Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Μητσοτάκης για το «πάρτι» απευθείας αναθέσεων: «Δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο»

Οι ανακοινώσεις του... «ανοιχτοχέρη» πρωθυπουργού - «Δεν συμφωνώ με την προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την Οικονομία, την ανάπτυξη και την αγοράς εργασίας, ελέω προεκλογικής περιόδου.

«Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τη μείωση των φόρων. «Θα δούμε μειώσεις και στους έμμεσους φόρους;» ρωτήθηκε. «Τώρα που μπορούμε να κάνουμε συνολικό απολογισμό τετραετίας, κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί, όπως ο ΕΝΦΙΑ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η έκρηξη της ακρίβειας, δεν με βρίσκει σύμφωνο».

«Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «έχουμε περισσότερα εργαλεία για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας», ενώ τόνισε ότι «δεν είμαι αφελής και ξέρω ότι θα υπάρξουν εκείνοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση σε βάρος των καταναλωτών». «Εκτιμώ ότι ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι και πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει» πρόσθεσε.

«Προετοιμαζόμενος για τη συνέντευξη είχα ακούσει την κριτική για την ανεργία των γυναικών και των νέων. Δεν στηρίζεται αυτό. Για την τριετία 19-22 η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και στους νέους ήταν 7,5% στην Ε.Ε. στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Είχαμε υψηλότερη βάση, όμως και στις δύο δημογραφικές ομάδες, η μείωση ήταν σημαντική» απάντησε για το ζήτημα της ανεργίας. «Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού μας δυναμικού».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,«πολλοί νέοι μας επιλέγουν να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ για να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε προγράμματα κατάρτισης ώστε να αυξάνουμε τις πιθανότητες για να καλύπτουμε και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είπε πως «βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, δεν έχουμε κλείσει ακόμα τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν έχουμε καλή εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο. Και η συζήτηση αυτή αδικεί τις παρεμβάσεις». «Θα συνιστούσα υπομονή και αυτοσυγκράτηση, υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή τα τελευταία χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κρίσεις καραδοκούν από παντού. Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον».

Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είπε ότι «έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός». «Το μόνο κομμάτι του παζλ είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που ενδεχομένως να γίνει μέσα στο 2023. Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο λαός μας εμπιστευτεί είμαι σίγουρος ότι θα γίνει. Αν όμως από τις εκλογές προκύψει αστάθεια ή έρθει μια κυβέρνηση που δεν εφαρμόσει το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Είναι μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας» επισήμανε επίσης. «Σε καμία περίπτωση, η εικόνα αυτή δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, είναι αυτή που δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.»

«Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε τέτοιο δημοσιονομικό σοκ, χάσαμε μία 10ετία. Περάσαμε από μία κρίση που ήταν πρωτοφανής, θα επισημάνω μόνο μια παράμετρο: 2015-2019 η ανάπτυξη της Ελλάδας, τα χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, ήταν το 1/4 της μέσης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ούριο άνεμο για την παγκόσμια οικονομία».

«Πριν τις εκλογές θα παραδώσετε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τι μαξιλάρι ασφαλείας θα παραδώσετε;» ερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε μεταξύ άλλων: «Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Αναφέρεστε στα αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης που σήμερα είναι στα 39 δισ. ευρώ. Για το μαξιλάρι δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος ο κ. Τσίπρας γιατί ήταν αποτέλεσμα μιας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Θέμα τέθηκε και για επιδόματα που δίνονται και σε πολίτες που καταφέρνουν και φοροδιαφεύγουν. «Μας απασχολεί στο αναπτυξιακό επιτελείο. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αποτυπώσουμε την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών παρά μόνο τις φορολογικές δηλώσεις. Έχουμε μια καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Όσο οι δημόσιες πολιτικές γίνονται πιο έξυπνες και όσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων τόσο θα μειώνονται αυτά τα φαινόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και την κριτική που έχει δεχτεί είπε: «Διαβάζω κι εγώ διάφορους ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές που αμφιβάλλω αν έχουν πάει ποτέ στο σούπερ μάρκετ. Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο ήμασταν η πρώτη χώρα που την εφαρμόσαμε σε αυτή την έκταση που θα διδάσκεται ως εργαλείο πολιτικής.»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την ημερομηνία των εκλογών: «Θα σεβαστώ τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει ότι θα απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή η συζήτηση μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, το 2012-14, που ήταν η τελευταία προσπάθεια διερεύνησης του φυσικού πλούτου. Η προσπάθεια πάγωσε τελείως την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις απευθείας αναθέσεις είπε: «Αν πίστευε κανείς ότι μπορούσαμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε άλλο δρόμο από τις απευθείας αναθέσεις. Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο ή ότι υπάρχει διαφάνεια παντού. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί. Ποτέ δεν είχα δυσκολία να απαντώ ευθέως σε όλα τα ερωτήματα. Η δουλειά μας είναι να απαντάμε και να βγαίνουμε μπροστά όταν υπάρχει δυσκολία. Οι απευθείας αναθέσεις πρέπει να εξαίρεση στη διαδικασία. Δεν νομίζω ότι υπήρξε καμία χώρα που να μην προχώρησε σε αυτές τις διαδικασίες όταν χρειαζόμασταν μάσκες, εμβόλια.»

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: «Έχουμε κάνει αρκετά. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Υπάρχει μια μεθοδολογία και ένα πρωτόκολλο. Σε επίπεδο απευθείας διευθετήσεων εχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις ώστε να μην καταλήγουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις που μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμούς. Υπάρχει ένα πλέγμα συνολικό που αφορά τα ζητήματα για τα κόκκινα δάνεια που περιλαμβάνει και τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είναι πλήρες και επαρκές. Πρέπει να κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Διαβάστε ακόμα:

Μοιράζει λεφτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Παροχές και επιδόματα λόγω… εκλογών!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι Κρητικοί, καθώς σύμφωνα με τα...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη...

Πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη...

Κουμουνδούρου: «Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη»

«Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek...

«Γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού» αποκάλεσε τον Τσίπρα ο Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και εκλογές...

Το πρόβλημα της Ντόρας Μπακογιάννη που έπεσε θύμα παρακολούθησης

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»,...

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές

Αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτήν για το κόμμα Κασιδιάρη

Ελεύθερος αφέθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Συνελήφθη μετά από μήνυση παρουσιαστή

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ: Όμηρος ο Ανδρουλάκης;

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες ο...

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο πιο αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ακόμα μια φορά στο επίκεντρο, ξανά για αρνητικό λόγο. Ο...

Fuel pass: Στον κόσμο του ο Γεωργιάδης!

Μια ανάσα από τα 2 ευρώ βρίσκεται και πάλι η τιμή της βενζίνης, με...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM