Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Πτώση χωρίς… αλεξίπτωτο για Μητσοτάκη!

Ξεθώριασε η εικόνα του μεταρρυθμιστή της χώρας μετά την τραγωδία των Τεμπών. Το Μαξίμου αναπροσαρμόζει την πολιτική ατζέντα με την επαναφορά των προεκλογικών παροχών

Συντάκτης: Newsroom

Σε αδιέξοδο και αναζήτηση νέας στρατηγικής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσκοπική καθίζηση λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και των τεράστιων ευθυνών που καταλογίζει η κοινή γνώμη κυρίως στη δική του κυβέρνηση.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ο αέρας της εκλογικής νίκης που είχε πριν από την τραγωδία έχει μετατραπεί σε θύελλα που σαρώνει και τον ίδιο, καθώς η προσωπική φθορά του είναι πρωτοφανής και η εικόνα του «μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού και του νέου σύγχρονου ηγέτη που αναμορφώνει τη χώρα», την οποία τόσο περίτεχνα του φιλοτεχνούσαν οι επικοινωνιολόγοι του και τα φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης, έχει χαθεί.

Κατά συνέπεια, στο Μέγαρο Μαξίμου αναπροσαρμόζουν πλέον την τακτική τους σε όλα τα επίπεδα, επιχειρώντας κατά πρώτο λόγο να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα με την επαναφορά των προεκλογικών παροχών, όπως έδειξε η προχθεσινή ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ομως στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι πλέον είναι εμφανής η αδυναμία να υποστηριχθούν τα προεκλογικά διλήμματα που έθετε ο πρωθυπουργός την προ Τεμπών περίοδο!

  • Το εγωπαθές δίλημμα που τόσο αυτάρεσκα έθετε στους ψηφοφόρους ο κ. Μητσοτάκης πως «το ερώτημα αυτών των εκλογών είναι ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας» είναι δύσκολο πλέον να ξανατεθεί από τον ίδιο στην προεκλογική αρένα ή, κι αν το ξαναθέσει, δεν θα έχει καμία δυναμική λόγω της προσωπικής φθοράς του μετά τα Τέμπη.
  • Εξαιρετικά αδύναμο μοιάζει πλέον τούτη τη στιγμή και το δίλημμα «αυτοδυναμία της Ν.Δ ή περιπέτειες», λόγω της δραστικής μείωσης των ποσοστών της που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Σε σχεδόν όλες βρίσκεται αρκετά κάτω από το 30%, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους πέριξ του 3%.
  • Επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακύρωσε και το τρίτο δίλημμα που έθετε στους ψηφοφόρους: «Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά με τη Ν.Δ ή θα γυρίσουμε πίσω με τον ΣΥΡΙΖΑ;» Και το ακύρωσε με την παραδοχή του ότι στη χώρα συνεχίζει να κυριαρχεί «το σκοτεινό , αναχρονιστικό και βαθύ κράτος», που συνιστά ομολογία της αποτυχίας του να εκσυγχρονίσει το κράτος. Επειτα από τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, όταν προβαίνεις σε αυτή την παραδοχή, ακυρώνεις το έργο σου και ομολογείς ότι απέτυχες σε αυτόν τον τομέα, λένε «γαλάζια» στελέχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν πιστεύουν ότι θα χάσουν την πρώτη θέση και λένε πως, όσο απομακρύνεται χρονικά η τραγωδία των Τεμπών, η Ν.Δ. θα ανακάμπτει, οι δυσαρεστημένοι σε μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψουν και αυτό το στηρίζουν στα εξής: Πρώτον, στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ενισχύεται, δεν εισπράττει από την κυβερνητική φθορά. Αυτό συμβαίνει, λένε, γιατί οι ψηφοφόροι που φεύγουν τούτη τη στιγμή ανήκουν στη δεξιά παράταξη, δεν θέλουν για ιδεολογικούς λόγους τον ΣΥΡΙΖΑ και οι πιο πολλοί θα επιστρέψουν, αρκεί να δουν κάποιες αξιόπιστες κινήσεις από την κυβέρνηση ως προς τη διερεύνηση του δυστυχήματος και τα μέτρα αναβάθμισης των υποδομών. Στην κυβέρνηση προβληματίζονται για τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο, εκτιμούν όμως ότι με την πάροδο του χρόνου θα υποχωρήσει κυρίως επειδή προέρχεται από ψηφοφόρους της Ν.Δ. που θα επιστρέψουν.

Δεύτερον, πιστεύουν ότι στην επιστροφή των δυσαρεστημένων θα παίξει ρόλο το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, που έδινε την εικόνα της υπεροχής μέχρι την ημέρα των Τεμπών. Θεωρούν, όπως λένε, πως οι ψηφοφόροι δεν θα ξεχάσουν όσα έγιναν για την οικονομία, την ανάπτυξη, τη στήριξη του εισοδήματος σε περιόδους μεγάλων κρίσεων με την αύξηση και του κατώτατου μισθού κ.ά.

Αυτοδυναμία… γιοκ!

Ομως αρχίζουν πιο σοβαρά από ποτέ να διερευνούν σενάρια συνεργασιών, γιατί η αυτοδυναμία φαντάζει πλέον αδύνατη με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, διότι προϋποθέτει ότι η Ν.Δ. στις πρώτες κρίσιμες κάλπες της απλής αναλογικής δεν θα περάσει κάτω από τον πήχη του 33%-34%. Επίσης, και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν μια τάση του εκλογικού σώματος υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, εύρημα που δεν περνάει απαρατήρητο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η συνεργασία θα αναζητηθεί ή προς το ΠΑΣΟΚ ή προς τα δεξιά, στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, «ποντάρουν» ωστόσο πιο πολύ στην Ελληνική Λύση. Ορισμένοι το έχουν και σίγουρο. Μπορεί ο κ. Βελόπουλος να αρνείται τη συνεργασία, αλλά αν από το αποτέλεσμα των -δεύτερων- εκλογών προκύψει η ανάγκη συνεργασίας για να κυβερνηθεί η χώρα, τότε όλα μπαίνουν στο τραπέζι και η προεκλογική ρητορεία παρακάμπτεται από όλους, λένε «γαλάζια» στελέχη.

Τα σενάρια για εκλογές τον Αύγουστο δείχνουν ηττοπάθεια

Ο χρόνος των εκλογών είναι ακόμα το ζητούμενο τούτης της περιόδου, αν και κερδίζει έδαφος ο Μάιος (το πιθανότερο στις 21 του μήνα). Η Βουλή για το Πάσχα θα κλείσει τη Μεγάλη Τετάρτη και όχι την Παρασκευή πριν από του Λαζάρου, όπως κλείνει κάθε χρόνο, για να ψηφιστούν έξι νομοσχέδια που εκκρεμούν, και δεν θα ανοίξει ξανά, όπως άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Τα σενάρια που διακινούνται και από «γαλάζια» στελέχη για εκλογές το… κατακαλόκαιρο (διάλυση της Βουλής με τη λήξη της τετραετίας και εκλογές τον Αύγουστο), με επιχείρημα να μην ψηφίσουν οι νέοι που θα είναι διακοπές στα νησιά ή θα εργάζονται σε αυτά, επειδή η Ν.Δ. υστερεί σε επιρροή σε αυτές τις ηλικίες, οι πιο ψύχραιμοι και ρεαλιστές στην κυβέρνηση τα χαρακτηρίζουν «τρελά», γιατί δείχνουν ηττοπάθεια και μαρτυρούν πανικό. Μια τέτοια εξέλιξη θα γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί θα προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στους δικούς μας ψηφοφόρους, λένε. Ωστόσο τίποτα πλέον δεν πρέπει να μας εκπλήσσει και τίποτα δεν αποκλείεται. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ποτέ ξανά η τέχνη μας στα σκουπίδια!» – Καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των...

«Ποτέ ξανά η τέχνη μας στα σκουπίδια!» βροντοφωνάζουν ο Γιώργος Καραμίχος, ο Γιάννης Τσορτέκης,...

Παυλόπουλος: «Η Επιμηθεϊκή πολιτική της ΕΕ και στο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής υπονομεύει τον...

Μιλώντας στο Συνέδριο, που οργανώθηκε στο «Ίδρυμα Ευγενίδου» με αντικείμενο την «Βιώσιμη Ανάπτυξη και...

«Τάπα» Βενιζέλου σε Χατζηδάκη που τόλμησε να συγκρίνει την εισβολή στην Κύπρο και τα...

Ποιος είδε και δεν φοβήθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων...

Η Τουρκία επιχειρεί να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο, εν μέσω καλοκαιριού και ελληνικών εκλογών

Aσκήσεις με πραγματικά πυρά σκοπεύει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στο Αιγαίο από τις 5...

Με τον γιο του Φρέντι Μπελέρη συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Τον γιο του Φρέντι Μπελέρη αλλά και αντιπροσωπεία των ομογενών της Αλβανίας συνάντησε σήμερα...

ΥΠΕΞ για Μπελέρη: Η απόρριψη της έφεσης δεν συνάδει με το κράτος δικαίου

«Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης...

Ρεσιτάλ κυνισμού από Γεραπετρίτη για τον εργάτη που σκοτώθηκε στο Πέραμα!

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε πριν λίγες μέρες επιρρίπτει τις ευθύνες για το εργατικό...

Βελόπουλος: «Ενδιαφέρονται για το πώς θα φορολογήσουν, όχι για το πώς θα δώσουν λεφτά...

Κριτική σε στελέχη κομμάτων που τάσσονται υπέρ της αύξησης της φορολόγησης ασκεί με δήλωσή...

Τσίπρας στην ΕΥΔΑΠ: «Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα μείνει δημόσιο»

Την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό»...

O Χάρης Θεοχάρης oμολόγησε ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά!

Στην παραδοχή ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά προχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης,...

Ευρωκοινοβούλιο: Ασυλία τέλος για Αλέξη Γεωργούλη και Μαρία Σπυράκη

Ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη ψήφισε σήμερα η Ολομέλεια του...

Κάλεσμα Κύρτσου για ψήφο σε ΣΥΡΙΖΑ, ή ΠΑΣΟΚ για να μπουν «όρια στην παντοδυναμία...

Ο Ευρωβουλευτής και διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία Γιώργος Κύρτσος κάλεσε μέσω Twitter τους...

Ο Πάγκαλος έφυγε μόνος και περιφρονημένος!

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος. Αυτό το χάρισμα δεν αποδείχθηκε αρκετό για...

Παρουσίασε τον συνδυασμό του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Στην παρουσίαση των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού του προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, 30...

«Αναβάθμιση» Γεραπετρίτη: Τον θέλει στο ΥΠΕΞ ο Μητσοτάκης!

Τον εξ απορρήτων του Γιώργο Γεραπετρίτη θέλει να αναβαθμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μάλιστα...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Αυτός είναι ο άντρας που προκάλεσε τον θάνατο του ταξιτζή στο Χαϊδάρι – Συνελήφθη

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άντρας που επιτέθηκε σε οδηγό ταξί στο Χαϊδάρι και αφού τον λήστεψε, τον άφησε αβοήθητο, με αποτέλεσμα ο...
spot_img

NEWSROOM

spot_img