Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Τσίπρας: «Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη – Η επόμενη Βουλή θα ερευνήσει τι έγινε»

Συντάκτης: Newsroom

Δικαιοσύνη και αλήθεια για τα Τέμπη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Μάλιστα είπε ότι η επόμενη Βουλή θα ερευνήσει τα γιατί, χωρίς να αποκαλύψει αν θα κάνει Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή: «η επιλογή της κυβέρνησης να πάμε σε εκλογές χωρίς απαντήσεις υποχρεώνει όλους εμάς που θα είμαστε στην επόμενη Βουλή – πολλοί από τους βουλευτές της ΝΔ δεν θα είναι – να απαντήσουμε».

Προσβλητικό το ακαταδίωκτο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το ακαταδίωκτο που δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στα μέλη της Επιτροπής που ερευνά τι έγινε στα Τέμπη. «Γιατί ο πρωθυπουργός έσπευσε να ορίσει τριμελή επιτροπή ελέγχου όταν ήδη είχε αναλάβει η δικαιοσύνη;», ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε: «διορίσατε αυτούς που θα σας ερευνήσουν». «Σήμερα κάνετε κάτι ακόμα πιο προσβλητικό. Ψηφίζετε το ακαταδίωκτο των ανθρώπων αυτών. Το φοβάστε και θέλετε να μην διώκονται οι πραγματογνώμονες; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια; Σας το ζήτησαν ή εσείς μόνοι σας το προσφέρετε; Τι φοβούνται; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια δεν φοβάται. Η συγκάλυψη φοβίζει. Εσείς επικαλείστε το απόρρητο για να μην βγει η αλήθεια και τώρα καλύπτετε με ακαταδίωκτο», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «μια κυβέρνηση που επιλέγει την συγκάλυψη είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός που γεμίζει με φόβο για την ασφάλεια και τη ζωή όλης της κοινωνίας. Η αίσθηση ότι οι υπεύθυνοι για τις ζωές των ανθρώπων δεν νοιάζονται όταν με τόση ευκολία σπεύδουν να κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες. Αυτό προετοιμάζει νέες τραγωδίες. Δεν είναι θέμα εκδίκησης να μάθουμε τις ευθύνες αλλά προϋπόθεση να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες».

Ο Μητσοτάκης έπρεπε να είναι εδώ

Επέκρινε επίσης τον Κ. Μητσοτάκη που δεν πήγε στη Βουλή (και προτίμησε προεκλογική περιοδεία στο Γέρακα και τη Νέα Μάκρη). «Θα έπρεπε να είναι σήμερα», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε πως «η εύκολη δικαιολογία για Κ. Μητσοτάκη που εδώ είναι ότι δεν έχει ευθύνη. Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν οι ασθενείς της πανδημίας. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του παρακολουθούσε δεν ήξερε για την κατάσταση των σιδηροδρόμων». «Πίσω από το “δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος ανάληψης της ευθύνης. Γι’ αυτό πήγε πρώτα στον σταθμάρχη, μετά στην ευθύνη όλων μαζί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο έμπρακτος σεβασμός στα θύματα δεν σημαίνει υποκριτικές συγγνώμες αλλά ανάδειξη της αλήθειας». Όμως, συνέχισε, «η κυβέρνηση πορεύεται και γι’ αυτό το τραγικό συμβάν απέναντι στην αλήθεια και την δικαιοσύνη».

Ασέβεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η ανάγκη για σεβασμό γίνεται πιο επιτακτική όταν το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη. Αυτό απαιτούν οι νέοι και νέες που διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα και δέχθηκαν τα χημικά της ΕΛΑΣ» και έκανε λόγο για «συγκεκριμένες και στρατηγικές επιλογές για την απαξίωση των σιδηροδρόμων που έφεραν δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή μετωπικά».

Αναφερόμενος στην απουσία σεβασμού προς τους συγγενείς των θυμάτων ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων θα έπρεπε να είναι σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Αντ’ αυτού τι έκανε η κυβέρνηση; Το έβαλε σε ένα συνολικό νομοσχέδιο με 111 άρθρα να είναι εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και τους συγγενείς τους». Υπενθύμισε ακόμη το σόου στις κάμερες για την ανύπαρκτη τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. «Δεν ντραπήκατε σε μια δήθεν επίδειξη πυγμής να ξηλώσετε τον πρόεδρο του ΟΣΕ και να βάλετε στην θέση του ένα άλλο στέλεχος του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνος για την ανύπαρκτη τηλεδιοίκηση». Είναι, είπε, μία «προσβλητική» στάση της κυβέρνησης απέναντι στα 57 θύματα.

