ΝΑΤΟ: Θετικά «είδε» η Ελλάδα τον… νικηφόρο «συμβιβασμό» της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Τα «ανταλλάγματα» που ζήτησε ο Ερντογάν, δεν «αγγίζουν» τα εθνικά μας θέματα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Must Read

Ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε ό,τι ακριβώς ζητούσε από Σουηδία και Φινλανδία, προκειμένου να άρει το βέτο κατά της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, αλλά η ελληνική πλευρά, όλως περιέργως, δηλώνει πως νιώθει «ανακουφισμένη» από τις εξελίξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός της επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν τα ακόλουθα: «Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά, ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επιπλέον, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας».

Επίσης, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες στο newsit.gr, η Αθήνα θέλει την Άγκυρα «συστημική» και όχι στο περιθώριο, καθώς «μια απομονωμένη Τουρκία είναι μια επικίνδυνη Τουρκία». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συναίνεση του Τζο Μπάιντεν να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, τα «ανταλλάγματα» που ζήτησε ο Ερντογάν, για να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να συναινέσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν «αγγίζουν» τα εθνικά μας θέματα.

Τα βλέμματα είναι, πλέον, στραμμένα στη σημερινή παρέμβαση του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής και στο αν θα «ξεδιπλώσει» τις αναθεωρητικές του βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή και τις αξιώσεις του για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο Αιγαίο ή ακόμη και τους παράλογους ισχυρισμούς του περί υπόθαλψης από την Ελλάδα, τρομοκρατικών οργανώσεων, που δρουν σε βάρος της χώρας του.

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η ελληνική αποστολή

Η ελληνική αποστολή, πάντως, είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και δεν θα αφήσει κανένα ζήτημα αναπάντητο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει μαζί του έναν πλήρη φάκελο με στοιχεία και ντοκουμέντα για να αποκρούσει μία προς μία όλες έωλες τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους που ενδεχομένως να θέσει έκτος ατζέντας ο Ερντογάν. Και όσον αφορά σε τυχόν αίτημα για συνεκμετάλλευση, αναμένεται να δείξει προς την πλευρά της Χάγης. «Οι θαλάσσιες ζώνες και η υφαλοκρηπίδα είναι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία, τις οποίες αναγνωρίζει επίσημα η Ελλάδα» σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές. Αυτό όμως όπως έχουμε αποκαλύψει το newsbreak.gr, είναι ολέθρια στάση διότι στις θαλάσσιες ζώνες συμπεριλαμβάνονται και τα χωρικά μας ύδατα τα οποία ισοδυναμούν με εθνικό έδαφος και δεν μπορούν να τεθούν σε καμιά διαπραγμάτευση!

Η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία συστηματικά ενημερώνουν τους εταίρους και συμμάχους μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τις τουρκικές προκλήσεις και για τα ελληνικά δίκαια και προτάσσοντας το Διεθνές Δίκαιο αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. Αυτό αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός, εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει οποιοδήποτε ζήτημα κατά της Ελλάδας, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Όσον αφορά δε στην επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, έχει δηλώσει τη στήριξη της χώρας μας σε αυτήν, καθώς η Ελλάδα εκτιμά ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. «Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της Ε.Ε. με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This