Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα στα βράχια!

Δημοσκόπηση της REALPOLLS - Κόκκινη κάρτα από το 56,7% - Επτά στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης

Must Read

Α’ ΜΕΡΟΣ

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πιστεύουν ότι οδηγεί τη χώρα στα βράχια με τη διαχείριση της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Δεν πείστηκαν οι Ελληνες ούτε από αυτά που άκουσαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν σχόλιο, αλλά είναι αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης, που διενήργησε η εταιρία R.P. REALPOLLS LTD για τη «δημοκρατία».
Το διάστημα κατά το οποίο διεξήχθη η έρευνα ήταν από 12/09/2022 έως 13/09/2022, αμέσως μετά δηλαδή τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη.

Ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας ήταν τηλεφωνικός (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία και χρήση κωδικών μίας χρήσης) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, ενώ το σύνολο του δείγματος ήταν 1.905 άτομα 17 ετών και άνω.
Περισσότεροι από τους μισούς από όσους ρωτήθηκαν θεωρούν ότι η Ελλάδα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση, συγκεκριμένα το 56,7% απάντησε ότι αρμενίζουμε στραβά, ενώ το 37,1% απάντησε πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το υπόλοιπο 6,2% δεν απάντησε.

Γενικά, όλα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον στην κοινή γνώμη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του. Παρά τον έλεγχο στην ενημέρωση και την παραποίηση της πραγματικότητας που επιχειρούν, όσα ΜΜΕ ακολουθούν πιστά το κυβερνητικό αφήγημα δεν καταφέρνουν να ξεγελάσουν πλέον τους πολίτες.

Προτού ακόμη περάσει η πρώτη «επικοινωνιακή ομοβροντία», οι πολίτες στην ερώτηση «πώς σας φάνηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ;» απάντησαν αυτό που είδαν και όχι αυτό που τα ΜΜΕ προσπάθησαν να τους πείσουν ότι είδαν. Το 28,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ανειλικρινής και το 29,5% ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός δεν απάντησε και δεν ρωτήθηκε για βασικά θέματα της επικαιρότητας. Μόνο το 23,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι βρήκε τον κ. Μητσοτάκη πειστικό και επαρκή, ενώ ένα 13,4% δεν απάντησε ή δεν γνώριζε.

Ενεργειακή κρίση

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την κυβέρνηση, γιατί, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκοι λογαριασμοί επηρεάζουν άπαντες. Το 41,5% από όσους ρωτήθηκαν απάντησε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί μέχρι τώρα το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και το 26,9% όχι ιδιαίτερα.

Σχεδόν οι εφτά στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι. Μόνο ένα 6,4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενεργειακή κρίση, ενώ το 23,4 δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο. Και δεν έχουν πιάσει ακόμη τα κρύα, όταν η ανάγκη για θέρμανση θα δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση.

Στην ερώτηση «πώς κρίνετε το οικονομικό πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;» τα μαντάτα δεν είναι επίσης καλά για τον κ. Μητσοτάκη. Σε ποσοστό 53,4% οι πολίτες που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι «το πρόγραμμα είναι αδύναμο με βάση τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Το 22,5% απάντησε ότι το πρόγραμμα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά ανεπαρκές, και μόνο το 14,9% θεωρεί ουσιαστικό και ικανοποιητικό το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Υποκλοπές: Το 63,3% βλέπει συγκάλυψη!

Η δυσώδης ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και το δηλητήριο του σκανδάλου των υποκλοπών τηλεφώνων από την ΕΥΠ, που προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, έχουν επηρεάσει τους πολίτες. Τους έχουν επηρεάσει πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουν ή από όσο θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όταν οι ερωτήσεις φτάνουν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι κόλαφος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τη στάση των ΜΜΕ. Οι πολίτες θεωρούν πολύ σημαντικό το θέμα της παράνομης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και όλων των υπολοίπων, και εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι οι παρακολουθήσεις ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού.

Δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις Μητσοτάκη, διαφωνούν με την επίκληση του απορρήτου και θεωρούν αιτία παραίτησης το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι οι έξι στους 10 πιστεύουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν σκοπό τη συγκάλυψη και όχι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το 44,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των υποκλοπών, ενώ το 36,6% απάντησε ότι ναι μεν το θεωρεί σημαντικό, αλλά συνέβαινε πάντα. Μικρό είναι το ποσοστό, 17,9%, όσων απάντησαν ότι το θέμα δεν είναι τόσο σημαντικό.

Στην ερώτηση αν θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, σχεδόν το 70% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι. Θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση. Τα ποσοστά είναι 49,2% «σίγουρα ναι» και 20,7% «μάλλον ναι». «Σίγουρα όχι» απαντά ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 5,4%, και «μάλλον όχι» απαντά το 12,5%.

Παρά τις προσπάθειες από στελέχη της κυβέρνησης, τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την πλειονότητα των ΜΜΕ να βγει από το κάδρο των υποκλοπών ο κ. Μητσοτάκης και να πέσουν όλες οι ευθύνες στους Δημητριάδη και Κοντολέοντα, οι πολίτες δεν πείστηκαν.

Η επόμενη ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ήταν: «Θεωρείτε ότι επί διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη το φαινόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών είναι πιο έντονο σε σχέση με το παρελθόν;» Το 29,4% των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα ναι», το 18,7% «μάλλον ναι», το 23,9% «μάλλον όχι» και το 15,9% «σίγουρα ναι».

Και σε αυτή την ερώτηση, παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και ΜΜΕ έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα και μέσω της υπόθεσης Πιτσιόρλα να βάλουν στο κάδρο των παρακολουθήσεων και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, οι απαντήσεις είναι κατά του κυβερνητικού αφηγήματος.

Κόλαφος για την κυβέρνηση και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η γνώμη που έχουν όσοι ρωτήθηκαν αν οι κυβερνητικοί χειρισμοί αποσκοπούν στη συγκάλυψη ή στη διαλεύκανση του σκανδάλου. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 63,3%, απάντησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης αποσκοπούν στη συγκάλυψη και όχι στη διαλεύκανση. Αντίθετη άποψη έχει μόνο το 22,1%, ενώ οι υπόλοιποι δεν απάντησαν.

Το 40,9% διαφωνεί με την επίκληση του απορρήτου από τον πρωθυπουργό, ενώ το 35,9% συμφωνεί, με το ποσοστό όσων δεν απάντησαν να φτάνει το 23,3%.

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά όσων θεωρούν ότι αποτελεί αιτία παραίτησης του Κ. Μητσοτάκη το θέμα των υποκλοπών. «Σίγουρα ναι» απάντησε το 32,9%, «μάλλον ναι» το 15,6%, «σίγουρα όχι» το 32,7% και «μάλλον όχι» το 14,2%.

Στην ερώτηση αν το θέμα των υποκλοπών πλήττει ανεπανόρθωτα το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 29,1% απάντησε «σίγουρα ναι» και το 12,8% «σίγουρα όχι».

Χαστούκι και στα ΜΜΕ, τα οποία πιάνουν πάτο στην αξιοπιστία. «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την λειτουργία των ΜΜΕ;» η ερώτηση. «Καθόλου» απαντά το 57,6%, «όχι ιδιαίτερα» το 28,2%, «αρκετά» το 12% και «πολύ ικανοποιημένοι» το 1,7%.

Όσον αφορά τα αρνητικά σχόλια των ξένων ΜΜΕ, το 63,1% αυτών που ρωτήθηκαν απαντά ότι «βλάπτουν τη χώρα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This