Θυσία και ευκαιρία για ποιον;

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση που βαφτίζει τις μεγάλες πληγές στην κοινωνία ως αναπότρεπτες, εισαγόμενες και τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας τις χαρακτηρίζει θυσία και τις κρίσεις ευκαιρία. Θυσία για ποιον και ευκαιρία για ποιον; Για ποιον θυσιάστηκαν αυτά τα νέα παιδιά; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Ευκαιρία για λίγους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «η αλήθεια έχει να κάνει με τον σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους είναι όμως και απαραίτητος όρος για να νιώσει ξανά ασφάλεια ο πολίτης και η ελληνική κοινωνία που αισθάνεται ότι έχει απέναντί του κράτος εχθρικό. Σε ό,τι μας αφορά προσπαθήσαμε από την αρχή όχι να σηκώσουμε το δάχτυλο τις κρίσιμες ώρες του πένθος ιδίως, αλλά να βάλουμε στο δημόσιο διάλογο τις πραγματικές αιτίες. Τις παραλήψεις. Δεν κάναμε το δυστύχημα αρένα αντιπαράθεσης. Αναλάβαμε το χρέος που μας αναλογεί για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρίκη. Παρεμβαίνουμε τώρα για να μην γίνει η οργή δύναμη ισοπέδωσης».

«Η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι μοιράζεστε τα λάφυρα του κράτους και μετά μοιράζετε τις ευθύνες του κράτους που εσείς δημιουργήσατε. Δεν νοιάζεστε για τίποτα, πρωτίστως για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι το κρίσιμο που έχει αλλάξει. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί τον πρωθυπουργό; Τον πρωθυπουργό που έδειξε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να καταλάβει;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γιατί

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη» και τώρα «ο μόνος δρόμος είναι της αλήθειας. Να απαντηθούν τα γιατί για να πάμε μετά στο πώς. Πώς θα έχουμε ασφαλή δίκτυα, μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας. Πώς οι ζωές θα μετρούν πάνω απ’ όλα».

Τα γιατί που πρέπει να απαντηθούν είναι:

  • Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε τον Αύγουστο 2019 δεν επισκευάστηκε. Αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δυστύχημα;
  • Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορίσμένος;
  • Γιατί το σύστημα GSMR που ήταν έτοιμο από το 2019 δεν τέθηκε σε λειτουργία;
  • Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα εξώδικα εργαζόμενων για την ασφάλεια;
  • Γιατί η σύμβαση που προέβλεπε επενδύσεις από την εταιρεία άλλαξε;

«Εδώ που φτάσαμε ξεπεράστηκε και η τελευταία κόκκινη γραμμή: ως εδώ. Αυτό το μήνυμα στέλνει η κοινωνία. Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την ανθρώπινη ζωή τότε η αλλαγή γίνεται ανάγκη και η ανάγκη γίνεται ιστορία με την συμμετοχή και την ψήφο του λαού» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε επίσης:

Ετοιμάζουν «κουκούλωμα»; Η κυβέρνηση δίνει ακαταδίωκτο στα μέλη της Επιτροπής που ερευνά τα Τέμπη!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεκδικεί την ηγεσία του Ισλάμ με λάβαρο την Αγία Σοφία

Προκλητική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Μουσουλμανικού Φόρουμ υπέρ Ερντογάν στα τείχη της Μεγάλης Εκκλησίας – Την ονομάζουν σύμβολο των μελλοντικών νικών του τουρκικού έθνους

Εκπληκτική η εκλογική επίδοση της Ζωής Ράπτη!

Η Ζωή Ράπτη εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εθνικών εκλογών. Η...

Ο Ράμα «χορεύει» τσάμικο την Αθήνα!

Η προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη συνεχίζεται, όπως αποφάσισε το αποκαλούμενο και...

Άρειος Πάγος: Έκοψε κόμματα, αλλά δεν επέστρεψε το παράβολο

Είναι πολυέξοδη η συμμετοχή στις εκλογές για τα κόμματα. Ακόμα και η κατάθεση της...

