Ο Κυριάκος έβαλε «φωτιά» με το… rotation!

Ο Μητσοτάκης θα κάνει τις πρώτες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε επίπεδο δομής υπουργείων, όμως εξήγγειλε και μετακινήσεις - Ποιοι ακούγονται για τα υπουργεία, ποιοι μένουν στις θέσεις τους

Συντάκτης: Newsroom

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πρωτοκλασάτοι πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας εν όψει του σχηματισμού, αύριο, της νέας κυβέρνησης -εκτός… απροόπτου- μετά την πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι άλλοι πρωτοκλασάτοι θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία και άλλοι δεν θα είναι στην κυβέρνηση σε πρώτη φάση, γιατί θέλει να προωθήσει νέα πρόσωπα, είτε από τη Ν.Δ. είτε ακόμα κι από άλλους χώρους.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες έστειλε σαφές μήνυμα να μη θεωρεί κανένας σίγουρη την υπουργική καρέκλα και να μη ράβουν «υπουργικό κοστούμι». Παράλληλα, κομματικά στελέχη λένε ότι η αγωνία που διακατέχει τους πρώην υπουργούς είναι μήπως ο πρόεδρος της Ν.Δ. θελήσει να ενεργήσει σαν τον Ταγίπ Ερντογάν, που έστειλε στην αποστρατεία όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Οπως λένε τα ίδια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης με τη σαρωτική νίκη του και την εξαφάνιση της αντιπολίτευσης είναι παντοδύναμος και δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες ή να… εξοφλήσει γραμμάτια. Ωστόσο, όση ανανέωση και να κάνει, τα πρόσωπα είναι μετρημένα κι η Ν.Δ. δεν έχει κανέναν μεγάλο πάγκο. Αυτό σημαίνει, λένε οι γνωρίζοντες, ότι ο βασικός κορμός της νέας κυβέρνησης δεν θα αλλάξει σε επίπεδο προσώπων, καθώς καλή η ανανέωση, καλή όμως και η εμπειρία.

Οι πρώτες αλλαγές που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σε επίπεδο δομής υπουργείων.

Ειδικότερα:

1. Θα δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο, το οποίο θα ονομάσει Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Ουσιαστικά θα αποσπαστεί ένα κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας και, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ήδη σχεδιασμένο και έτοιμο το υπουργείο, και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί άμεσα, γιατί η κυβέρνηση ορκίζεται πολύ γρήγορα.
Το Υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας, σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού, διότι, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένα τελείως αυτοτελές αντικείμενο και ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Το Υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών δεν θα διασπαστεί, αλλά θα υπάρχει αυτοτελές χαρτοφυλάκιο μεταφορών, ίσως με αναπληρωτή υπουργό. Θυμίζουμε ότι ήδη από την προηγούμενη τετραετία ο κ. Μητσοτάκης είχε δημιουργήσει νέα υπουργεία: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (δημιουργήθηκε το 2019), το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που επί της ουσίας επανασυστάθηκε, καθώς υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρχικά ο κ. Μητσοτάκης το είχε καταργήσει, και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

2. Οι επόμενες αλλαγές αφορούν το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», που εδρεύει στο Μαξίμου και στην «ομάδα κρούσης» που θα το συντονίζει. Συγκεκριμένα, η «ομάδα κρούσης» θα αποτελείται από τον Ακη Σκέρτσο, ο οποίος θα είναι και πάλι υπουργός Επικρατείας, αλλά όχι κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον Ιωάννη Μπρατάκο, ξανά στη θέση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, ενώ νέο πρόσωπο με θεσμική ιδιότητα θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά ως στενός του συνεργάτης. Εδώ και καιρό ανήκει στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

3. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προδιαθέσει για σημαντικές αλλαγές τους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το Υπουργείο Οικονομικών επικρατέστερος να το αναλάβει είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση, αν δεν αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο δεν φαίνεται να παραμένει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Οι πληροφορίες ότι στο Υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθεί και το ΕΣΠΑ δεν επαληθεύονται, καθώς το ΕΣΠΑ έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα παίζει για το Υπουργείο Εργασίας.

