Το ΥΠΕΞ απαντά στην Άγκυρα για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Τέτοιες ακρότητες δεν έχουν θέση στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων ως αβάσιμους ισχυρισμούς ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων εναντίον της τουρκικής ιστορίας, οι οποίοι... τροφοδοτούν την εχθρότητα έναντι της Τουρκίας!

Must Read

Η προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την οποία χαρακτηρίζει «αβάσιμους ισχυρισμούς» τα περί της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν έμεινε αναπάντητη από το ελληνικό ΥΠΕΞ, που εξέδωσε άμεσα σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας τονίζει πως «η Ιστορία κρύβει σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται, ούτε να παραγράφονται, ούτε να παραποιούνται».

Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δήλωσε: «Όλες οι χώρες είναι υπερήφανες για την ιστορία τους και όλες αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Η Ιστορία όμως κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται ούτε να παραγράφονται ούτε να παραποιούνταιΗ Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτητα μια από αυτές. Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση».

Νωρίτερα, η Άγκυρα, με αφορμή τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων, απέρριψε τις αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων ως «αβάσιμους ισχυρισμούς […] ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων εναντίον της τουρκικής ιστορίας […] που τροφοδοτούν την εχθρότητα έναντι της Τουρκίας», κατηγορώντας, παράλληλα, και «ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα» ότι «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά δεδομένα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε, απευθυνόμενο «σε όσους στοχοποιούν την Τουρκία με μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς και δηλώσεις», ότι «η ευθύνη της Ελλάδας και το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε αποζημίωση για τις θηριωδίες που διέπραξε ο εισβολέας ελληνικός στρατός, κατά παράβαση των νόμων του πολέμου, κατά την αιματηρή εισβολή στην Ανατολία καταγράφηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης». Μίλησε, επίσης, για «πολιτικούς που συνεχίζουν να εργαλειοποιούν, να εξαπατούν, να διαστρεβλώνουν και να κατασκευάζουν ψέματα και να αντιστρέφουν την πραγματικότητα» και τους κάλεσε «να αντιμετωπίσουν τη δική τους σκοτεινή ιστορία και να απαλλαχθούν από την υστερία που πηγάζει από την τουρκική εχθρότητα».

«Συνιστούμε σε όλους τους κύκλους στην Ελλάδα να υιοθετήσουν ένα όραμα που θα επιτρέψει ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας, αντί να συνεχίζουν σήμερα την προκλητική ρητορική και τις ενέργειές τους», κατέληξε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η 19η Μαΐου 1919 είναι μια ευλογημένη ημερομηνία κατά την οποία ένα έθνος ξεκίνησε τον αγώνα του για επιβίωση υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ηγέτη μας Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αυτός ο μοναδικός απελευθερωτικός αγώνας έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία ως μάθημα που η Ελλάδα, η οποία επιχείρησε να καταλάβει την Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει.

Θεωρούμε μάταιη την προσπάθεια στοχοποίησης αυτής της ξεχωριστής ημέρας, που αντιπροσωπεύει την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, μέσα από τους αβάσιμους «ποντιακούς» ισχυρισμούς ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων κατά της ιστορίας μας, εκδηλώσεις που υποδαυλίζουν το αντιτουρκικό μίσος και δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα.

Υπενθυμίζουμε σε όσους στοχοποιούν τη χώρα μας με ανιστόρητους ισχυρισμούς και δηλώσεις ότι η Συνθήκη της Λωζάνης καταγράφει την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο εισβολέας ελληνικός στρατός κατά την αιματηρή εισβολή του στην Ανατολία, κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου, και ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να καταβάλει αποζημίωση.

Καλούμε τους πολιτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σήμερα εργαλεία όπως η παραπλάνηση, η διαστρέβλωση, η κατασκευή, το ψέμα και η αντιστροφή της αλήθειας, να απαλλαγούν από την υστερία που βασίζεται στην τουρκοφοβία και να αντιμετωπίσουν τη δική τους σκοτεινή ιστορία.

Συνιστούμε σε όλους τους κύκλους στην Ελλάδα να υιοθετήσουν ένα όραμα που θα επιτρέψει ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας, αντί να συνεχίσουν σήμερα τους προκλητικούς λόγους και τις ενέργειές τους».

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This