχία), αποτελεί την «τουρκική Βίβλο» που περιφέρει η Αγκυρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να πείσει ότι η Τουρκία είναι αυτή που δέχεται απειλή από την Ελλάδα, που παραβιάζει τις συνθήκες γιατί εξοπλίζει τα νησιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Αναστασιάδης: Ο Πρόεδρος των «ναι» αφήνει πίσω του σκιές

Οι χθεσινές εκλογές της Κύπρου σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Αναστασιάδη. Το κεντρικό ερώτημα...

Μ. Δημητρακόπουλος: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

«Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς». Τάδε έφη Μιχάλης Δημητρακόπουλος....

Λίγη ντροπή επιτέλους κύριε Ανδρουλάκη! Απάντηση στο παραλήρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τις αναρτήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε δήλωση ο Γιάννης Μοίρας τ....

‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές αν ο Ανδρουλάκης αρνηθεί την συγκυβέρνηση»

Στο ενδεχόμενο να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν και για τρίτη φορά σερί αν...

Γρηγόρης Ψαριανός: Ο εθνικός υβριστής μάς κάνει μαθήματα ευπρέπειας

Η επίσημη ιδιότητα του Ψαριανού είναι συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Από τον ίδιο...

Ο Οικονόμου κατηγορεί τον Τσίπρα ότι ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από...

Την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Πάτρα έσπευσε να σχολιάσει...

Οι συνταξιούχοι κλαίνε και ο Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τις αυξήσεις πείνας

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ, που άκουγαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη...

Τσίπρας: «H κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και της εκτροπής ήρθε η ώρα να...

Από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών στην Πάτρα, όπου πριν από λίγη...

Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας

Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Το δημοσίευμα-«φωτιά» που εξαφάνισε ο Κουρτάκης μετά την κατάθεση Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Έτρεξε να σβήσει το δημοσίευμα που αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το Μαξίμου χρησιμοποίησε τις...

«Follow The Money»: «Βασιλιάς» ο Μαργαρίτης Σχοινάς στα Εμιράτα

Υπό δημοσιογραφική διερεύνηση βρίσκονται τα πολυτελή ταξίδια του Μαργαρίτη Σχοινά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,...

Διεθνώς ρεζίλι στον Economist ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές και την ελευθερία του Tύπου

Έσπευσαν να κάνουν είδηση τα συστημικά μέσα την μικρή άνοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια...

Το Politico «ισοπεδώνει» τον Μητσοτάκη!

Ένα «πορτρέτο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αρέσει στο...

«Σφυροκόπημα» στον Μητσοτάκη από 5 πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσαν πέντε πρώην «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές για...

Τσαπανίδου: «Παλεύουμε για να επιστρέψουν τα χρήματα στους φτωχούς»

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίξει τη μεσαία τάξη και «να επαναφέρει τη σωστή...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία θα ισχύσει αύριο, Δευτέρα στον δημόσιο τομέα, όπως...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...
spot_img

NEWSROOM