Η «Καθημερινή» «αδειάζει» τον Άδωνι για τις «χρυσές» επενδύσεις

Must Read

Γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για το κύμα «χρυσών» επενδύσεων στην Ελλάδα η «Καθημερινή» του Αλαφούζου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε στοιχεία για 7,2 δισ επενδύσεις το περασμένο έτος, η πραγματικότητα ωστόσο πίσω από τα νούμερα είναι άλλη. Με δημοσίευμά της η «Καθημερινή» αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και το υπουργείο Ανάπτυξης, αδειάζοντας  τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειοψηφία των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στη χώρα μας το 2022 αφορά διακίνηση ιδιωτικού χρήματος μεταξύ ιδιωτών και και πρόκειται για εξαγορές υφιστάμενων εταιρειών, αλλά και για αγορές ακινήτων μέσω Golden Visa.

«Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) σημείωσαν ρεκόρ 20ετίας το 2022, φθάνοντας τα 7,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτές αφορούν εξαγορές ή ιδιωτικοποιήσεις ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς και αγορά ακινήτων» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα αναφέρεται ότι «η δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων, οι λεγόμενες greenfield investments, αυξάνονται μεν, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεων».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Στουρνάρα, στο σύνολο των 7,220 δισ. ευρώ των ΞΑΕ το 2022, τα 2,3 δισ. ευρώ (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, 1,975 δισ. ευρώ (27,3%) αφορούσαν αγορά ακινήτων. Η αγορά νέων μετοχών, που αντιπροσωπεύει τη δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων ή τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντιστοιχούσε σε 1,979 δισ. ευρώ (27,4%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This