Επιστρέφουν άρον άρον την επιδότηση στο diesel κίνησης!

Σπαζοκεφαλιά για το οικονομικό επιτελείο η εύρεση κονδυλίων για αύξηση στο επίδομα θέρμανσης

Must Read

Με την παραδοχή αποτυχίας από την κυβέρνηση, ότι η εκτόξευση της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης αιφνιδίασε το οικονομικό επιτελείο, είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει η επιδότηση στο diesel κίνησης.

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο καταργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ύστερα από μια περίοδο εξάμηνης εφαρμογής, από την περασμένη άνοιξη, με στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης και κατ’ επέκταση να περιοριστεί και το μεταφορικό κόστος. Μέχρι πρότινος οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών απέκλειαν με κατηγορηματικό τρόπο νέες παρεμβάσεις και υιοθέτηση μέτρων στήριξης, επικαλούμενοι την έλλειψη δημόσιου χώρου. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάργηση της επιδότησης των 0,15 ευρώ το λίτρο ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, όμως, το πετρέλαιο κίνησης κατέγραψε μια τρελή κούρσα ανόδου, ξεπερνώντας ακόμα και την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου η τιμή του diesel κινούνταν λίγο πάνω από τα 1,80 ευρώ το λίτρο και πλέον η μέση πανελλαδική τιμή ξεπερνά τα 2,14 ευρώ. Μετά την αύξηση των 0,15 ευρώ της επιδότησης η τιμή ανέβηκε κατά επιπλέον 15 λεπτά, δηλαδή δύο λεπτά του ευρώ την ημέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, αναγνώρισε το λάθος με την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα, λέγοντας πως «δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες ότι θα συνέβαινε αυτή η απότομη αύξηση του ντίζελ. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το ντίζελ κίνησης». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εστιάζει στην ενεργειακή ακρίβεια, η οποία αποτελεί τον βασικό «πονοκέφαλο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργάζεται σχέδια για αύξηση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, στα 40 με 50 λεπτά από τα 25 λεπτά του ευρώ που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σημερινές τιμές του πετρελαίου προβληματίζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι ακόμα και αν λάβουν το επίδομα θέρμανσης θα κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να βρεθεί κοντά στα περυσινά επίπεδα, όταν δηλαδή και είχε ξεκινήσει στα 1,10 με 1,15 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξεύρεση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση τόσο της νέας επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης όσο και την αύξηση της επιδότησης στο θέρμανσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This