Δημητριάδης-Κοντολέων: Για παραιτήσεις «τοξικότητας» και «νόμιμης παρακολούθησης» χωρίς ενημέρωση κάνει λόγο η κυβέρνηση

Πολιτικός σεισμός με τις δύο ηχηρές παραιτήσεις μέσα σε 40 λεπτά

Must Read

Αναστάτωση στον πολιτική σκηνή έχουν προκαλέσει οι δύο ηχηρές παραιτήσεις με διαφορά λίγων λεπτών, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αρχικά, ο στενός συνεργάτης και Γ.Γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα καθήκοντά του, ενώ ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.

Το Μαξίμου διαρρέει ότι οι παραιτήσεις οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους. Για την παραίτηση Δημητριάδη υποστηρίζει ότι έγινε λόγω «τοξικότητας» και «στοχοποίησης», ενώ για τον διοικητή της ΕΥΠ, διαρρέει ότι δεν ενημέρωσε  για την «νόμιμη παρακολούθηση» του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι παραιτήσεις έρχονται στη σκιά των καταγγελιών για την υπόθεση υποκλοπών και της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η παραίτηση Δημητριάδη

Λίγα λεπτά μετά τις 12:00 το γραφείο τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού. Ακολούθησαν κυβερνητικές πηγές που υποστήριζαν ότι η παραίτηση ήρθε όχι εξαιτίας του Predator, αλλά επειδή ο ίδιος είχε στοχοποιηθεί και η «τοξικότητα» του κλίματος θα προκαλούσε κακό στην κυβέρνηση.

«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ

Μόλις 40 λεπτά μετά, ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολεών. Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «λανθασμένες ενέργειες» που διαπιστώθηκαν «στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Δηλαδή, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ εγκαλείται επειδή σύμφωνα με όσα διαρρέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τη νόμιμη- όπως την χαρακτηρίζει- παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές. Χωρίς να κατονομάζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ». Και σημειώνουν για τον Παναγιώτη Κοντολέων: «Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Όπως έγινε γνωστό, τον Γρηγόρη Δημητριάδη θα διαδεχτεί ο Γιάννης Μπρατάκος, ενώ στην θέση του Παναγιώτη Κοντολέων τοποθετήθηκε ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι δύο ηχηρές παραιτήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων.

«Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την παραίτηση του ΓΓ του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Και σε κάθε περίπτωση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας». «Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Όλα θα έρθουν στο φως».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη». Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στη «νοσηρή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρει: «Η επιμονή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, για διαφάνεια και δημοκρατία σήμερα δικαιώνεται. Η παγίδευση του κινητού του έχει σχέση με τη δυναμική που αποκτά η παράταξη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από τη κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ απέτυχε. Οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν μια de facto δικαίωση του Ν. Ανδρουλάκη. Με θεσμικό τρόπο, με τις πρωτοβουλίες μας στη Δικαιοσύνη, φτάσαμε σήμερα παραίτηση του Γ. Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, πρόσωπα απόλυτα συνδεδεμένα με τον Πρωθυπουργό.

Για την παγίδευση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση. Είναι απόλυτα έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται, ότι με τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός, μπορεί να εγγυηθεί τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών».

ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα έρευνας

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Ελληνική Λύση: «Οι παραιτήσεις αποδεικνύουν ότι η χώρα είναι σε δύσκολο μονοπάτι»

«Η Νέα Δημοκρατία έχει οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο τη χώρα. Οι παραιτήσεις των δύο αποδεικνύουν δυστυχώς ότι η χώρα έχει μπει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Χρειάζεται η χώρα σταθερότητα, χρειάζεται κυβέρνηση που δεν έχει εμπλακεί σε ανήθικες διεργασίες. Διαθέτουμε το ηθικό πλεονέκτημα και καλούμε τον Πρωθυπουργό να πάει τώρα σε εκλογές ώστε να καθαρίσει ο “κόπρος του Αυγείου” και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

ΜέΡΑ25 για παραιτήσεις: Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί

«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ.

Σημειώνει ότι «η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη».

«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει: «Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια τη Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This