Μπλέξαν τις γραμμές τους Δένδιας και Παναγιωτόπουλος!

Σε αντίθετες κατευθύνσεις οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας για τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση της Αθήνας - Τι θέλει ο Κυριάκος

Must Read

Σε επικίνδυνα νερά κινείται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Κι αν μοιάζει αυτή η διαπίστωση γνωστή, είναι γιατί καταγράφεται συνεχώς η διαφοροποίηση που υπάρχει στην κυβέρνηση, από υπουργείο σε υπουργείο, όσον αφορά τη ρητορική απέναντι στην Τουρκία.

Ορισμένες φορές τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται εμφανείς οι διαφορετικές «γραμμές» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Πλέον οι διαφοροποιήσεις γίνονται φανερές και στα δύο κομβικά υπουργεία για τα εθνικά μας θέματα, το Εθνικής Αμυνας και το Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προέβαλε την εθνική γραμμή της Ελλάδας όσον αφορά τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία: «Η κλιμάκωση της ρητορικής από τουρκικής πλευράς, όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Επίσης παρατηρούμε την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και τις διαρκείς προσπάθειες σπίλωσης της εικόνας της χώρας μας μέσω της συνεχούς διασποράς ψευδών ειδήσεων. Φοβάμαι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές η ένταση δεν θα μειωθεί και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή ενδεχομένως μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης αυξάνεται. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται επαγρύπνηση, εγρήγορση, ομόνοια και ψυχραιμία. Απέναντι στην κλιμακούμενη απειλή, η Ελλάδα θωρακίζεται. Στο διπλωματικό πεδίο, έχω αναλάβει την ενημέρωση των φίλων και συμμάχων, καθώς και την ενίσχυση του πλέγματος σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει. Έχει σημασία προκειμένου να υπάρχει κατανόηση και στήριξη των θέσεών μας, οι οποίες αποτελούν θέσεις εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου».

Σε άλλη γραμμή ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχουμε πολλές διαφορές με την τουρκική πλευρά, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα περιοριστεί μόνο στη ρητορική και δεν θα επεκταθεί επί του πεδίου: «Ενδεχομένως να έχουμε μια ένταση σε επίπεδο ρητορικής. Θέλω να πιστεύω, θέλω να ελπίζω, επειδή είμαι και φύσει αισιόδοξος τύπος, ότι θα βρεθούν ή θα αποκατασταθούν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ηγεσιών, είτε σε επίπεδο ηγετών είτε σε επίπεδο, π.χ., υπουργών Εξωτερικών ή σε επίπεδο υπουργών Εθνικής Αμυνας, ακόμη και στρατιωτικής ηγεσίας. Θεωρώ ότι είναι βασικό να αποκατασταθούν και εκτιμώ ότι τελικά θα αποκατασταθούν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας. Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου στις πολλές διαφορές που αναμφισβήτητα έχουμε, κι από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή η πρόσκληση θα τύχει μιας κάποιας ανταπόκρισης. Από την άλλη μεριά -για να είμαστε και ρεαλιστές-, δεν περιμένω να σταματήσουν αυτές οι φραστικές ακρότητες, η φιλοπόλεμη επιθετική ρητορική, ιδίως από πλευράς του Τούρκου προέδρου».

Ποια από τις δύο;

Οι διαφορές που παρατηρούνται είναι τόσο φανερές που προκαλούν φόβο για τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας από την ελληνική κυβέρνηση. Ποια από τις δύο είναι η εθνική γραμμή της Ελλάδας και ποιος από τους δύο υπουργούς εκφράζει και τη βούληση του πρωθυπουργού;

Ο κ. Δένδιας έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα οι οποίες δεν είναι σε γνώση του, όπως πριν από λίγες ημέρες, όταν ουσιαστικά «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό ότι δεν του είχε πει τι ακριβώς έγινε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στον Βόσπορο: «Δεν μπορώ να ιχνηλατήσω τι έγινε στον Βόσπορο. Εμένα μου μεταφέρθηκε ως θετική συνάντηση». Μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσει και με τον κ. Παναγιωτόπουλο, για να υπάρχει κοινός βηματισμός αρχικά στις δηλώσεις και εν συνεχεία και στις πράξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This