Ο κ. Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε και τα έχει χαμένα

Must Read

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

 

Το ρολόϊ του χρόνου για τις εκλογές μετρά αντίστροφα. Εκ των πραγμάτων, ηδη εδώ και τέσσερις ημέρες, έχουμε εισέλθει σε προεκλογική χρονιά και μακρά προεκλογική περίοδο.

 

Στις αρχές του χρόνου είχα γράψει ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για εκλογές μετά το Πάσχα.  Οι ενέργειές του έδειχναν ότι ήθελε αφενός να εξασφαλίσει καθαρό διάδρομο από πλευράς πανδημίας για μετά το Πάσχα και αφετέρου φρόντιζε ταυτόχρονα να εμφανίζεται ως φιλολαϊκός. Είχα δε επισημάνει πως αν δεν τα καταφέρει, τότε υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστεί και να οδηγηθεί στο πολιτικό του τέλος. Και αυτός ο κίνδυνος ήρθε ήδη.

 

Από τότε συνέβησαν γεγονότα που κανείς δεν περίμενε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η ενεργειακή κρίση, η συνέχιση της πανδημίας που δεν λέει να κοπάσει, προκαλώντας εκατόμβες νεκρών, η αύξηση των καυσίμων, ο θηριώδης πληθωρισμός, αλλά και η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση και πείνα, είναι τέτοιου μεγέθους γεγονότα που εγκλώβισαν πλέον τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μοιάζει να τα έχει χαμένα, καθόσον είναι και ο κύριος υπεύθυνος πολλών εξ αυτών.

Ο Πέτρος Αγρέβης Χασάπης

Πριν δύο εβδομάδες περίπου και ενώ τα σενάρια για εκλογές το Σεπτέμβριο έδιναν και έπαιρναν, σε νέο άρθρο μου, ανέλυσα για ποιους λόγους μόνο ένας ασόβαρος και ανεύθυνος πρωθυπουργός θα έκανε εκλογές το Φθινόπωρο. Λίγες ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκα από την «ξεκάθαρη» δήλωση του κ. πρωθυπουργού ότι θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ούτε καν την Άνοιξη, όπως έλεγε παλαιότερα, αλλά στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης του ραδιοθαλάμου του Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουλίου 2023. Δήλωσε μεν ότι θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά πιστεύω, όχι για τους λόγους που εγώ ανέφερα στο άρθρο μου, αλλά για άλλους λόγους και εξηγώ.

 

Όλοι νομίζω είχαμε την αίσθηση ότι έρχονται εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και το πολύ μέχρι 2 Οκτωβρίου. Και αυτή η αίσθηση προερχόταν πιστεύω από το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου. Συστημικά ΜΜΕ και καθεστωτικοί δημοσιογράφοι, με πρόσβαση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, διαβεβαίωναν και όχι απλά εκτιμούσαν, ότι οι εκλογές θα γίνουν τώρα. Θεωρώ ότι ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός εξέθρεψε (κρυπτόμενος φυσικά ο ίδιος) την φημολογία περί εκλογών για να μετρήσουν οι δημοσκόποι του την απήχηση της κυβέρνησης.

 

Εκτιμώ λοιπόν πως για δύο βασικούς λόγους ανέβαλε τις εκλογές. Ο ένας είναι ότι, στις κρυφές τους δημοσκοπήσεις, οι δημοσκόποι δεν έφεραν τα ποθούμενα αποτελέσματα στον κ. πρωθυπουργό. Μάλιστα, όπως διαβάσαμε σε ένα έντυπο ΜΜΕ, δεν μπορούν ούτε καν να τον διαβεβαιώσουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα γράφει μπροστά τον αριθμό 3, έστω δηλαδή και 30%-31%.

 

Ο άλλος είναι ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να εξασφαλίσει σίγουρο κυβερνητικό εταίρο που να συνηγορεί όμως στο να είναι ο κ. Μητσοτάκης και πάλι πρωθυπουργός. Προσέξτε, δεν ομιλώ για δυσκολία συγκυβέρνησης. Το ότι θα συγκυβερνήσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ήδη εξασφαλισμένο. Εξάλλου, συγκυβερνούν ήδη στο παρασκήνιο. Μια απλή ματιά στα νομοσχέδια που ψηφίζονται αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ομιλώ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Για το θέμα αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κ. Μητσοτάκη, δηλαδή για το εάν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και κανένας δεν του το διασφαλίζει. Δεν τον ενδιαφέρει η ΝΔ, για την οποία δηλώνει ότι τύποις θα είναι κυβέρνηση η ΝΔ, αλλά για τον ίδιο. Περί αυτού πρόκειται.

 

Για τους λόγους αυτούς, αποφάσισε να μεταθέσει τις εκλογές για αργότερα, αγοράζοντας χρόνο παραμονής στην πρωθυπουργική καρέκλα και βλέποντας και κάνοντας.

 

Υπάρχει όμως, κατά τη γνώμη μου και μια άλλη παράμετρος, την οποία όμως αρνούμαι να πιστέψω ότι μπορεί να συμβαίνει, χωρίς όμως και να την αποκλείω. Ο κ. Μητοστάκης για παράδειγμα, εφαρμόζοντας το προπαγανδιστικό τέχνασμα του Γκαίμπελς, δηλαδή τη μία να διαρρέει ότι πάμε σε εκλογές και την άλλη να το διαψεύδει, ουσιαστικά σπάει τα νεύρα του συνόλου της αντιπολίτευσης, η οποία τη μία στιγμή τα δίνει όλα και την άλλη παγώνει. Μοιάζει σαν να θέλει να εξουθενώσει την αντιπολίτευση σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, ώστε να καταρρεύσει ψυχολογικά και να μην έχει διάθεση για εκλογική μάχη, όταν ο ίδιος θα την αποφασίσει.

 

Μπορεί αυτό το κόλπο να εξουθενώνει πράγματι την αντιπολίτευση και όντως έτσι είναι, αλλά ταυτόχρονα εξουθενώνει και τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα, ενόψει μάλιστα της απλής αναλογικής, όπου οι μισοί βουλευτές της ΝΔ δεν θα επανεκλεγούν και θα πάνε στα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This