Νέες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Η Morgan Stanley «εκβιάζει» τους ψηφοφόρους, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς την υπεραπόδοση της ανάπτυξης μόνο με κυβέρνηση ΝΔ

Must Read

Μετά την έκθεση της JP Morgan στις εκλογές, που εμμέσως πλην σαφώς καλούσε τους πολίτες να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ακόμα δύο ξένοι οίκοι, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, δημοσιοποίησαν αναλύσεις στο ίδιο μοτίβο. Πρόκειται για άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις στα εσωτερικό της χώρας, με τον «μανδύα» των οικονομικών αναλύσεων, που όμως περιέχουν συγκεκριμένες αναφορές στην εκλογική διαδικασία και μάλιστα προδικάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ειδικότερα, για τις επερχόμενες εκλογές η Morgan Stanley «βλέπει» δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τα πιο πιθανά σενάρια να δείχνουν κυβέρνηση της ΝΔ, είτε μόνη της είτε σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της προς την υπεραπόδοση της ανάπτυξης και τη δημοσιονομική εξυγίανση με κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα έκθεσή της.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς. Αναμένει ότι η χώρα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023 και 2,1% το 2024% και προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για την τρέχουσα χρονιά θα διαμορφωθεί στο 0,9%. Επίσης, εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024, ενώ αναμένει σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού για φέτος (3,8%).

Για τον διακαή πόθο της ελληνικής οικονομίας, που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Morgan Stanley δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες ότι αυτό θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες και εντός του 2023. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επενδυτική βαθμίδα να κατακτηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Η ελληνική οικονομία απολαμβάνει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα προετοιμάζεται για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εξηγεί η Goldman Sachs και ο οικονομολόγος του οίκου Filippo Taddei.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δείχνουν ότι είναι απίθανο το πρώτο κόμμα να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Taddei βλέπει δύο επιλογές ως πιθανότερες: είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σήμερα βρίσκεται στην 3η θέση στις δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου.

Οι νέες εκλογές θα γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα, που παρέχει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Η Ν.Δ. ενδέχεται να έχει κίνητρο να πιέσει για τις εκλογές, ώστε να επιτύχει μονοκομματική πλειοψηφία ή μεγαλύτερη ισχύ στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This