Στην υπηρεσία του Ερντογάν η Γερμανία!

Το Βερολίνο δεν θέλει να πάνε στα ελληνικά νησιά τα τεθωρακισμένα που ανταλλάσσει με τα παλιά άρματα σοβιετικής κατασκευής που προορίζονται για Ουκρανία

Must Read

Σε θρίλερ διαρκείας τείνει να εξελιχθεί η ανταλλαγή των παλιών ελληνικών τεθωρακισμένων αρμάτων ρωσικής κατασκευής BMP-1, που θα οδεύσουν στην Ουκρανία, με τα ομοίως παλιά γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης MARDER, τα οποία θα τα αντικαταστήσουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες διπλωματικές πληροφορίες, μόλις έγινε γνωστή η «εξυπηρέτηση» που προσέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στον «χορό» μπήκε και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Σολτς προκειμένου να του διαμηνύσει ότι η Τουρκία θα αντιδράσει εντόνως αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα αντικαταστήσουν τα παλιά ελληνικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η παρέμβαση Ερντογάν έχει προβληματίσει το Βερολίνο, το οποίο δεν έχει καμιά διάθεση και πρόθεση να διαταράξει τις σχέσεις του με την Άγκυρα, καθώς βαίνουν καλώς και οι προωθήσεις των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες διπλωματικές πηγές, το Βερολίνο έχει αποφασίσει να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μη μεταφέρει τα γερμανικά MARDER στα ελληνικά νησιά προς αντικατάσταση των παλιών γερμανικών. Ως αιτιολογία η γερμανική πλευρά θα επιχειρήσει να κάνει χρήση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων και κυρίως να επικαλεστεί τις (παράνομες) ντιρεκτίβες των γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Το δύσκολο αυτό έργο είχε ανατεθεί στη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία όμως ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αθήνα και την Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες λόγω κορωνοϊού.

Αναλένα Μπέρμποκ

Ο επιχειρούμενος γερμανικός ισχυρισμός -αν διατυπωθεί κατά τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Σολτς στη Θεσσαλονίκη- μαρτυρά ότι το Βερολίνο δεν έχει καμιά πρόθεση να διαταράξει τις σχέσεις του με την Άγκυρα, αλλά ούτε και να στηρίξει την εταίρο και σύμμαχο Αθήνα, που δέχεται ομοβροντία απειλών από την Τουρκία του κ. Ερντογάν.

Σε αντίθεση μάλιστα με την προκάτοχό του Άγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος Σολτς δεν έχει δείξει διατεθειμένος να παρέμβει συμβιβαστικά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως είχε πράξει το καλοκαίρι του 2020 η κυρία Μέρκελ, ανοίγοντας την οδό επικοινωνίας των συμβούλων Μητσοτάκη – Ερντογάν, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση στην περιοχή του Καστελόριζου με το Oruc Reis.

Άγκελα Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση παραμένει υπέρμαχος της έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τη μείωση της έντασης και την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, έστω κι αν έχει προηγηθεί μεγάλη διμερής ένταση που, κατά τη γερμανική άποψη, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται τώρα -ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε η προσωπική συμφωνία Μητσοτάκη και Σολτς- να μη βιάζεται να προχωρήσει στην ανταλλαγή των οπλικών συστημάτων και τη μεταφορά των παλιών ελληνικών στην Ουκρανία, με το αιτιολογικό ότι πρώτα θα εκπαιδευθούν στο «νέο» γερμανικό όπλο οι Έλληνες χειριστές στη Γερμανία -δηλαδή, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο- προτού ξεκινήσει η ανταλλαγή.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This