Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Οι ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να δώσουν F-16 στην Τουρκία!

Έτοιμη η φόρμουλα για την πώληση των μαχητικών σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας - Πώς θα πειστεί ο Μενέντεζ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η έκθεση του Κογκρέσου για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που παραδόθηκε στο Κογκρέσο προς έγκριση και συνέπεσε με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, με ψευδή στοιχεία προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις και το βέτο που έχει προβάλει ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Στις συνομιλίες των YΠΕΞ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι ο Ερντογάν θα προτιμούσε την ομαλή έγκριση παραχώρησης των F-16 μέσω Κογκρέσου και όχι με υπέρβασή του, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, γι’ αυτό η Τουρκία δέχεται να μη χρησιμοποιήσει τα τουρκικά F-16 εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ ή της Δύσης. Μετά τις διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον και σε συνδυασμό με την έκθεση του Κογκρέσου ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν διατύπωσε ως εξής τη «μαγική φόρμουλα» για να ξεκλειδώσει η πώληση των F-16: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαβεβαιώσει τον Μενέντεζ ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα (μεταξύ άλλων και F-16) θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιχειρήσεις out of NATO area (εκτός περιοχής ΝΑΤΟ).

Η θέση αυτή μπορεί να καλύψει πλήρως τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Και φαινομενικά δείχνει να ικανοποιεί και τις ελληνικές θέσεις.

Ομως, στην περίπτωση που γίνει τελικώς δεκτή από το Κογκρέσο αυτή η διατύπωση, τότε θα έχει εξαπατηθεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ, δεν θα σταματήσουν οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και θα έχουν τιναχτεί στον αέρα η ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Η αμερικανική θέση είναι αποκλειστικά και μόνο σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Μπλίνκεν βρήκε τον τρόπο να ξεγελάσει τον Μενέντεζ υπέρ της Τουρκίας και κατά της Ελλάδας

Και τούτο διότι, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, την οποία παρουσιάζει αναλυτικά αύριο η «κυριακάτικη δημοκρατία», χαρακτηρίζει Γαύδο, Χρυσή, Κουφονήσι, Δία, Δραγονάδα, Ελάσσα, στην περιοχή της Κρήτης, Αστακίδα, Ζαφορά, Παχεία, Μακρά, στην περιοχή της Καρπάθου, Στεφανία, Ποντικούσα, Γιαλί, Ιμια, Ψέριμο, Λειψούς, Φαρμακονήσι, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Αγρελούσα, Χταπόδια, Μελαμπιούς, Δονούσα, Καλόγερους, Αντίψαρα, Οινούσσες, Τζουράφα, Στρογγύλη και Χήνα, δηλαδή ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, disputed (διαφιλονικούμενα) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με άλλα λόγια δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Ετσι, η Τουρκία θα μπορεί να κάνει επιχειρήσεις στα νησιά και στις νησίδες αυτές, καθόσον ως disputed (διαφιλονικούμενα) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν αποτελούν «ΝΑΤΟ area», δηλαδή νατοϊκή περιοχή.

Με την απεικόνιση τω νήσων και νησίδων και βραχονησίδων στον αμερικανικό χάρτη αποδεικνύονται τα ακόλουθα: Οι νησίδες και η Γαύδος στην περιοχή της Κρήτης χαρακτηρίζονται αδέσποτες χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να ικανοποιήσουν την τουρκική θέση νομιμοποίησης της τουρκολιβυκής ΑΟΖ. Και τούτο διότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ επικαλύπτει τις βραχονησίδες σε όλη την ανατολική Κρήτη.

Οι συνεχείς υπερπτήσεις της Τουρκίας εστιάζονται κυρίως στις Οινούσσες, οι οποίες απέχουν δύο ν.μ. από την Τουρκία, καθώς επίσης στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, όπου σε καθημερινή βάση τα τουρκικά UAV παρελαύνουν στην ελληνική κυριαρχία, με την κυβέρνηση να παριστάνει τον ορεσίβιο παρατηρητή. Αντίψαρα και Τζουράφα αποτελούν τουρκικούς στόχους σε βάρος της Ελλάδας και λόγω εγγύτητας με την Τουρκία υπάρχουν σχεδόν καθημερινές υπερπτήσεις αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία.

