Θάνος Πλεύρης: Μια… γόπα δρόμος έως τη διάλυση του ΕΣΥ!

Φτηνοί λαϊκισμοί με τους... Μπισμπίκηδες από τον υπουργό Υγείας, επί θητείας του οποίου καταγράφηκε στη χώρα μας παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων από Covid-19 και το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποσυντέθηκε

Must Read

Όταν βλέπεις έναν υπουργό Υγείας να μοιράζει πρόστιμα βάσει του αντικαπνιστικού νόμου από το… Twitter και να λειτουργεί σαν σερίφης των αναρτήσεων του διαδικτύου, τότε -αν μη τι άλλο- υποθέτεις ότι το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος τελειοποίησε πια το άμεσο αντικείμενό του, το Σύστημα Υγείας, που πλέον το έκανε ένα από τα καλύτερα συστήματα του κόσμου.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Και έχοντας θωρακίσει τους Ελληνες από κάθε κακοτοπιά στα νοσοκομεία, μπορεί απερίσπαστος ο υπουργός να ασχοληθεί και με τους «έμμεσους» κινδύνους υγείας, όπως το παθητικό κάπνισμα.

Ο Θάνος Πλεύρης εξακολουθεί να λειτουργεί ως νομικός και όχι ως υπουργός Υγείας. Αντιλαμβάνεται ως μόνες «θεραπείες» τα πρόστιμα και τις ποινές. Αλλοτε στους υγειονομικούς, μετά στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, τώρα ακόμα και στα μπουζούκια για τα τσιγάρα. Αν, άλλωστε, ενεργούσε περισσότερο ως υπουργός Υγείας, παρά σαν αυτόκλητος… δικαστής, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά στις ζωές μας.

Ο Πλεύρης είναι ακόμα ένας πολιτικός καριέρας. Και σαν τέτοιος έχει κι αυτός την αγωνία να διαφημίζει όποια επιτεύγματά του, προκειμένου να υποβαθμίζονται οι παταγώδεις αποτυχίες του. Αντέδρασε «αδέκαστα» για το τσιγάρο του αμόρε της Βανδή, με εξασφαλισμένη τη δημοσιότητα λόγω της τραγουδίστριας, και ταυτόχρονα έκανε μια φτηνή επίδειξη ότι «ο νόμος στην Ελλάδα ισχύει για όλους».

Ο δικηγόρος, όμως, ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι τίποτα δεν ισχύει για όλους στην Ελλάδα. Δεν είχαν, για παράδειγμα, όλοι οι πολίτες που νοσούσαν από κορωνοϊό την ίδια πρόσβαση στις ΜΕΘ. Πολλοί πέθαιναν στα σπίτια τους ή σε ράντσα αβοήθητοι, με μεγαλύτερη συχνότητα επί ημερών του. Κι ας διακήρυττε η κυβέρνηση ότι υπάρχει επάρκεια στις ΜΕΘ. Κι ας αμφισβητούσαν το Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός την έκθεση Τσιόδρα.

Ο Πλεύρης παριστάνει ότι δίνει αγώνα για μια… γόπα, όταν τον Αύγουστο του 2021 που ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας οι νεκροί ήταν 13.600 ύστερα από 1,5 χρόνο πανδημίας. Μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο της θητείας του τα θύματα είχαν διπλασιαστεί. Μια αρνητική παγκόσμια επίδοση εκείνο το διάστημα, σε αντίθεση με την πτωτική τάση σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και παρόλο που είχε πια ως όπλο και τα εμβόλια.

Ωστόσο, μια τέτοια ατράνταχτη, αλήθεια, δεν εξυπηρετεί την καριέρα του Πλεύρη. Την εξυπηρετεί, όμως, η… επιτυχία να ξετρυπώσει έναν αναγνωρίσιμο καπνιστή σε νυχτερινό κέντρο.

Υβριδικός νόμος ιδιωτικοποιημένου ΕΣΥ

Μόλις πρόσφατα ο ίδιος κατασκεύασε, μαζί με την Γκάγκα, έναν υβριδικό νόμο ιδιωτικοποιημένου ΕΣΥ που διαχωρίζει τους πολίτες σε έχοντες και μη έχοντες. Οποιος διαθέτει χρήμα θα χειρουργείται εγκαίρως, όποιος δεν διαθέτει θα περιμένει σε λίστες μακράς αναμονής. Πάλι δεν ισχύουν τα ίδια για όλους. Και με τη βούλα του νόμου Πλεύρη…

Ασφαλώς και το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους απαγορεύεται γιατί βλάπτει. Είναι υποκρισία, όμως, ένας υπουργός να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλον στο όνομα της… υγείας και μιας «εύκολης» νομιμότητας. Γιατί, αν για κάτι θα μείνει στην Ιστορία, δεν θα είναι για το Twitter-πρόστιμο στο μαγαζί όπου τραγουδάει η Βανδή.

