Ο Κυριάκος έβαλε «φωτιά» με το… rotation!

Ο Μητσοτάκης θα κάνει τις πρώτες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε επίπεδο δομής υπουργείων, όμως εξήγγειλε και μετακινήσεις - Ποιοι ακούγονται για τα υπουργεία, ποιοι μένουν στις θέσεις τους

Must Read

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πρωτοκλασάτοι πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας εν όψει του σχηματισμού, αύριο, της νέας κυβέρνησης -εκτός… απροόπτου- μετά την πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι άλλοι πρωτοκλασάτοι θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία και άλλοι δεν θα είναι στην κυβέρνηση σε πρώτη φάση, γιατί θέλει να προωθήσει νέα πρόσωπα, είτε από τη Ν.Δ. είτε ακόμα κι από άλλους χώρους.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες έστειλε σαφές μήνυμα να μη θεωρεί κανένας σίγουρη την υπουργική καρέκλα και να μη ράβουν «υπουργικό κοστούμι». Παράλληλα, κομματικά στελέχη λένε ότι η αγωνία που διακατέχει τους πρώην υπουργούς είναι μήπως ο πρόεδρος της Ν.Δ. θελήσει να ενεργήσει σαν τον Ταγίπ Ερντογάν, που έστειλε στην αποστρατεία όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Οπως λένε τα ίδια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης με τη σαρωτική νίκη του και την εξαφάνιση της αντιπολίτευσης είναι παντοδύναμος και δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες ή να… εξοφλήσει γραμμάτια. Ωστόσο, όση ανανέωση και να κάνει, τα πρόσωπα είναι μετρημένα κι η Ν.Δ. δεν έχει κανέναν μεγάλο πάγκο. Αυτό σημαίνει, λένε οι γνωρίζοντες, ότι ο βασικός κορμός της νέας κυβέρνησης δεν θα αλλάξει σε επίπεδο προσώπων, καθώς καλή η ανανέωση, καλή όμως και η εμπειρία.

Οι πρώτες αλλαγές που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι σε επίπεδο δομής υπουργείων.

Ειδικότερα:

1. Θα δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο, το οποίο θα ονομάσει Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Ουσιαστικά θα αποσπαστεί ένα κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας και, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ήδη σχεδιασμένο και έτοιμο το υπουργείο, και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί άμεσα, γιατί η κυβέρνηση ορκίζεται πολύ γρήγορα.
Το Υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας, σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού, διότι, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένα τελείως αυτοτελές αντικείμενο και ο αθλητισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Το Υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών δεν θα διασπαστεί, αλλά θα υπάρχει αυτοτελές χαρτοφυλάκιο μεταφορών, ίσως με αναπληρωτή υπουργό. Θυμίζουμε ότι ήδη από την προηγούμενη τετραετία ο κ. Μητσοτάκης είχε δημιουργήσει νέα υπουργεία: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (δημιουργήθηκε το 2019), το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που επί της ουσίας επανασυστάθηκε, καθώς υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρχικά ο κ. Μητσοτάκης το είχε καταργήσει, και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

2. Οι επόμενες αλλαγές αφορούν το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», που εδρεύει στο Μαξίμου και στην «ομάδα κρούσης» που θα το συντονίζει. Συγκεκριμένα, η «ομάδα κρούσης» θα αποτελείται από τον Ακη Σκέρτσο, ο οποίος θα είναι και πάλι υπουργός Επικρατείας, αλλά όχι κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον Ιωάννη Μπρατάκο, ξανά στη θέση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, ενώ νέο πρόσωπο με θεσμική ιδιότητα θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου επί Σαμαρά ως στενός του συνεργάτης. Εδώ και καιρό ανήκει στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

3. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προδιαθέσει για σημαντικές αλλαγές τους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το Υπουργείο Οικονομικών επικρατέστερος να το αναλάβει είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση, αν δεν αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο δεν φαίνεται να παραμένει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Οι πληροφορίες ότι στο Υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθεί και το ΕΣΠΑ δεν επαληθεύονται, καθώς το ΕΣΠΑ έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα παίζει για το Υπουργείο Εργασίας.

