Δώρισαν σε Αμερικανό τις 161 κυκλαδίτικες αρχαιότητες!

Πέρασε το νομοσχέδιο της Μενδώνη, με το οποίο εκχωρούνται σε ίδρυμα στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ

Must Read

Μόνο «ευχαριστώ» δεν είπε η κυβέρνηση στον Αμερικανό μεγιστάνα που είχε μέχρι πρότινος στην κατοχή του -άγνωστο πώς- τις 161 κυκλαδίτικες αρχαιότητες, με τη σχετική συμφωνία να ψηφίζεται χθες στη Βουλή μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την μήνιν της αντιπολίτευσης, αλλά και μέρους του επιστημονικού κόσμου. Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Λίνας Μενδώνη, το Ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί το δικαίωμα της κατοχής των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε ένα ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.

Τις αρχαιότητες θα τις δανειστεί για τουλάχιστον 25 χρόνια το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια θα εκτεθούν στη χώρα μας. Η ψήφιση του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε στη σκιά των βαρύτατων καταγγελιών για αρχαιοκαπηλία, καθώς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη διασύνδεση του Λέοναρντ Στερν, του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου, δηλαδή, που κατείχε τα ειδώλια, με αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

«Υπέρ των συμφερόντων της χώρας» η συμφωνία

Η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας στο «πυρ ομαδόν», επέμεινε μέχρι τέλους πως η συμφωνία είναι «υπέρ των συμφερόντων της χώρας», λέγοντας πως με αυτήν θα έρθει ολόκληρη η συλλογή στην Ελλάδα, καθώς αν καταφεύγαμε στα δικαστήρια, τότε μπορεί να επέστρεφαν «μία, δύο ή πέντε ή δέκα από αυτές τις αρχαιότητες».

Σε κάθε περίπτωση, επί των σοβαρών αιτιάσεων περί αρχαιοκαπηλίας, συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις δεν εδόθησαν. Η Λίνα Μενδώνη επέλεξε, μάλιστα, ως άμυνα την επίθεση, «καρφώνοντας» τον Νίκο Φίλη, που μίλησε για ποινικά αδικήματα, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αλγεινή εντύπωση προξένησε και η αναφορά της εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή, η οποία, προκειμένου να πείσει για το πόσο ωφελημένη βγαίνει η χώρα μας, σχολίασε πως «καποιανού του χαρίζανε γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια…». Η αντιπολίτευση, πάντως, έχτισε μέτωπο κατά της κυβέρνησης, ασκώντας σκληρή κριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε απείχε της ψηφοφορίας, προκειμένου να μη «νομιμοποιήσει μια παράνομη διαδικασία», όπως είπε, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This