Εκτός εκλογών ο Πνευματικός – Τον «απέσυρε», αλλά δεν τον διέγραψε από τη ΝΔ ο Μητσοτάκης

Ρεφλέξ... χελώνας από τον Μητσοτάκη μετά από 24 ώρες και μια «χιονοστιβάδα» αντιδράσεων για τη δήλωση-ντροπή

Must Read

Με καθυστέρηση 24 ωρών και μετά από τις τεράστιες αντιδράσεις που προκάλεσε σε όλη την κοινωνία, αλλά και στον πολιτικό κόσμο η επαίσχυντη δήλωσή του για διαλογή καρκινοπαθών ασθενών τελικού σταδίου λόγω κόστους, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε τελικά να θέσει εκτός εκλογικής μάχης, τον καθηγητή ιατρικής και υποψήφιο στην Εύβοια, Σπύρο Πνευματικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αιδηψό όπου βρίσκεται για προεκλογική περιοδεία (κατά σύμπτωση στην Εύβοια, στην οποία ήταν υποψήφιος ο γαλάζιος γιατρός), ανακοίνωσε ο Σπύρος Πνευματικός «τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα» (σ.σ. όχι από τα ψηφοδέλτια, έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα) κι ότι «θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα αν εκλεγεί».




Είπε αναλυτικά ο Πρόεδρος της ΝΔ:

«Και επειδή, ξέρετε, πολλή συζήτηση έγινε -και λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό- για μια δήλωση την οποία έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες. Επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα. Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται, φίλες και φίλοι, να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, θέλω να σας πω ότι σήμερα -να το ακούσετε αυτό- σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της. Μακριά από μας, λοιπόν, όλες αυτές οι λογικές. Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

Από το κόμμα πάντως δεν διεγράφη ο κ.Πνευματικός… Και η αλήθεια είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος ως προς το γιατί «λυπάται πραγματικά», όπως είπε. Για τη συζήτηση που έγινε, ή για την απαράδεκτη δήλωση του εκλεκτού του; Γιατί όπως το έθεσε, μάλλον για τις επικρίσεις που δέχθηκε λυπάται μόνο και όχι για τα αίσχη που ξεστόμισε ο Πνευματικός.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Σπύρος Πνευματικός είχε έρθει τρίτος στα γαλάζια ψηφοδέλτια στην Εύβοια, με το κόμμα να καταλαμβάνει δύο έδρες.




Κακλαμάνης και Μαρινάκης «άδειασαν» τον Πνευματικό

Νωρίτερα, τόσο ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, όσο και ο Νικήτας Κακλαμάνης, είχαν «αδειάσει» τον καθηγητή ιατρικής και είχαν αποδοκιμάσει τη δήλωση-ντροπή που έκανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Είναι εκτός τόπου και χρόνου», είπε ο κ.Κακλαμάνης χαρακτηριστικά για τη δήλωση Πνευματικού, προσθέτοντας ότι «ακόμη και τους ασθενείς τελικού σταδίου δεν τους εγκαταλείπεις. Τους βοηθάς αν πονάνε να μην πονάνε, να φύγουν εν ειρήνη» και συμπλήρωσε ότι «ο γιατρός είναι από πάνω (σ.σ. από τους ασθενείς) μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν τα μάτια τους».

Ήταν «μια προσωπική – τεχνοκρατική άποψη», είπε ακόμα ο κ.Κακλαμάνης στο Open και συνέχισε:  «Θεωρώ απαράδεκτη τη δήλωση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να διαγραφεί από τη ΝΔ, σημείωσε ότι η επιστημονική άποψη δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, ωστόσο «ο κ. Πνευματικός θα έπρεπε να γνωρίζει πού μιλάει. Άλλο η επιστημονική άποψη και άλλο η πολιτική».

Ο Παύλος Μαρινάκης από την πλευρά του είχε πει το πρωί στον ΣΚΑΪ:

«Ήταν μια απαράδεκτη δήλωση. Υπήρξε άμεσα επικοινωνία μαζί του, το αντιλήφθηκε και εκείνος και ανασκεύασε άμεσα, ασχέτως αν έκανε μια ιατρική ανάλυση. Αυτή η δήλωση, όμως, δεν στέκει. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στο «ζύγι» και οφείλουν άπαντες να την προστατεύουν και να δίνουν μάχες μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν ζυγίζεται, δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση και, μάλιστα, αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, η πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε Κυβέρνηση και θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, ενισχύοντας το ΕΣΥ, έχοντας οι ασθενείς καλύτερη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, σε 1.000 νέες θεραπείες τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία από 3,8 σε 5,2 δισ., έχουμε αύξηση του υγειονομικού προσωπικού, υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ, γιατί όλα πρέπει να καταλήγουν στον άνθρωπο και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως ο Τομέας της Υγείας θα είναι απόλυτη προσωπική του προτεραιότητα. Άρα και αυτό το οποίο κάνουν κάθε μέρα με αυταπάρνηση οι γιατροί, οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιδιωτικά νοσοκομεία, σε όλες τις δομές υγείας, αλλά και αυτό το οποίο έκανε η ΝΔ ως Κυβέρνηση, είναι εντελώς αντίθετα με αυτό το οποίο είπε, σε μια αποστροφή-πράγματι-, ο κ. Πνευματικός, σε μια ιατρική ανάλυση. Δεν εξέφραζε απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Υπήρξε, όπως είπα, άμεση επέμβαση, ο ίδιος ανασκεύασε και ζήτησε συγγνώμη. Νομίζω μετά την αντίδραση που ο ίδιος είχε, ότι δηλαδή ούτε δικαιολογήθηκε, ούτε είπε πως εξέφρασε μια θέση της ΝΔ, είναι σαφές, άλλωστε, από την παράθεση των πολιτικών της Κυβέρνησης της ΝΔ, μετά από αυτή την ξεκάθαρη θέση την οποία έχουμε, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω και φυσικά οφείλοντας όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να είμαστε προσεκτικοί. Προσεκτικοί γιατί όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, στο σπίτι μας, ανάμεσα στους φίλους μας ανθρώπους που κουβαλάνε έναν πολύ δύσκολο σταυρό. Εμείς στην Νέα Δημοκρατία διαχρονικά και ασκώντας εξουσία και στο δημόσιο βίο, προστατεύουμε με πράξεις μέσα από τις πολιτικές την ανθρώπινη ζωή».




Διαβάστε ακόμα:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This