«Πυρ» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη

Τίτλοι τέλους στην Εξεταστική με διαδικασίες-εξπρές για να αποφευχθούν οι αποκαλύψεις - Σκληρή γλώσσα και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές

Must Read

Μετά την Εξεταστική, τι; Τα κομματικά επιτελεία σχεδιάζουν ήδη την επόμενη ημέρα, καθώς με την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία συγκροτήθηκε πριν από μόλις τρεις εβδομάδες προκειμένου να ρίξει -υποτίθεται- άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών. Μπορεί τελικώς, με ευθύνη της πλειοψηφίας, οι αποκαλύψεις να υπήρξαν περιορισμένες, πολιτικά συμπεράσματα ωστόσο εξήχθησαν.

Για πολλούς, με την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο κόπηκαν και οι τελευταίες γέφυρες μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Πειραιώς. Ανάμεσα στα πολλά που ειπώθηκαν, και εντός και εκτός της Εξεταστικής, και από τα χείλη του Νίκου Ανδρουλάκη και μέσω πηγών του κόμματος, εξάγει κανείς εύκολα το συμπέρασμα πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αφήσει να ξεχαστεί η υπόθεση. Κι αυτό διότι, λίγο – πολύ, ανακοινώθηκε πως κηρύσσει τον ανένδοτο εναντίον της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πηγές του κόμματος να ξεκαθαρίζουν πως εφεξής το θέμα των υποκλοπών «αποτελεί πλέον δομικό στοιχείο της πολιτικής του».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ήξερε», καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως τη «μηχανή ψεύδους και απαξίωσης της δημοκρατίας», στην οποία «όλοι πρέπει να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο». Το μόνο σίγουρο, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει στον ίδιο καταγγελτικό αντιπολιτευτικό τόνο, μια και θεωρεί δεδομένο, μέσα από όλα όσα έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής, ότι οι λόγοι της απόπειρας παρακολούθησής του είναι καθαρά πολιτικοί και σε καμία περίπτωση εθνικοί.

Κατά την κατάθεσή του στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, άλλωστε, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, αλλά πολιτικής ασφάλειας της Ν.Δ.».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, αλλά πολιτικής ασφάλειας της ΝΔ», φέρεται ότι κατέθεσε στην κεκλεισµένων των θυρών συνεδρίαση ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η κατάθεση Ανδρουλάκη στην Εξεταστική Επιτροπή υπήρξε τροχιοδεικτική όσων θα ακολουθήσουν, λόγω της σκληρής γλώσσας και της προσωπικής επίθεσης στον πρωθυπουργό από την πλευρά του μάρτυρα-θύματος. Δεδομένου ότι η Εξεταστική έριξε πλέον αυλαία, εφόσον η Ν.Δ. επιμένει να μην καλεί νέους μάρτυρες, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία, με μια φωνή, διατρανώνουν πως δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «θάψει» το θέμα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Με αυτή την αναφορά, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων που ζητούν να μάθουν τι θα επακολουθήσει σε επίπεδο πρωτοβουλιών, προκειμένου να διατηρηθεί το θέμα των υποκλοπών στον αφρό της επικαιρότητας. Το ΠΑΣΟΚ εξηγεί πως ο πρόεδρος του κόμματος θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πέσει φως στην υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πώληση των κακόβουλων λογισμικών, τύπου Predator. Αμεσα πάντως θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς εντός των επόμενων ημερών ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Το μπαλάκι πλέον είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Πάντως, τα κομματικά επιτελεία έχουν τον νου τους και στις τελευταίες μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν πως το ενδιαφέρον των πολιτών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά. Επισήμως, τα στελέχη δηλώνουν πως δεν προβληματίζονται από τις δημοσκοπήσεις και εκτιμούν ότι αυτές δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα – «τα “δεν αφορούν τον λαό” δεν μας νοιάζουν» έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, δίνουν βάση και στις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό, δεδομένης της ανυπόφορης ακρίβειας και του φόβου των πολιτών για τον χειμώνα που έρχεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα τους και τα δύο θέματα, δηλαδή και των «κοριών» και της έλλειψης διαφάνειας, αλλά και εκείνο της ενεργειακής κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη τώρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης διαμηνύει πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να μη μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από την Κουμουνδούρου έχουν επενδυθεί πολλά στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα κληθούν, ύστερα από πρωτοβουλία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εισαγγελέας που εποπτεύει την υπηρεσία Βασιλική Βλάχου, καθώς και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

Επί τάπητος θα τεθούν η καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη, αλλά και τα δημοσιεύματα περί καταστροφής του υλικού παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι πράγματι άκρως επίφοβη για την πλειοψηφία, κυρίως λόγω της σύνθεσης της επιτροπής, καθώς συμμετέχουν στελέχη όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας. Πότε αναμένεται η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση; Κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, ωστόσο το προεδρείο δεν έχει ορίσει ακόμη την ακριβή ημερομηνία.

Ψίθυροι για νέες «βόμβες» με πολιτικούς και δημοσιογράφους

Κι όλα αυτά την ώρα που ολοένα εντείνεται η φημολογία πως βρίσκονται προ των πυλών και νέες αποκαλύψεις. Στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια αλλά και στα γνωστά πολιτικά στέκια πέριξ της πλατείας Συντάγματος συζητείται ότι υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί που παρακολουθούνταν, καθώς και δημοσιογράφοι.

Απαντες αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες, όσο πλησιάζουμε και προς τις κάλπες, να σκάσουν και νέες «βόμβες», και αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα την υπόθεση των υποκλοπών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This