Παρατηρείται ότι από την Κρήτη μέχρι την Αστυπάλαια και από νοτίως Κω μέχρι Ικαρία και Σάμο όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που αναφέρθηκαν, η έκθεση του Κογκρέσου τα χαρακτηρίζει μη ελληνικά (disputed), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ορέξεις της Αγκυρας, αν ενδεχομένως έπειτα από μια πενταετία αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή η Τουρκία.

Ενα άλλο παράδοξο υπέρ της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι δύο βραχονησίδες νοτίως της Ρόδου χαρακτηρίζονται μη ελληνικές και κυρίως η μεγαλύτερη βραχονησίδα Χήνα. Με αυτήν την ενέργεια των ΗΠΑ νομιμοποιείται και το τουρκικό τμήμα της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάρπαθο, Ρόδο, κ.ά.

Η «παγίδα» με τα νησιά που δεν εμπίπτουν σε περιοχή του ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη οφείλει να διασφαλίσει την ελληνικότητα και ελληνική κυριαρχία στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που προαναφέρθηκαν, διότι ως «αδέσποτα νησιά», χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν εμπίπτουν σε περιοχή του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η Τουρκία, τηρώντας την προϋπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της μόνο σε επιχειρήσεις εκτός περιοχής ΝΑΤΟ, θα μπορεί, όταν θα αισθανθεί στρατιωτικά ικανή, να εκτελεί επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας χωρίς να παραβιάζει τις προϋποθέσεις του Κογκρέσου.

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει ως νατοϊκά τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, ακόμα και Αη Στράτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάρπαθο, Ρόδο κ.λπ. και δεν τα περιλαμβάνει στις νατοϊκές ασκήσεις ούτε στη χρηματοδότηση στρατιωτικών υποδομών. Είναι γνωστό σε όλες τις κυβερνήσεις και σε όλους τους Ελληνες ότι η Ελλάδα αποχωρεί από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, διότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα αναφερθέντα νησιά στις νατοϊκές ασκήσεις.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΝΑΤΟ, για να θεωρείται ένα νησί νατοϊκό θα πρέπει στο έδαφός του να υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ με transfer of authority (μεταβίβαση εξουσίας) και αυτό υπάρχει μόνο στην Κρήτη, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, που έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ (και όχι η Σούδα, που είναι αμερικανική βάση). Υπενθυμίζεται ακόμα ότι το ΝΑΤΟ δεν δέχεται τη Λήμνο, καίτοι την παραχωρεί η Ελλάδα.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία είναι φωνή βοώντος… στο Αιγαίο, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε: «…Οταν έχουμε μία χώρα η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ, προφανώς είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Μήπως θα ήταν καλύτερα ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του να αλλάξουν οι ίδιοι την τακτική του «όλα στο φτερό και ό,τι κάτσει» και να εμβαθύνουν σε κρίσιμα θέματα;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι Κρητικοί, καθώς σύμφωνα με τα...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη...

Πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη...

Κουμουνδούρου: «Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη»

«Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek...

«Γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού» αποκάλεσε τον Τσίπρα ο Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και εκλογές...

Το πρόβλημα της Ντόρας Μπακογιάννη που έπεσε θύμα παρακολούθησης

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»,...

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές

Αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτήν για το κόμμα Κασιδιάρη

Ελεύθερος αφέθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Συνελήφθη μετά από μήνυση παρουσιαστή

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ: Όμηρος ο Ανδρουλάκης;

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες ο...

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο πιο αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ακόμα μια φορά στο επίκεντρο, ξανά για αρνητικό λόγο. Ο...

Fuel pass: Στον κόσμο του ο Γεωργιάδης!

Μια ανάσα από τα 2 ευρώ βρίσκεται και πάλι η τιμή της βενζίνης, με...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη
spot_img

NEWSROOM