Οι βραχονησίδες το βασικό θέμα διαπραγμάτευσης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η πρώτη κυβέρνηση Κυριάκου δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ελληνικότητά τους, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Must Read

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, με τον αέρα των πρόσφατων εκλογικών νικών τους, θα συναντηθούν την Τετάρτη 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιβεβαιώσει ο καθένας την προηγούμενη πολιτική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και να διερευνήσουν από κοινού τις πιθανότητες διμερούς πολιτικού διαλόγου, υπό την υψηλή καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης και την εποπτεία του Βερολίνου.

Τα δύο επίπεδα πιθανών ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων θα είναι ο διμερής πολιτικός διάλογος και ο διάλογος στο πλαίσιο της Πολυμερούς Διάσκεψης για τη Μεσόγειο, που αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, ύστερα από την επίμονη πρόταση Ερντογάν και την αμερικανική υποστήριξη στην τουρκική πρόταση. Σε οποιαδήποτε τέτοια διαπραγμάτευση, διμερή ή πολυμερή, η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες και θα πληρώσει την πολιτική μυστικών ή συγκαλυμμένων παραχωρήσεων, διότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον Ερντογάν να μετατρέψει τη θαλάσσια περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία, όπως ισχυρίζεται.

Κατά κύριο λόγο, όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη με δική της ευθύνη και ψευδείς και πρόχειρους ισχυρισμούς δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει νομικά την ελληνικότητα των βραχονησίδων, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν τώρα να ζητά τη μοιρασιά τους, για να μπορέσει να φτάσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» του μέχρι τη μέση του Αιγαίου (25ος Μεσημβρινός).

Η «Γαλάζια Πατρίδα» έχει ως βάση τις πλείστες διαχρονικές αδυναμίες των ελληνικών κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ομως, η κύρια βάση της «Γαλάζιας Πατρίδας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτή είναι οι βραχονησίδες. Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ελληνικότητά τους, τόσο σε διμερές ελληνοτουρκικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καθίσταται εξόχως επικίνδυνη στη διαχείριση της ελληνικής κυριαρχίας – εκτός κι αν ο νέος ΥΠΕΞ καταφέρει να διορθώσει τις αμαρτίες και τα ερείπια του προκατόχου του.

Η Τουρκία έθεσε για πρώτη φορά θέμα ελληνικότητας και ιδιοκτησίας των βραχονησίδων στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 προς τον ΟΗΕ, με το τουρκικό έγγραφο Α/76/379-s/2021/841. Αποτέλεσμα, το θέμα της ελληνικότητας των βραχονησίδων να πάρει επίσημες νομικές διαστάσεις, σε βάρος της συνοχής της ελληνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωνε στο εσωτερικό ότι οι βραχονησίδες είναι ελληνικές και δεν συζητά ελληνική κυριαρχία, πλην, όμως, στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων και απάντησε ψευδώς, επιπόλαια και επικίνδυνα ότι οι βραχονησίδες του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Ωστόσο, στις Συνθήκες δεν υπάρχει η λέξη «βραχονησίδα» και σε καμιά Συνθήκη δεν αναγράφεται ότι οι βραχονησίδες του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Το ψέμα αυτό, στο νομικό πλαίσιο του ΟΗΕ, Σ.Α. και του ΔΔΧ αποτελεί δόλια καταστροφική παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας με κομματική συνταγή συγκάλυψης, επικουρούμενης από τα ΜΜΕ. Και τούτο διότι οι βραχονησίδες στα όρια του FIR Αθηνών είναι απολύτως ελληνικές όχι λόγω των Συνθηκών, αλλά λόγω πληθώρας διεθνών συμβάσεων που έχει προσυπογράψει η Αγκυρα. Πλην, όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπήκε στον κόπο να τις εντοπίσει για να διασφαλίσει την ελληνική κυριαρχία και να εξαφανίσει άπαξ και διά παντός τη θέση της Τουρκίας στη γένεσή της.

Ευχής έργον, ο νέος ΥΠΕΞ να θεραπεύσει με νομική αλήθεια το ψέμα που έχει κατοχυρωθεί στην ελληνική επιστολή προς τον ΟΗΕ στις 25 Μαΐου 2022 προτού να είναι πολύ αργά. Και τούτο διότι αμέσως μετά την ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τις βραχονησίδες η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι η Αθήνα αφήνει τις βραχονησίδες για μοιρασιά, δεδομένου ότι επίσημα, εγγράφως και ενυπογράφως, δεν μπορεί να διασφαλίσει την ελληνικότητα των βραχονησίδων σε νομικό πλαίσιο στον ΟΗΕ, ούτε στο Σ.Α. και το ΔΔΧ. Γι’ αυτό και άρχισε να εφαρμόζει με στρατιωτικά μέσα, σε καθημερινή βάση, πρακτική μετατροπής της νόμιμης ελληνικής κυριαρχίας των βραχονησίδων σε τουρκική επικράτεια.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τις 25 Μαΐου 2022 (σ.σ.: ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για την κυριαρχία στις βραχονησίδες) η Τουρκία εκτελεί σε καθημερινή βάση μηνιαίες στρατιωτικές ασκήσεις με UAVs, με την πλέον πρόσφατη να αρχίζει στις 23 Ιουνίου 2023.

Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, αλλά η Αθήνα δεν κάνει τίποτα και προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις

Οπως φαίνεται στον χάρτη, η Αγκυρα εκτελεί σε καθημερινή βάση άσκηση με στρατιωτικά UAVs στις βραχονησίδες Χήνα, Σύρνα, Μελαμπιούς, Χταπόδια, Γυαλί και Καλόγεροι (με κόκκινες κουκκίδες στον χάρτη), με την Αθήνα να δηλώνει διεθνώς ότι η τουρκική άσκηση καταλαμβάνει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, αλλά να μην παίρνει μέτρα για τη διασφάλισή της. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική διεθνή αγγελία Α 2044/2023 ως τεκμήριο του ρεπορτάζ, στην οποία αναγράφεται ότι η τουρκική άσκηση καταλαμβάνει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Για τις βραχονησίδες και την τουρκική άσκηση καταγράφονται τα ακόλουθα όπως αυτά είναι καταχωρημένα στα επίσημα έγγραφα.

Ελληνική Αγγελία 2044/2023: Η Αθήνα καταγγέλλει ότι η τουρκική άσκηση καταλαμβάνει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα
  • ΠΡΩΤΟΝ: Η χρήση των τουρκικών UAVs δεν πρέπει να υποβαθμιστεί από την Αθήνα -όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα-, διότι είναι πλέον επικίνδυνα από τα F-16, αφού μπορεί να φέρουν αποτελεσματικό οπλισμό (όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ) και, κυρίως, διότι εξόχως δύσκολα ή κατά τύχη εντοπίζονται από το ελληνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και από τα ελληνικά αεροσκάφη, ακόμα και από τα F-16 Viper. Eτσι, η Aγκυρα συνεχίζει ανελλιπώς τις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας με UAVs, ενώ ο γερουσιαστής Μενέντεζ στο αμερικανικό Κογκρέσο θέτει βέτο μόνο για τα τουρκικά F-16.

Τα τουρκικά F-16 δεν κάνουν παραβιάσεις διότι η διαθεσιμότητά τους είναι πολύ μικρή, κυρίως λόγω εμπάργκο ανταλλακτικών από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 30 με 40 διαθέσιμα F-16. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτό που πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται συνεχώς και εντατικά για εκτέλεση επιχειρήσεων μεγάλων αποστάσεων (long range operation), που απαιτούν ανεφοδιασμό εν πτήση (AAR).

Δηλαδή, για την προσβολή των αεροδρομίων Αράξου, Ανδραβίδας και Καλαμάτας απαιτείται οπωσδήποτε ανεφοδιασμός των αεροσκαφών εν πτήση (AAR), εκτός και αν οι αρμόδιοι του ΥΕΘΑ ισχυριστούν ότι προετοιμάζονται για επιχειρήσεις… στην Αίγυπτο και στον Ινδικό Ωκεανό. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει δύο από το πλήθος των τουρκικών αγγελιών, Α 4552/2023 και Α 4520/23, ως τεκμήριο, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο AAR είναι πρωτοφανής σε σχέση με την προηγούμενη δραστηριότητα, που ήταν αμελητέα.

Τουρκικές αγγελίες Α4552 και Α4520: Πιστοποιούν την εντατική δραστηριότητα εκπαιδευτικών ασκήσεων για ανεφοδιασμό εν πτήση τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο
  • ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Προφανώς λόγω της ελληνικής επιστολής-ψέμα προς τον ΟΗΕ για τις βραχονησίδες, τον Μάιο 2022, η Διεύθυνση Ερευνών του Κογκρέσου σε έκθεσή της αναφορικά με τις βραχονησίδες, στη σελ. 34, αναγράφει ότι 39 βραχονησίδες δεν είναι ελληνικές, αλλά ούτε και τουρκικές, δηλαδή είναι προς… μοιρασιά. Στις 39 βραχονησίδες περιλαμβάνονται και οι έξι στις οποίες η Αγκυρα εκτελεί σήμερα, 2/07/2023, ασκήσεις με τα UAVs.
  • ΤΡΙΤΟΝ: Οι τουρκικές αγγελίες για τις ασκήσεις με UAVs εκδίδονται από την Αγκυρα για το FIR Αθηνών, λες και το Αιγαίο αποτελεί τουρκικό τσιφλίκι, ενώ η Αγκυρα δηλώνει διεθνώς και προς την Ελλάδα ότι με βάση τη διεθνή νομιμότητα τα UAVs δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, τα οποία απαιτούσε η Ελλάδα για λόγους εθνικής ασφαλείας και αποφυγής του στοιχείου του αιφνιδιασμού, αλλά και για λόγους ασφαλείας της διεθνούς αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, το 1999 το ΠΑΣΟΚ τα κατάργησε λόγω αδιαφορίας. Το 2004-2005 τα ξανακατάργησε η Ν.Δ., το 2010 επίσης το ΠΑΣΟΚ τα ξανακατάργησε, ταυτιζόμενο με τις θέσεις της Αγκυρας, τον Ιούνιο 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατέστησε ερείπια και η προηγούμενη κυβέρνηση τα ενταφίασε οριστικά. Και όλα αυτά έχουν γίνει εγγράφως και ενυπογράφως από τα επιτελικά κομματικά κράτη των αρεστών όλων των κυβερνήσεων.

Η πολιτική της ανεπάρκειας της προηγούμενης κυβέρνησης, που θέτει τις βραχονησίδες μέσα στο FIR Αθηνών στο έλεος του Αλλάχ, θα φέρει στην επιφάνεια τις παραχωρήσεις στην ΑΟΖ, στην περιοχή Ερευνας και Διάσωσης, στη Ζώνη Αλιείας κ.λπ., στις οποίες στηρίζεται η τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα». Για όλα τα εγκληματικά λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης η αντιπολίτευση δεν πήρε μυρουδιά, γεγονός που την κάνει απολύτως συνυπεύθυνη σε συμφορές για τη χώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This