Περίεργη «γαλάζια» ανοχή στα Τίρανα

Η ανεξήγητη ασυλία που απολαμβάνει ο Ράμα από την Ελλάδα τον έχει καλομάθει να ζητά μόνο, χωρίς να δίνει τίποτε

Must Read

Ο ανθελληνισμός είναι μια προσοδοφόρα μπίζνα στην Αλβανία. Δίνει μεροκάματο στους κύκλους της πολιτικής ελίτ, τρέφει τον φανατισμό των φτωχών κατοίκων της εναντίον των Ελλήνων, αποθρασύνει όσους ονειρεύονται μια Μεγάλη Αλβανία που «ασφυκτιά» και υπερβαίνει τα «στενά» όρια του σημερινού κράτους.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Τα Τίρανα με την Πρίστινα στο Κοσσυφοπέδιο συνδέει ένας μακρύς αυτοκινητόδρομος που έχει ονομαστεί «Λεωφόρος του Εθνους» και στα σχολεία τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι κοινά. Ουσιαστικά, μεταξύ τους δεν υφίστανται σύνορα. Στα γειτονικά Σκόπια ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο Αλβανοί και σε αυτούς προστίθενται οι 100.000 ομοεθνείς τους που ζουν γύρω από τις πόλεις Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα στη νότια Σερβία.

Καταγράφονται ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες που ζουν στο Μαυροβούνιο, ενώ στα διαφιλονικούμενα εδάφη που προσδιορίζει ο ανερχόμενος αλβανικός αλυτρωτισμός περιλαμβάνονται και περιοχές της Ηπείρου. Συνοπτικά, τα Τίρανα υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί που βρίσκονται σήμερα εκτός συνόρων διάσπαρτοι στα Βαλκάνια ανέρχονται σε 6.000.000.

Στα τζαμιά της πρωτεύουσας, εδώ και χρόνια μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος για την επικράτηση των κυρίαρχων τάσεων του Ισλάμ, με βασικούς χρηματοδότες την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου. Η παρουσία της Τουρκίας στο Δυρράχιο (νατοϊκή βάση) και στον Αυλώνα είναι διαρκής, όπως και η στρατιωτική, οικονομική και επιχειρηματική διείσδυση στη χώρα.

Αγνωστο γιατί, κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα οργάνωσαν πρότινος μια έκθεση ζωγραφικής των έργων του ψυχολογικά ασταθούς Εντι Ράμα, από όπου πέρασε η «γαλάζια» ελίτ θαυμάζοντας τα πονήματα ενός πολιτικού ο οποίος προκαλεί διαρκώς την υπομονή των Ελλήνων και λειτουργεί ανοιχτά ως υπάλληλος της Τουρκίας.

Ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσα τον έχει καταγγείλει ότι μεσιτεύει στη χώρα του για την προώθηση των συμφερόντων της Αγκυρας, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις επιδιώξεις του Ερντογάν. Καθ’ υπόδειξή του ακύρωσε την ελληνοαλβανική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ του 2009. Και μέσα στην αλβανική Βουλή, οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ότι δέχθηκε δελεαστικά ανταλλάγματα από τον Ερντογάν για να αλλάξει στάση.

Ανεξήγητη ασυλία

Η ανεξήγητη ασυλία που απολαμβάνει από την Ελλάδα τον έχει καλομάθει να ζητά μόνο, χωρίς να δίνει τίποτε. Η Αθήνα, η οποία δεν διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική έναντι της Τουρκίας, αδυνατεί να διαμορφώσει τους όρους μιας ενιαίας και αυστηρής αντιμετώπισης ούτε καν των Τιράνων που θα έκοβε τον βήχα.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της ελληνικής διπλωματίας έπειτα από κάθε αλβανική πρόκληση αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιο συνεκτικό σχέδιο με σαφείς εθνικούς στόχους. Η Ελλάδα υπομένει παθητικά και χωρίς αντίδραση τις προκλήσεις του Ράμα και των Αλβανών πολιτικών, που επιμένουν να εγείρουν ανιστόρητες αξιώσεις τις οποίες συστηματικά υποδαυλίζει η Τουρκία.

Το κλίμα όμως στις διμερείς σχέσεις δεν αλλάζει με ευχολόγια, ούτε με τις κάλπικες διαβεβαιώσεις των γειτόνων. Η Αθήνα, που μονίμως ομφαλοσκοπεί, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη στρατηγική σημασία που έχει η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, και ειδικά της Χειμάρρας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει απολύτως τίποτε από την Αλβανία που δεν θα συμφέρει την Τουρκία. Οπότε, αναρωτιέται κανείς σε ποια περίπτωση οι ελληνικές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους Αλβανούς. Οταν δεν θα έχει απομείνει ψυχή ελληνική στη Βόρεια Ηπειρο;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This