(πάνω σειρά, από αριστερά): Ο «έμπιστος» Γ. Γεραπετρίτης φαίνεται ότι πάει στο ΥΠΕΞ, ο Ν. Δένδιας οδεύει στο Άμυνας και ο Κυρ. Πιερρακάκης προορίζεται για το υπ. Παιδείας – (κάτω σειρά, από αριστερά): Ο Άδ. Γεωργιάδης μάλλον δεν μένει στο Ανάπτυξης, ο Χρ. Σταϊκούρας οδεύει προς το Εργασίας και ο Κ. Χατζηδάκης ακούγεται ως ο επικρατέστερος για το Οικονομίας

Μεγάλος γρίφος είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες στέλνουν εκεί τον «έμπιστο» του κ. Μητσοτάκη Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος, ωστόσο, βαρύνεται με τη γνωστή δήλωση, στις 15 Οκτωβρίου 2020, ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και, όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας, οι θέσεις του οποίου στα Ελληνοτουρκικά ενόχλησαν αρκετές φορές τον κ. Μητσοτάκη, δεν επιθυμεί να αποχωρήσει, ενώ οι πληροφορίες τον στέλνουν στο Εθνικής Αμυνας. Για θέση υφυπουργού στο Εξωτερικών ακούγεται ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, όπως και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου και πρέσβειρα στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προορίζεται για το Υπουργείο Παιδείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο δήμαρχος Τρικκαίων (Τρίκαλα) και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Στον αθλητισμό αναμένεται να παραμείνει ο Λευτέρης Αυγενάκης, που σε αυτή την περίπτωση θα είναι αναπληρωτής υπουργός.

Ο Δημήτρης Καιρίδης συζητείται για υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα τα ΑΕΙ, αλλά το όνομά του ακούγεται και για υφυπουργός Εξωτερικών. Υπουργός Υγείας είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει η Νίκη Κεραμέως, με υφυπουργούς την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης ενδέχεται να είναι ξανά αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και θα έχει πάντα υπό την εποπτεία του το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, ακούγεται για το Υπουργείο Ανάπτυξης, «παίρνοντας» μαζί του και το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτως ώστε να είναι σε ένα υπουργείο όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, όπως λένε πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν θα είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά θα είναι στην κυβέρνηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τον θεωρεί χρήσιμο. Συζητιέται γι’ αυτόν το Υπουργείο Μεταφορών ή το Υπουργείο Ναυτιλίας. Για το Ναυτιλίας ακούγεται και ο Βασίλης Κικίλιας.

Για υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος παίζει η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ για το νέο Υπουργείο Οικογένειας ακούγεται η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, όμως, μπορεί να κατευθυνθεί και προς το Υπουργείο Τουρισμού.

Μέσα ο Χρυσοχοΐδης, έξω η Διαμαντοπούλου

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δεν αποκλείεται να οδεύσει στο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο υπήρξε υφυπουργός. Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ο Θοδωρής Λιβάνιος, με αρμοδιότητα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ λέγεται ότι δεν θα μετακινηθεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παίζει για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή το Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργεία που διεκδικεί και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Για Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ακούγεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μάκης Βορίδης. Ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Κώστα Σκρέκα, Γιάννη Πλακιωτάκη, Θάνο Πλεύρη, Στέλιο Πέτσα, Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Στυλιανίδη.

Οσον αφορά τις γυναίκες, σημειώνονται ακόμα τα ονόματα των Μαρία Συρεγγέλα, Ελενας Ράπτη και Αννας Ροκοφύλλου. Οσον αφορά τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται να προκρίνεται σε αυτή τη φάση, ενώ ερώτημα αποτελεί και το τι θα γίνει με την περίπτωση του Γ. Φλωρίδη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εκπτώσεις» στην απονομή δικαιοσύνης

Το νέο νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη αυστηροποιεί τις πλημμεληματικές ποινές και μειώνει τα φίλτρα που κρίνουν υποθέσεις

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η επίσκεψη Ερντογάν έπρεπε να γίνει»

Από την πολυαμενόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, μέχρι τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επίσης έχει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Συντρόφισσες και σύντροφοι δεν πάει άλλο»

«Πολύ μεγάλος στην ηλικία και στο νου για άλλη μία διάσπαση», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές και υποψήφιος δήμαρχος...

Τα Γλυπτά απέναντι στα Eurofighter της Τουρκίας

Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία», ώστε η Τουρκία να μην αισθάνεται «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας

Η επιστολική ψήφος και πώς λειτουργεί

Όλες οι λεπτομέρειες

Αυγέρη: Τι απαντά η κυβέρνηση στην δήλωση κόλαφο της ΕΕΔΑ για το σκάνδαλο των...

