Μάχη στη Βουλή: Δείτε απευθείας τη συζήτηση για την τροπολογία-μπάλωμα για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδάρη

Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένονται τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών - Σωρεία υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών!

Must Read

Με επίκεντρο την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη νομιμότητα της κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το «ερανιστικό» σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στην συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία ξεκίνησε στις 10:30, αναμένονται τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, κάτι που ανεβάζει το… θερμόμετρο στα ύψη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

  • Απευθείας από τη Βουλή:

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 για διαφορετικούς λόγους έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με την ρύθμιση.

Η τροπολογία αυτή, είναι συμπληρωματική των σχετικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές του χρόνου και προβλέπει ο έλεγχος των συνδυασμών να γίνεται από το σύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι από μια πενταμελή Επιτροπή ανώτατων δικαστικών του Τμήματος, προκειμένου «η όποια κρίση να είναι ισχυρή και θωρακισμένη έναντι του οποιουδήποτε καχύποπτου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα και εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Με τη νέα αυτή ρύθμιση (της τελευταίας στιγμής) της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία επιχειρείται να μπει οριστικό μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε απίστευτο πανικό και φιλοδοξεί να κλείσει κάθε παραθυράκι και να διασφαλίσει ότι ο κ. Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Προβλέπεται, επίσης, πως τα μέλη του τμήματος μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη Αρχές για τη θωράκιση της τελικής τους απόφασης. Οπως επισημαίνεται συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας:

«Ο έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά το δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία. Αφενός, ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Αφετέρου, για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες Αρχές».

Με την παραπάνω ρύθμιση η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει και το κόλπο του Ηλία Κασιδιάρη, με τον ορισμό του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου στη θέση του προέδρου του κόμματος Έλληνες.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν και οι διατάξεις που αφορούν τις πέντε συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, με τις οποίες θεσπίζεται ότι δεν μπορούν να διώκονται τα μέλη και το προσωπικό τους από τρίτους, «εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Τις σχετικές διατάξεις, σήμερα, αναμένεται να υποστηρίξει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Υπουργικές Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες.

Εκτός από την τροπολογία που αφορά τον «Έλεγχο των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012», αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που είχε προαναγγείλει στην Επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μία τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τροπολογία με θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βουλευτικές Τροπολογίες

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, έως την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί και συνολικά 19 βουλευτικές τροπολογίες.

Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που υπογράφουν ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.

Επίσης, πέντε τροπολογίες έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ. Τρεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέντε από βουλευτές του ΚΚΕ και πέντε από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This