Ο Πλευρής επιδιώκει να παρουσιάσει ότι η Ελλάδα δεν κάνει καμία έκπτωση σε θέματα υγείας και ότι μπορεί να κλείσει μια επιχείρηση για ένα τσιγάρο (και ορθώς). Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν μαζικές απώλειες σε «χρεωκοπημένα» δημόσια νοσοκομεία, δίχως καμιά διάθεση διερεύνησης.

Αλήθεια, εκείνες οι αυτοσχέδιες… ΜΕΘ-ράντσα ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, των ίσων δικαιωμάτων στην περίθαλψη και των επιστημονικών πρωτοκόλλων; Ισχυσε η νομιμότητα;

Το Σύστημα Υγείας της χώρας επί Πλεύρη είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Ανθρωποι πέθαναν ακριβώς επειδή το σύστημα δεν τους προσέφερε τη φροντίδα που όφειλε. Κι έγιναν απλώς ένα νούμερο, μια στατιστική. Είναι νεκροί και -βολικά- δεν μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν.

Τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν ζωτικής σημασίας ελλείψεις, από προσωπικό και προστατευτικό εξοπλισμό μέχρι κλίνες εντατικής θεραπείας. Αυτές οι αποτυχίες έκριναν τη ζωή ή τον θάνατο για πολλούς.

Ενάντια στην επιστημονική λογική και σε κάθε ιατρική ηθική

Ο Πλεύρης πήγε ενάντια στην επιστημονική λογική και σε κάθε ιατρική ηθική, βαφτίζοντας «ΜΕΘ» κάτι ράντσα με οξυγόνο. Αν δεν ήθελε να συμμετάσχει στην τραγωδία, θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί. Αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα, διαβεβαίωνε ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται.

Το tweet του υπουργού Υγείας για το τσιγάρο δεν ήταν μια πράξη ουσίας, ούτε καν συμβολισμού. Ηταν ένας φτηνός λαϊκισμός. Μια ευκαιριακή κίνηση εντυπωσιασμού δίχως καμία στόχευση. Το πρόβλημα της ελλιπούς εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου δεν θα λυθεί με πρόστιμα μέσω social media, αλλά με περισσότερους ελέγχους – που έτσι κι αλλιώς δεν γίνονται.

Αν μη τι άλλο, ο υπουργός οφείλει να λύσει πρώτα άλλες εκκρεμότητες. Να απαντήσει στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα χειρουργείται το ίδιο γρήγορα στα δημόσια νοσοκομεία κι ένας ασθενής δίχως οικονομικές δυνατότητες. Να μας διαφωτίσει για ποιον λόγο βαφτίστηκαν ΜΕΘ κάποιοι διάδρομοι και ράντσα.

Να μας δηλώσει για ποιον λόγο έλεγε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα κλινών στις εντατικές ενώ οι έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι πέθαιναν εκτός. Και, με την ευκαιρία, να μας πει αν όλα τα εμβόλια που αγοράστηκαν από την Ελλάδα, με τσουχτερή τιμή, έχουν χρησιμοποιηθεί ή αν κάποιες παρτίδες αγοράστηκαν τελικά ασκόπως προκαταβολικά και έληξαν, και, σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, τι απέγιναν. Οι φορολογούμενοι που τα πλήρωσαν περιμένουν να μάθουν…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και πήρε μεταπτυχιακό στη Χαϊδελβέργη. Εχει εξειδίκευση στο Ποινικό και Ιατρικό Δίκαιο. Η πολιτική καριέρα του άρχισε το 2004, όταν με το ΛΑΟΣ κατέβηκε στις ευρωεκλογές. Το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, με το κόμμα του Καρατζαφέρη. Το 2009 εκλέχθηκε στην Ευρωβουλή και το 2012 αποχώρησε από το κόμμα του για να ενταχθεί στη Ν.Δ. Το 2016 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί μια σοβαρή λοίμωξη έπειτα από χειρουργείο στο γόνατό του. Από τις 31 Αυγούστου 2021 έχει αναλάβει καθήκοντα υπουργού Υγείας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This