Την ανακοίνωση καταπέλτη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις προσπάθειες φίμωσης της ΑΔΑΕ για το...

Κόλαφος η ΕΕΔΑ: Παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διερεύνηση του σκανδάλου...

Μια πραγματική ανακοίνωση-καταπέλτη εξέδωσε Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου* (ΕΕΔΑ) για τις Ανεξάρτητες Αρχές και την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους από...

Βάζουν ταφόπλακα στο εθνικό έγκλημα!

Ετοιμάζονται να «ξεπλύνουν» τους εμπλεκόμενους στο τεράστιο σκάνδαλο των εξοπλιστικών!Η Ελλάδα απειλείται, ο Έλληνας βουλιάζει στην ανέχεια, αλλά οι μίζες των εκατομμυρίων, θα μείνουν...

Μια… νέα Ελλάδα βλέπει ο Μητσοτάκης

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της συνόδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Ντουμπάι,...

Στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις!

Πώς φτάσαμε στην ολική ρήξη με τη Μόσχα

Προκλητική απόφαση Κεραμέως: Εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων μετά τις ευρωεκλογές!

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση άρον-άρον αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές επιχειρώντας να διατηρήσει τα...

Εξακολουθεί να «φυλλορροεί» ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο σήμερα αποχώρησαν σχεδόν 300 στελέχη και μέλη τοπικών...

Μία ημέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που...

Δεν υπάρχει τιμωρία στον παράδεισο…

Άκουγα χθες σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ τη μάνα ενός 15χρονου, που συνελήφθη επειδή μαζί με 2-3 ακόμη συνομήλικούς του έδειραν και λήστεψαν τον υποδιευθυντή ενός...

Δομικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Κικίλια

Ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε στην Βουλή για διαβούλευση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλες τις αλλαγές στην Πολιτική Προστασία με γνώμονα την ασφάλεια...

Κασσελάκης σε Γεραπετρίτη: Διάλογος με την Τουρκία σε 4 στρατηγικούς άξονες, για να εξυπηρετούν...

Με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής, Ρένα Δούρου και...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιματηρή επίθεση ενόπλων σε χρυσωρυχείο στο Περού – Νεκροί εννέα εργάτες

Τραγωδία στο Περού όπου εννέα εργάτες έπεσαν νεκροί μετά από επίθεση ενόπλων σε χρυσωρυχείο στην περιφέρεια Λα Λιμπερτάδ.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Βίκτορ Τόρες Φαλκόν, εννέα άνθρωποι...

Τραγωδία στη Γαλλία με νεκρό οπαδό της Ναντ

Από μαχαιριές πριν το ματς με τη Νις

Πλύση εγκεφάλου σε μικρούς μαθητές για τεκνοθεσία-γάμο ομοφύλων!

Διαβάστε στην «Εστία»: Η «Εστία της Κυριακής» αποκαλύπτει έγγραφα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το «Εργαστήριο Δεξιοτήτων» δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων από τα οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση θεωρεί......

«Αλλάχ Άκμπαρ» φώναξε πριν συλληφθεί ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι στο κέντρο του Παρισιού

Ένας άνδρας, ο οποίος περιγράφηκε από αστυνομική πηγή ως «Γάλλος που γεννήθηκε στη Γαλλία», είναι ο δράστης δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι, που σημειώθηκε νωρίτερα στο κέντρο του Παρισιού.Αποτέλεσμα αυτής...

Ακρόπολη: Στο μπαλκόνι 17χρονης έπεσε η Κινέζα – «Άκουσα ένα “μπαμ” και την είδα να ζητάει βοήθεια»

Με ένα σοκαριστικό θέαμα ήρθε αντιμέτωπη μια 17χρονη κοπέλα αργά χθες το απόγευμα στην περιοχή της Ακρόπολης, καθώς στο μπαλκόνι της «προσγειώθηκε» η 36χονη Κινέζα που πήδηξε στο κενό...

Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. για τον απανθρακωμένο άνδρα στο Μενίδι – Αναγνωρίστηκε το όχημα

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο ενός άνδρα στο Μενίδι, ο οποίος απανθρακώθηκε μετά από φωτιά που ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα επί της λεωφόρου Ιωνίας αργά το βράδυ του Σαββάτου.Το τραγικό...