Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Βασιλική Βλάχου: Συνένοχος ή ολίγιστη;

Η «υπόθεση Ανδρουλάκη» έδειξε ότι η Επόπτρια Εισαγγελέας της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει σε μία τόσο νευραλγική θέση

Συντάκτης: Newsroom

Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν την παραιτηθείσα ηγεσία της ΕΥΠ να έχει περιπέσει σε πάμπολλα αμαρτήματα, να έχει συνδεθεί και εν πολλοίς να έχει διαβρωθεί από ξένες υπηρεσίες και από σκοτεινά επιχειρηματικά δίκτυα, με δόλιους σκοπούς!

Την πολύ σοβαρή αυτή καταγγελία δεν την έκανε κάποιο στέλεχος της Αντιπολίτευσης αλλά το φιλοκυβερνητικό «Βήμα της Κυριακής», χωρίς να έχει υπάρξει καμία διάψευση.

Αυτό όμως, που δεν διευκρινίζει το δημοσίευμα, είναι ο ρόλος της επόπτριας εισαγγελέως της ΕΥΠ κυρίας Βασιλικής Βλάχου. Μετείχε και εκείνη στη δράση αυτού του παρακρατικού, στην ουσία, μηχανισμού ή απλώς δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε ‘κάτω από τη μύτη της’;

Να πάρουμε ως παράδειγμα το σκάνδαλο παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, την καταγραφή των τηλεφωνικών του συνομιλιών ζήτησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Αρμενίας και της Ουκρανίας. Όμως, οι πρέσβεις και των δύο αυτών χωρών στην Αθήνα διέψευσαν επίσημα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκδοχή αυτή.

Επομένως, για ποιο λόγο η κ. Βλάχου έκανε δεκτή την αίτηση της ΕΥΠ «… με την οποία ζητείται κατ’ άρθρο 3 του Ν. 2225/1994, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπ’ αριθμ. ********** τηλεφωνικής συνδέσεως, της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας **** ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, στην οποία πιθανόν ανήκει η ανωτέρω τηλεφωνική σύνδεση, λόγω φορητότητας, για λόγους Εθνικής Ασφαλείας, των οποίων η μορφή δεν είναι αναγκαίο να εκτεθεί περαιτέρω στην παρούσα Διάταξη, καθ’ όσον συντρεχουσών ως εκ της φύσεως και του είδους της προκειμένης υποθέσεως, ειδικών περιστάσεων Εθνικής Ασφαλείας, η γνώση των λόγων αυτών από τρίτους, θα επιφέρει βλάβη στην Εθνική Ασφάλεια…»;

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 2225/1994, η χρονική διάρκεια της άρσης του απορρήτου ΔΕΝ μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες. Παρατάσεις της διάρκειας αυτής, οι οποίες ΔΕΝ υπερβαίνουν κάθε φορά τους δύο (2) μήνες, μπορούν να διαταχθούν με τη διαδικασία, που προβλέπεται κατά περίσταση, για την επιβολή του μέτρου και υπό τον όρο ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι όροι της άρσης.

Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ήταν σε επισύνδεση από τον Σεπτέμβριο έως και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή επί τρεις (3) μήνες.

Έτσι, η κυρία Βλάχου ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο να εκδώσει και δεύτερη διάταξη για τη συνέχιση της τηλεφωνικής παρακολούθησης του τότε ευρωβουλευτή και στη συνέχεια προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εξέδωσε δεύτερη διάταξη; Εάν όχι, η επόπτρια εισαγγελέας της ΕΥΠ φαίνεται να έχει διαπράξει σοβαρό ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα. Εάν ναι, ποιοι ήταν οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν τη συνέχιση της παρακολούθησης;

Η κυρία Βλάχου επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ τον Μάιο του 2020 με ψήφους 6 υπέρ και 5 κατά. Τι γνώριζαν οι πέντε ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και εναντιώθηκαν στην τοποθέτησή της σε αυτήν την νευραλγική για τη λειτουργία του κράτους υπηρεσία.

Μέχρι τότε, στην ΕΥΠ τοποθετούνταν εισαγγελείς με βαθμό μικρότερο του εισαγγελέα Εφετών. Έτσι οι διατάξεις άρσεων απορρήτου για λόγους Εθνικής Ασφάλειας χρειάζονταν και δεύτερη έγκριση από εισαγγελέα Εφετών όπως προβλέπει ο νόμος.

Στην πράξη το σύστημα αυτό λειτουργούσε ως δικλείδα ασφαλείας, αφού απαιτούνταν δύο υπογραφές, δύο απόρρητα βιβλία πρωτοκόλλου κ.λ.π.

Με την τοποθέτηση της κυρίας Βλάχου στην ΕΥΠ το σύστημα αυτό καταργήθηκε αφού έφερε η ίδια το βαθμό του εισαγγελέα Εφετών και δεν χρειαζόταν έγκριση από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό. Δηλαδή λειτουργούσε ανεξέλεγκτα και ‘’κατά το δοκούν’’.

Άρα, οι ευθύνες της για το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών που πλήττει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι πολύ μεγαλύτερες.

