Ντόρα Μπακογιάννη: Ποιείται την νήσσαν για τις «πλάτες» στον Πάτση

Σε 20 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου στον ΣΚΑΪ δεν βρήκε να πει ούτε λέξη - Η αδερφή του πρωθυπουργού έρχεται στο προσκήνιο άλλοτε ως εκπρόσωπος της οικογένειας και άλλες φορές ως «μπαμπούλας»

Must Read

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι μόνο ένας εύστροφος άνθρωπος, αλλά και μια έμπειρη πολιτικός. Πριν καν φτάσει τα 30 τοποθετήθηκε υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου του πατέρα της και τότε προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μετρά δεκαετίες πλέον στην πολιτική σκηνή. Και η ικανότητά της να εκφέρει συγκροτημένο λόγο δεν αμφισβητείται.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ετσι, η απορία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη: Για ποιον λόγο δεν δίνει μια απάντηση για τις φωτογραφίες και τα ερωτήματα που έθεσε η «κυριακάτικη δημοκρατία» σχετικά με τη δυσεξήγητη παρουσία της στην εκδήλωση για την προσωπική μπίζνα του Ανδρέα Πάτση το 1995 στην Κωνσταντινούπολη;

Εχοντας ξεπεράσει φουρτούνες και φουρτούνες στην καριέρα της, με τις εξεταστικές για τις υποκλοπές το 1994 ή για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens το 2010, θα περίμενε κανείς ότι η κυρία Μπακογιάννη θα έβρισκε τον τρόπο να δώσει μια απάντηση για μερικές φωτογραφίες με τον Πάτση, έστω για την τιμή των όπλων.

Ομως, από την Κυριακή μέχρι χθες υπήρχε εκκωφαντική σιωπή. Χθες, η πρώην υπουργός έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά την αποκάλυψη των φωτογραφιών. Σε 20 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου στον ΣΚΑΪ μίλησε για μια εκδήλωση βιβλίου στις Σέρρες, σχολίασε τα Ελληνοτουρκικά, μίλησε για τη δίκη για το Μάτι, πρόλαβε να αναφερθεί ακόμα και σε ένα θέμα που διάβασε στην κυριακάτικη «Καθημερινή». Ομως, ούτε λέξη για την εκδήλωση του Πάτση στην Κωνσταντινούπολη…

Πρωτοσέλιδο

Το ερώτημα είναι «γιατί;». Η κυρία Μπακογιάννη δεν είδε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας που προκάλεσε σάλο; Δεν της έστειλαν καν αποδελτίωση; Δεν διάβασε ούτε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναφερόταν στο θέμα της «δημοκρατίας»; Ούτε τις σχετικές δηλώσεις από την αντιπολίτευση, που ζητά εξηγήσεις;

Οι δημοσιογράφοι του πάνελ χθες δεν ρώτησαν κάτι σχετικό τη βουλευτή. Δικαίωμά τους να κάνουν τις ερωτήσεις που θέλει να ακούσει η κυρία Μπακογιάννη. Η ίδια, όμως, θα μπορούσε έστω να αναγνωρίσει την παρουσία της εκεί, ακόμα και να δώσει μια μισή ή ασαφή απάντηση κατά τα προσφιλή τεχνάσματα των πολιτικών. Εκείνη προτιμά να αγνοεί την ερώτηση.

Ολοένα περισσότεροι πολιτικοί έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να αγνοούν τον Τύπο χωρίς πρόβλημα. Πιστεύοντας ότι με αυτή την πρακτική στερούν το «οξυγόνο» από κάποιο δημοσίευμα που δεν τους κολακεύει. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έτσι… στενοχωρούν τους δημοσιογράφους. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι προσβάλλουν κι απαξιώνουν τους πολίτες και τους ψηφοφόρους τους.