Εκλογές 2023: Πώς έμεινε εκτός Βουλής ο παλαιότερος εν ενεργεία βουλευτής!

Μία από τις πολλές εκπλήξεις των εκλογών της 21ης Μαΐου, ήταν η μη εκλογή...

Εκλογές 2023: Αυτή είναι η νέα Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με ονόματα-έκπληξη

Τη σύνθεση της νέας Εκλογικής Επιτροπής που θα αναλάβει το συντονισμό του εκλογικού αγώνα...

Κοινοβούλιο: Οι 300 ορκίζονται αύριο… βουλευτές για μία ημέρα!

Ολα έτοιμα στο Μέγαρο της Βουλής προκειμένου να υποδεχθεί τους νεοεκλεγέντες, των οποίων η θητεία θα είναι βραχεία, αφού η χώρα οδηγείται σε νέες κάλπες

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Οικονόμου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος...

Αναφορά στα Τέμπη στο νέο υπουργικό συμβούλιο – «Να διαχειριστείτε τους κινδύνους» ανέφερε ο...

Μια αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έκανε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κατά...

«Μπλόκο» σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από Ελλάδα και Ουγγαρία

Το 11ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ κατά της Ρωσίας φαίνεται ότι θα...

Ο Καστανίδης ξεφτιλίζει τον Ανδρουλάκη! «Ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια»

«Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής» - Η δήλωση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ

Στην Ακρόπολη για την έπαρση της σημαίας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς

Στον λόφο της Ακρόπολης προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή έπαρσης της σημαίας βρέθηκε ο...

Στυγνός εκβιασμός Βορίδη: Αυτοδύναμη ΝΔ, ή τρίτες εκλογές

Το «μαχαίρι στο λαιμό» έβαλε στους ψηφοφόρους ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος είπε ξεκάθαρα...

Ο θλιβερός Φλωρίδης έβρισε χυδαία 342.506 ψηφοφόρους

O Γιώργος Φλωρίδης αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ζόμπι της πολιτικής. Με λόγο άλλης...

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΕΓ του κόμματος αποφάσισε τη χάραξη νέας πορείας μέχρι τις εκλογές της...

Κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου λήφθηκαν...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Παπαδοπούλου: «Σπάει» τη σιωπή της μετά από χρόνια, η σύζυγος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Τα τελευταία λόγια του άντρα της στην Εντατική, ο «θετός» εγγονός της και η φιλία της με γνωστή τραγουδίστρια

Πακιστανοί απειλούν ότι θα κόψουν κεφάλια με φόντο τουρίστες, στην καρδιά της Αθήνας!

Έχοντας πίσω τους την Ακρόπολη και κάποιους τουρίστες, μια παρέα Πακιστανών ανήρτησε ένα βίντεο στο TikTok, στο οποίο προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες και απειλεί...

Διαδικτυακό ξέσπασμα για την «έξωση» Καστανίδη: «Πολιτικός νάνος» ο Ανδρουλάκης «δεν σέβεται την επιλογή των ψηφοφόρων»!

Ενόσω αναμένεται η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να του «φάει» την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία...

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Αμαλία μαθαίνει ποια είναι η πραγματική της μητέρα – Αυτό είναι το τέλος του Χρηστίδη

Η Αμαλία διεκδικεί να μάθει τι είναι αυτό που προσπαθούν να της κρύψουν ο Αγης και η Πολυξένη… Η Πολυξένη ξέροντας όλη την αλήθεια...

Εκατομμυριούχος η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη στη Βαρβάκειο – «Έφαγε» όλη την περιουσία στην κόκα

Από πάμπλουτη οικογένεια η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη από τον σύντροφό της

«Χτύπημα» από την Καθημερινή: Το δημόσιο χρήμα που μοίρασε άφθονο ο Μητσοτάκης «πέτυχε» τη νίκη στις εκλογές!

Εκ των έσω ακούγονται οι αλήθειες που κανένας στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλει να ακούγονται και να λέγονται, γιατί γκρεμίζουν το αφήγημα της επιτυχίας.Ένα...

Της κακομοίρας στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση Ανδρουλάκη να «φάει» τον Καστανίδη!

Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία πρώτευσε σε σταυρούς ο Χάρης Καστανίδης,...

NEWSROOM

spot_img