Δυστυχώς, η «υπόθεση Ανδρουλάκη» έδειξε ότι η κυρία Βλάχου – είτε συνήργησε στην παράνομη παρακολούθησή του, είτε δεν κατάλαβε το σχέδιο της πρώην ηγεσίας της ΕΥΠ σε αγαστή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, που αποσκοπούσε στον εκβιασμό ενός πολιτικού αντιπάλου – δεν μπορεί να παραμείνει σε μία τόσο νευραλγική θέση.

Για να διασώσει, λοιπόν, το κύρος της Δικαιοσύνης, ας ακολουθήσει το δρόμο του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος. Δηλαδή, αυτόν της παραίτησης.

Το παρελθόν της

Η κυρία Βασιλική Βλάχου εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1993.

Το 2004 είχε προτείνει να τεθούν στο αρχείο οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί κατά 8 εταιρειών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές ήταν η Γενική Αποθηκών, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, η ΚΛΩΝΑΤΕΞ, η ΑΛΤΕΚ, η ΛΑΜΨΑ Α.Ε., η ελληνική Βιομηχανία ζάχαρης κ.α.

Το 2006 τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) πόθεν έσχες, ενώ την ίδια περίοδο είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, για εμπλοκή του ονόματός της στην έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα.

Το 2010 είχε κληρωθεί στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου θα εκδικαζόταν η υπόθεση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μητέρα του μαθητή, Τζίνα Τσαλικιάν, είχε στείλει επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, με στοιχεία και δημοσιεύματα τα οποία φέρεται να ενέπλεκαν την κυρία Βλάχου σε παραδικαστικά κυκλώματα.

Ωστόσο, ο βίαιος θάνατος του συζύγου της στην Κίνα είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή της δίκης, η οποία συνεχίστηκε με άλλη σύνθεση. Φήμες φέρουν τον δολοφονηθέντα σύζυγό της νυν Εισαγγέλεως της ΕΥΠ, να ήταν αναμειγμένος σε παράνομες δραστηρίοτητες.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατεβαίνει υποψήφιος ο Πύρρος Δήμας – Μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος επιστρέφει στην μάχη...

«Ασπίδα» Άδωνι στα… παιδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Σε θέσεις-κλειδιά άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στις παράνομες προσλήψεις ή στις «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις του υπουργού - Από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ο Στ. Πουλής

Μητσοτάκης για φράχτη στον Έβρο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τον πληρώσουν οι πολίτες»

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση σε...

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών και αποτελεσματικό κράτος υποσχέθηκε ο Τσίπρας από το Αίγιο

«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά στην πολιτική που ασκείται», υπογράμμισε ο...

Η εξομολόγηση της Εύας Καϊλή από τις φυλακές και η σκέψη της να αυτοκτονήσει!

Γιατί έχουν απορριφθεί οι τρεις αιτήσεις αποφυλάκισης

Όπως τα σκοτεινά καθεστώτα

Το κουκούλωμα που σχεδιάστηκε να γίνει -και εν πολλοίς επιτεύχθηκε- από την πλευρά της...

Συνεχίζεται η προκλητική κάλυψη στον Καππάτο

Ακόμα και μετά την κυνική ομολογία του βουλευτή Κεφαλληνίας Παναγή Καππάτου πως υπερασπίστηκε 4-5...

Μαρία Σπυράκη: «Διαγραφή» από τις κάλπες, όχι από το κόμμα

Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. Η μη ένταξη της Μαρίας Σπυράκη στα ψηφοδέλτια...

Κοινό σημείο, η… υπονόμευση της συνεργασίας!

Σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου το πιο επιτυχημένο υπόδειγμα επιχείρησης μέχρι...

Τέμπη: Υπερψηφίστηκαν τα μέτρα στήριξης – Μόνο το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Μέτρα στήριξης...

Ο «Ρουβίκωνας» έξω από το σπίτι του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση

Στο σπίτι του αναπληρωτή υπουργού ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, στη Νέα Σμύρνη, έκανε παρέμβαση ο...

Πέταξαν μπογιές του γραφείο του «γαλάζιου» βουλευτή, Στράτου Σιμόπουλου

Το απόγευμα της Πέμπτης άγνωστοι επιτέθηκαν με μπογιές στο πολιτικό γραφείο του Βουλευτή Α'...

Το κατάφερε και αυτό ο Κυριάκος: Διέσπασε το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου για χάρη της Άγκυρας!

Μετά από εν κρυπτώ συνομιλίες 20 ημερών ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ...

Ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ...

Όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής της Γ' Χειρουργικής κλινικής στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά...

ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο: «Αδιανόητη προσβολή στα θύματα των Τεμπών και τις οικογένειές τους»

Την ψήφιση ακαταδίωκτου για την Επιτροπή που θα διερευνήσει το δυστύχημα στα Τέμπη καταδικάζει...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Σκληρές εικόνες: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου επειδή του είπε να μην καπνίζει μπροστά στο παιδί

Άγριο φονικό σημειώθηκε έξω από καφετέρια στον Καναδά, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε άλλον πελάτη, επειδή του ζήτησε να μην καπνίζει μπροστά...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

«Με βίασε επειδή ξεκίνησα δουλειά» – Σοκάρει η 45χρονη που έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της

Την απόλυτη φρίκη βίωνε στα χέρια του συζύγου της μια 45χρονη γυναίκα στο Κερατσίνι, η οποία  χθες έφτασε έντρομη στο ΑΤ της περιοχής της...

NEWSROOM