Για μια πολιτικό με την εμπειρία και την ευφράδεια της κυρίας Μπακογιάννη η στάση της μοιάζει ανεξήγητη. Ακόμα κι αν την εξέθεσαν οι ίδιες οι δηλώσεις της προ ημερών, περί «έγκαιρης έρευνας» που δεν έκανε η Ν.Δ. για τον Πάτση, χρωστά μια εξήγηση γιατί πήγε και στάθηκε δίπλα στον Πάτση σε μια προσωπική του εκδήλωση. Με ποιον ρόλο ήταν εκεί, κι ενώ η Ελλάδα βούιζε από τότε για τη δράση του συγκεκριμένου ατόμου;

Τα 12 ναυτικά μίλια

Η Ντόρα Μπακογιάννη ρωτήθηκε χθες και για τα 12 ναυτικά μίλια. Η απάντησή της θύμισε την ατάκα του Λάμπρου Κωνσταντάρα: «Ευχαρίστως ναι, αλλά όχι». Είπε «να το κουβεντιάσουμε και να γίνει κάποια στιγμή, όταν θα θεωρήσουμε ότι το τάιμινγκ είναι σωστό». Οχι τώρα, όμως, όπως δήλωσε.

Τα «κάποτε» είναι πολύ κοντά στο «ποτέ». Κι αυτό το τάιμινγκ για τα 12 μίλια τείνει να γίνει αστικός μύθος πλέον, όταν για όλες τις άλλες χώρες του κόσμου είναι απλά αυτονόητο. Οσο η Ελλάδα περιμένει αιωνίως τα σωστά τάιμινγκ, έστω για τη μερική άσκηση των δικαιωμάτων της, ο πιο γρήγορος Ερντογάν κερδίζει χρόνο με στόχο την απαλοιφή αυτών των δικαιωμάτων.

Κάνει εντύπωση, πάντως, το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη καλείται σε κανάλια και ραδιόφωνα τόσο συχνά για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι ειδήμων επειδή για τρία χρόνια βρέθηκε στο ΥΠΕΞ; Αλήθεια, τι το νέο ακούμε κάθε φορά από την Ντόρα Μπακογιάννη που δεν μας το έχουν πει νωρίτερα η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο για τα εθνικά μας θέματα;

Υπάρχουν κι άλλοι υπουργοί που εδώ και μισό αιώνα είχαν παρόμοια ή και μεγαλύτερη θητεία στο ΥΠΕΞ, αλλά δεν αντιμετωπίζονται ως «ειδικοί». Ακόμα και ο εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη 3,5 χρόνια στο πόστο. Ούτε καν ο κ. Δένδιας, όμως, τυγχάνει της ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ.

Στο στόχαστρο των ΜΜΕ

Η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε σχετικά πρόσφατα στο στόχαστρο αρκετών ΜΜΕ και της κοινής γνώμης όταν χρησιμοποίησε το βήμα που της έδωσε η κρατική τηλεόραση για να απειλήσει ουσιαστικά με φυλάκιση 10 ετών όποιον εμπλεκόμενο στις υποκλοπές της πρωθυπουργικής ΕΥΠ τολμήσει να «σπάσει» το απόρρητο.

Ο ρόλος της είναι δύσκολος και αυτή τη φορά. Οπως καλούνταν να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του πατέρα της, το ίδιο συμβαίνει με τις αστοχίες του αδερφού της. Θεωρώντας ότι προστατεύει τις ισορροπίες στην κυβέρνηση του αδερφού της, κάνει άλλοτε επίδειξη δύναμης κι άλλοτε αδιαφορίας. Στραπατσάροντας έτσι τη δική της εικόνα.

Στην Ελλάδα, οι δημοκρατίες και οι δυναστείες δεν είναι καθόλου ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Ομως, η πολιτική σοφία, η διπλωματική αυθεντία και η πολιτική ευθυκρισία δεν είναι ζήτημα γονιδίων.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφή του νυν πρωθυπουργού. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Μόναχο. Ηταν σύζυγος του δολοφονηθέντα από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989, ενώ διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων το 2002-2006, υπ. Πολιτισμού το 1992-1993 και υπ. Εξωτερικών το 2006-2009. Διεγράφη από τη Ν.Δ. επί Σαμαρά το 2010 κι επέστρεψε στο κόμμα το 2012. Τον Απρίλιο του 2010 τής απονεμήθηκε το παράσημο της Εθνικής Τάξης της Λεγεώνας της Τιμής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This