Δεκάδες μέλη του Κογκρέσου απέναντι στον Μπάιντεν! «Όχι» F-16 στην Τουρκία

«Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του εάν συνεχίσουμε να τον επιβραβεύουμε» - Σκληρή επιστολή βουλευτών στον Μπάιντεν

Must Read

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Φρανκ Παλόνε ηγείται μιας δικομματικής επιστολής μαζί με τους αντιπροσώπους Γκας Μπιλιράκη, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Κρις Πάπας, Ντίνα Τάιτους και 30 ακόμα συναδέλφους του, προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την οποία εκφράζεται η αντίθεσή τους στην πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία.

Οι αναφορές για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν στην πώληση επιβεβαιώθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στα τέλη Ιουνίου.

Η Τουρκία είχε ζητήσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον τρέχοντα στόλο της, το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

https://twitter.com/FrankPallone/status/1545522197011353604

«Ο Ερντογάν επέλεξε με συνέπεια να δίνει προτεραιότητα στις διχαστικές τακτικές για προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του», γράφουν μεταξύ άλλων οι Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί βουλευτές.

Και προσθέτουν: «Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες και άσχετες παραχωρήσεις, καθιστά σαφές ότι έχει κάνει το ελάχιστο για να ενισχύσει τη στρατηγική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες».

Στην επιστολή τους προειδοποιούν ακόμα πως αν η Τουρκία πάρει τα F-16 δεν θα είναι για καλό, ενώ γίνεται αναφορά και στους S-400:

«Η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή στην περιοχή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία».

Ενώ συμπληρώνεται στην έκκληση προς τον Μπάιντεν και η αποφασιστικότητα των βουλευτών κατά της ενίσχυσης της Τουρκίας:

«Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι θα λάβουμε κάθε ενέργεια που μας παρέχεται ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε από το να προχωρήσει. Το προηγούμενο δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του εάν συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για να σταματήσουν οι αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Τα μέλη του Κογκρέσου εξηγούν τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει και τι κάνει ο Ερντογάν με τα όπλα που παίρνει από τις ΗΠΑ, με ειδική αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο:

«Εάν εγκριθεί, η πώληση F-16 επόμενης γενιάς στην Τουρκία θα δώσει μόνο κίνητρο στον Πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες στην περιοχή και να αγνοήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Οι τουρκικές δυνάμεις και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν επανειλημμένα κάνει επιθετικές, θανατηφόρες ενέργειες εναντίον συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική εδώ και χρόνια – συχνά χρησιμοποιούν όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής για να πραγματοποιήσουν αυτές τις εισβολές και να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι καθόλου ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει επίσης να διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές τακτικές για να καταστείλει θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτικές μειονότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ολόκληρη η επιστολή:

2022-7-8 Letter to Biden Admin Fighter Jets

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This