Παρέμβαση Μενέντεζ στους Δελφούς: «Ερντογάν και Πούτιν είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο»

«Το τριμερές σχήμα Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ, θα είναι μια ισχυρή φωνή που θα εκπέμπει κοινά μηνύματα σχετικά με τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας, ιδίως στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες...», τόνισε ο φιλέλληνας γερουσιαστής των Δημοκρατικών

Must Read

Παρέμβαση στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μέσω μαγνητοσκοπημένου βιντεομηνύματος πραγματοποίησε σήμερα ο φιλέλληνας γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, στο οποίο υπογράμμισε τη σημασία του τριμερούς σχήματος ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, με έμφαση στην ενέργεια.

«Το τριμερές σχήμα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, συν τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι με τους στρατιωτικούς εταίρους και συμμάχους μας. Οι συλλογικές μας δυνατότητες με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», διαμήνυσε σχετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενώ επισήμανε πως αυτό το σχήμα θα είναι μια ισχυρή φωνή που θα εκπέμπει κοινά μηνύματα σχετικά με τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας, ιδίως στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

«Όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, επικίνδυνοι ηγέτες, όπως ο Ερντογάν ή ο Πούτιν, είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο. Η καλύτερη άμυνα κατά μιας τέτοιας επίθεσης είναι να έχουμε ισχυρές συμμαχίες με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές τους αξίες. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κράτη που πιστεύω ότι είναι ενωμένα με τέτοια κοινά συμφέροντα και αξίες», σημείωσε κατόπιν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες από τις αλλαγές να τίθενται σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να είναι ο επόμενος αποδέκτης F-35».

Μια «περιοχή γεμάτη απίστευτες υποσχέσεις» η Ανατολική Μεσόγειος

Χαρτογραφώντας, εξάλλου, το έδαφος της Ανατολικής Μεσογείου, είπε πως αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και ότι είναι «μια περιοχή γεμάτη απίστευτες υποσχέσεις». Ειδικότερα, επισήμανε ότι, «καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές της ως μέρος της λύσης» και δήλωσε περήφανος που έχει πρωταγωνιστήσει ο ίδιος στο Κογκρέσο σε αυτό το θέμα. Υπενθύμισε δε πως έχει συγγράψει και εγκρίνει τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, «ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κέντρου που θα βοηθήσει στην πλήρη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της περιοχής».

Μάλιστα, διατύπωσε την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει βασικά περιφερειακά έργα υποδομής, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας πως «χρησιμεύει ως ένας σημαντικός στρατιωτικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μεταμορφώνεται σε ένα ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπουμε ότι είχαμε την προνοητικότητα να προβλέψουμε ότι η Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζωτικό πλεονέκτημα για τη δυτική ασφάλεια».

Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον πρέσβη Γιώργο Τσούνη και τους Έλληνες εταίρους τους, για να συνεχίσουν να επενδύουν και να αναπτυχθεί σε σημείο που να μπορεί πραγματικά να γίνει η Σούδα του βορρά. «Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποδώσουν μερίσματα ασφάλειας, καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και άλλων απολυταρχιών», προσέθεσε.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός γερουσιαστής έδωσε έμφαση στη διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και στη θεσμοθέτηση του, συμπληρώνοντας τη διακυβερνητική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This