(πάνω σειρά, από αριστερά): Ο «έμπιστος» Γ. Γεραπετρίτης φαίνεται ότι πάει στο ΥΠΕΞ, ο Ν. Δένδιας οδεύει στο Άμυνας και ο Κυρ. Πιερρακάκης προορίζεται για το υπ. Παιδείας – (κάτω σειρά, από αριστερά): Ο Άδ. Γεωργιάδης μάλλον δεν μένει στο Ανάπτυξης, ο Χρ. Σταϊκούρας οδεύει προς το Εργασίας και ο Κ. Χατζηδάκης ακούγεται ως ο επικρατέστερος για το Οικονομίας

Μεγάλος γρίφος είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες στέλνουν εκεί τον «έμπιστο» του κ. Μητσοτάκη Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος, ωστόσο, βαρύνεται με τη γνωστή δήλωση, στις 15 Οκτωβρίου 2020, ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και, όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας, οι θέσεις του οποίου στα Ελληνοτουρκικά ενόχλησαν αρκετές φορές τον κ. Μητσοτάκη, δεν επιθυμεί να αποχωρήσει, ενώ οι πληροφορίες τον στέλνουν στο Εθνικής Αμυνας. Για θέση υφυπουργού στο Εξωτερικών ακούγεται ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, όπως και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου και πρέσβειρα στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προορίζεται για το Υπουργείο Παιδείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο δήμαρχος Τρικκαίων (Τρίκαλα) και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Στον αθλητισμό αναμένεται να παραμείνει ο Λευτέρης Αυγενάκης, που σε αυτή την περίπτωση θα είναι αναπληρωτής υπουργός.

Ο Δημήτρης Καιρίδης συζητείται για υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα τα ΑΕΙ, αλλά το όνομά του ακούγεται και για υφυπουργός Εξωτερικών. Υπουργός Υγείας είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει η Νίκη Κεραμέως, με υφυπουργούς την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης ενδέχεται να είναι ξανά αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και θα έχει πάντα υπό την εποπτεία του το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, ακούγεται για το Υπουργείο Ανάπτυξης, «παίρνοντας» μαζί του και το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτως ώστε να είναι σε ένα υπουργείο όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, όπως λένε πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν θα είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά θα είναι στην κυβέρνηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τον θεωρεί χρήσιμο. Συζητιέται γι’ αυτόν το Υπουργείο Μεταφορών ή το Υπουργείο Ναυτιλίας. Για το Ναυτιλίας ακούγεται και ο Βασίλης Κικίλιας.

Για υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος παίζει η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ για το νέο Υπουργείο Οικογένειας ακούγεται η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, όμως, μπορεί να κατευθυνθεί και προς το Υπουργείο Τουρισμού.

Μέσα ο Χρυσοχοΐδης, έξω η Διαμαντοπούλου

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δεν αποκλείεται να οδεύσει στο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο υπήρξε υφυπουργός. Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ο Θοδωρής Λιβάνιος, με αρμοδιότητα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ λέγεται ότι δεν θα μετακινηθεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παίζει για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή το Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργεία που διεκδικεί και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Για Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ακούγεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μάκης Βορίδης. Ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Κώστα Σκρέκα, Γιάννη Πλακιωτάκη, Θάνο Πλεύρη, Στέλιο Πέτσα, Κώστα Τσιάρα και Χρήστο Στυλιανίδη.

Οσον αφορά τις γυναίκες, σημειώνονται ακόμα τα ονόματα των Μαρία Συρεγγέλα, Ελενας Ράπτη και Αννας Ροκοφύλλου. Οσον αφορά τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται να προκρίνεται σε αυτή τη φάση, ενώ ερώτημα αποτελεί και το τι θα γίνει με την περίπτωση του Γ. Φλωρίδη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This