Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Αναταράξεις προκαλεί στη ΝΔ η πρακτική του πρωθυπουργού, ο οποίος δίνει εδώ κι έναν χρόνο απευθείας το χρίσμα σε ορισμένους «εκλεκτούς» του, πριμοδοτώντας τους έναντι των υπολοίπων υποψηφίων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά και η κοινοβουλευτική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας ήταν δεδομένη, αν οι ψηφοφόροι τού δώσουν μία ακόμα τετραετία, είτε με κυβέρνηση συνεργασίας είτε με αυτοδυναμία, δεν θα έχει τόση άνεση κινήσεων, καθώς:

  1. Η αυτοδυναμία θα είναι οριακή, ενός έως τριών βουλευτών το πολύ, που σημαίνει ότι όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να είναι «ορκισμένοι φίλοι» του Κ. Μητσοτάκη για να διατηρήσει αλώβητη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όλη την τετραετία.
  2. Το ίδιο ισχύει, σε μεγαλύτερο βαθμό, ακόμα αν σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλο κόμμα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, δυσαρεστώντας τους βουλευτές του.
  3. Και, φυσικά, στη δεύτερη τετραετία η δυσαρέσκεια κομματικών και ψηφοφόρων εκδηλώνεται με μεγαλύτερη άνεση, η διάθεση αποκαθήλωσης είναι πιο εμφανής και οι απαιτήσεις πολύ περισσότερες από τους ψηφοφόρους.

Πάντως, οι «γαλάζιοι» βουλευτές είναι ήδη σε θέση μάχης για τις εκλογές του 2023, καθώς, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, θα είναι όλοι ξανά υποψήφιοι, ενώ σε μεγάλο ποσοστό η Ν.Δ. έχει προχωρήσει στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων της και με νέα ονόματα. Την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ο πρωθυπουργός την έχει αναθέσει στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη, στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο και τον συνεργάτη του, Θανάση Νέζη, ενώ η εντολή του -λόγω όλων των παραπάνω- είναι να ελεγχθούν καλά τα βιογραφικά και οι επαγγελματικές δραστηριότητες των νέων υποψηφίων για να αποφευχθούν υποψήφιοι τύπου Πάτση, αλλά και να πέσει το βάρος σε νέα στελέχη, πιστά στον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα ο ίδιος δεν διστάζει -κάτι πρωτόγνωρο, αφού δεν το έχει κάνει ποτέ κανένας πρωθυπουργός- να δίνει εδώ κι έναν χρόνο απευθείας το χρίσμα σε ορισμένους «εκλεκτούς» του, πριμοδοτώντας τους έναντι των άλλων υποψηφίων. Μέχρι στιγμής, με αυτόν τον τρόπο έχει χρίσει υποψηφίους τους πασοκογενείς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Δυτικός Τομέας Αθήνας), Τάκη Θεοδωρικάκο (Νότιος Τομέας), ο οποίος κονταροχτυπιέται με τον Κώστα Κυρανάκη, άλλοτε εκλεκτό του πρωθυπουργού, Αννα Ροκόφυλλου (Α’ Αθήνας), Σοφία Νικολάου στην Εύβοια, την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στη Θεσσαλονίκη.

(από αριστερά, πάνω σειρά): Μίνα Γκάγκα, Δόμνα Μιχαηλίδου, Σοφία Ζαχαράκη και Μαρία Σπυράκη – (κάτω σειρά): Μαρία Συρεγγέλα, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χαράλαμπος Μπονάνος και Ναπολέων Μαραβέγιας

Επίσης έχει ανακοινωθεί ότι με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις εκλογές του 2023, στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα βρίσκονται η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου (στην Α’ Πειραιώς), η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη (Αν. Αττική).

Για το Επικρατείας ακούγεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, εκ των έμπιστων προσώπων του πρωθυπουργού. Εντονα «παίζει» για το Επικρατείας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης -σε συνδυασμό με το σενάριο να αναλάβει στην προεκλογική ευθεία εκπρόσωπος Τύπου-, δεδομένου ότι θεωρείται ο πιο επιτυχημένος υπουργός, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προβάλλει «το ψηφιακό κράτος» ως «το 10 το καλό» του κυβερνητικού έργου. Αν δεν είναι στο Επικρατείας, θα είναι στην Α’ Αθηνών.

Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη

Για την Α’ Αθήνας ακούγεται και το όνομα του Σπύρου Καρανικόλα, πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που εναλλακτικά παίζει και στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Από τoν χώρο της Αυτοδιοίκησης θα είναι υποψήφιος ο Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει την υποψηφιότητά του.

Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών ακούγονται τα ονόματα δύο γυναικών γιατρών, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη. Στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής υποψήφιοι θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης.

Στην Α’ Πειραιώς έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου και έχει «κλειδώσει» και αυτή του πρώην υποψήφιου δημάρχου Νίκου Βλαχάκου. Στη Β’ Πειραιώς, εκτός από τους πολιτευτές, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο αφρικανικής καταγωγής ομογενής και μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Σπύρος Χαμπαμπιμάνα, ενώ εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, αλλά και οι υποψήφιοι του 2019 Γιώργος Βρεττάκος, Χριστίνα Τσιλιγκίρη και Μιχάλης Λιβανός.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, ενώ συζητείται και η υποψηφιότητα ενός πρώην βουλευτή και υφυπουργού, του Γιώργου Ορφανού.

Ηπειρωτική Ελλάδα, Μακεδονία και νησιά

Στην Αχαΐα παίζει το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου, ενώ στην Ηλεία ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, που επί Σημίτη είχε προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ και με τον οποίο έχει ακόμα στενές φιλικές σχέσεις. Ερώτημα παραμένει αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, που ασκεί συχνά κριτική στην κυβέρνηση. Νέος υποψήφιος φέρεται ο Νίκος Καλάκος.

Στην Αρκαδία έχει γραφτεί για τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Λαμπρόπουλο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία λέγεται ότι θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Σταμάτης, γιος πρώην βουλευτή και εγγονός του παλιού πολιτικού και υπουργού στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά το 1974 Γιώργου Σταμάτη. Στα Γρεβενά, έδρα του διαγραφέντος για το σκάνδαλο με την εισπρακτική Ανδρέα Πάτση, θα διεκδικήσει την εκλογή του ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Φωλίνας.

Στα Χανιά θα διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης στις αυτοδιοικητικές του 2019, ενώ στο Ηράκλειο θα είναι υποψήφιος ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Στη Λέσβο ακούγονται ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ιάσων Πιπίνης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Στην Κεφαλλονιά έχει ανοίξει βηματισμό ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.

Οι «ειδικές» περιπτώσεις Καραμανλή, Σαμαρά και Αβραμόπουλου

Εντελώς ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου η αλήθεια είναι ότι δεν εισπράττουν ευχάριστα τις πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής σκέφτεται ενδεχομένως να μην είναι υποψήφιος.

Ο κ. Σαμαράς, από την άλλη, θα είναι ξανά υποψήφιος. Ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί, επιθυμεί να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τον θέλει στην Α’ Αθηνών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι Κρητικοί, καθώς σύμφωνα με τα...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη...

Πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη...

Κουμουνδούρου: «Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη»

«Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek...

«Γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού» αποκάλεσε τον Τσίπρα ο Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και εκλογές...

Το πρόβλημα της Ντόρας Μπακογιάννη που έπεσε θύμα παρακολούθησης

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»,...

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές

Αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτήν για το κόμμα Κασιδιάρη

Ελεύθερος αφέθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Συνελήφθη μετά από μήνυση παρουσιαστή

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ: Όμηρος ο Ανδρουλάκης;

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες ο...

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο πιο αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ακόμα μια φορά στο επίκεντρο, ξανά για αρνητικό λόγο. Ο...

Fuel pass: Στον κόσμο του ο Γεωργιάδης!

Μια ανάσα από τα 2 ευρώ βρίσκεται και πάλι η τιμή της βενζίνης, με...

Τσαπανίδου: Αναμένουμε τις απαντήσεις του Θεοδωρικάκου για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με τον...

Στον... τοίχο στήνει η Πόπη Τσαπανίδου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, με...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη
spot_img

NEWSROOM