Το… βιολί του ο Μητσοτάκης: Πάλι μίλησε για «θαλάσσιες ζώνες» – «Διάλογο» με την Τουρκία ζήτησε ο Σολτς

Τείνει «χείρα φιλίας» στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός - Στα... ψιλά πέρασε το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων!

Must Read

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. Κάτι που έκανε εντύπωση ωστόσο, ήταν η συχνή χρήση της αντωνυμίας «μου» (σ.σ. και όχι «μας» μιας και μιλούσε σε απευθείας σύνδεση απευθυνόμενος και στους Έλληνες πολίτες) από τον Πρωθυπουργό, σε κάθε αναφορά στην πατρίδα, με… κτητική διάθεση.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε με αναφορά στην επίσκεψη της προκατόχου του Γερμανού Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, πέρσι τέτοιες μέρες, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας «είναι πλέον αναβαθμισμένο και αυτό συμβαίνει την ώρα που η πατρίδα μου αμύνεται, τόσο στην ενεργειακή κρίση, όσο και απέναντι στις προκλήσεις».

Και συνέχισε: «Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της».

Θαλάσσιες ζώνες… ξανά

«Επανέλαβα στον κ. Σολτς ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι διεθνείς συμβάσεις  δεν αλλάζουν με ψευδαισθήσεις, ούτε η ιστορία», σχολίασε μεταξύ άλλων αναφορικά με την Τουρκία και πρόσθεσε πως «αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα, διεθνή νομιμότητα».

Για μια ακόμη φορά μίλησε για θαλάσσιες ζώνες, αναφερόμενος στη διαφορά μας με την Τουρκία, με τον κ.Μητσοτάκη να λέει χαρακτηριστικά: «Η διαφορά μας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»!




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά διαστρεβλώνει επικίνδυνα την πραγματικότητα, η οποία είναι μία και μοναδική: Ότι η μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Αυτός ο πληθυντικός, «θαλάσσιες ζώνες», έχει επιτρέψει στην Τουρκία να προβάλλει ανενόχλητη και τις «φαντασιώσεις» της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην πατρίδα μου, για τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, πρόσφατα στην άμυνα εγκαινιάσαμε κυκλική ανταλλαγή, γερμανικές εταιρείες μετέχουν σε μεγάλα έργα, Ελλάδα και Γερμανία πρωταγωνιστούν στην πράσινη μετάβαση».

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του, σχολίασε αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ότι «αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία», ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται διάλογος «και επίλυση των ζητημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους.

«Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου».




Στον Έβρο τα τεθωρακισμένα

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τα γερμανικά τεθωρακισμένα «θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρίνουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα».

Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία θα είχε πρόβλημα τα τεθωρακισμένα της (που προμηθεύτηκε η Ελλάδα) να σταθμεύσουν στα σύνορα με την Τουρκία, ο Καγκελάριος απάντησε:

«Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία».

Στα… ψιλά πέρασε το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων

Ερωτώμενος για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων ο κ.Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά προχώρησε σε υποβάθμιση του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν. Το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους».

Από την πλευρά του ο Σολτς σχολίασε σχετικά: «Για τις γερμανικές επανορθώσεις πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε».




Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This