Σκυτάλη από Τσακαλώτο στην κούρσα της διαδοχής

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει σήμερα σε χώρο στου Ψυρρή την υποψηφιότητά του για τον προεδρικό θώκο καθώς και τις θέσεις του

Must Read

Αλυσιδωτές είναι πλέον οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που αρχίζει αύριο στην Αθήνα. Μετά την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία άνοιξε πρώτη το «βαλς της διαδοχής», σειρά παίρνει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητα και τις θέσεις του στις 2 το μεσημέρι σε χώρο στου Ψυρρή (Impact Hub Athens).

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Οπως συνέβη με την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία επέλεξε να κινηθεί εκτός κομματικών τειχών, σε υπερκομματική κλίμακα, αναλόγως και ο πρώην υπουργός Οικονομίας επιδιώκει να υπογραμμίσει ότι η υποψηφιότητά του υπερακοντίζει τα στενά όρια της εσωκομματικής τάσης («Ομπρέλα») που εκπροσωπούσε μέχρι σήμερα και ότι αναφέρεται σε ευρύτερα ακροατήρια. Μετριοπαθή στελέχη, τα οποία υπερασπίζονται πριν απ’ όλα το κόμμα, παρατηρούν, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» τις προηγούμενες μέρες, ότι ο Ε. Τσακαλώτος προτίθεται να ακολουθήσει τακτική δύο γύρων.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εκτός απροόπτου, θα μετρήσει τις δυνάμεις του στον πρώτο γύρο και στον επόμενο θα παραμερίσει για να περάσει η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία σε αντίθεση με αυτόν ανήκει στο «νέο κύμα» που περιέγραψε στην παραίτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να τονίσει τα διτασικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς της. Το είχε περιγράψει σε μία από τις διαδοχικές εμφανίσεις του αυτήν την εποχή στην τηλεόραση ο Δημήτρης Βίτσας, όταν δήλωσε ότι την πρώτη Κυριακή θα είμαστε με τον Ευκλείδη και την επομένη με την Εφη.

Ο πρώην γραμματέας, που εντάσσεται στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Ε. Τσακαλώτου, επανήλθε χθες (ΑΝΤ1) για να δηλώσει: «Στηρίζω την υποψηφιότητα Τσακαλώτου γιατί μου ταιριάζει περισσότερο. Και όσον αφορά τις απόψεις του και όσον αφορά την ιστορία του. Παρ’ όλα αυτά, το Σώμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που θα αποφασίσει». Σε αντίθεση με την Εφη Αχτσιόγλου, ο Τσακαλώτος θα πλαισιώνεται σήμερα στο βήμα από στελέχη της «Ομπρέλας», όπως ο Ανδρέας Ξανθός και η Ειρήνη Αγαθοπούλου, αλλά και από τον ευρύτερο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Σταθάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Στο πλευρό του συντάσσονται, ακόμα, στελέχη όπως οι Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα -πιθανώς και οι Πάνος Σκουρλέτης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Θεανώ Φωτίου και Μαύρα Σαραντοπούλου-, όπως και οι Θοδωρής Δρίτσας, Αγγελος Γκόγκογλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Δίνοντας αδρά το στίγμα του στη συζήτηση των προγραμματικών, ο Ε. Τσακαλώτος υποσχέθηκε ότι θα εκπλαγούν όσοι επενδύουν στην εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση, αλλά η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μια δυνατή Αριστερά, που θα παλεύει για τους μισθούς, τα δικαιώματα, τη νέα γενιά».

Σειρά παίρνει (αύριο) στην Κεντρική Επιτροπή ο Παππάς

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανοίγει αύριο τις διήμερες εργασίες της, θα ανακοινώσει με «θεσμικό τρόπο», όπως είχε δεσμευτεί, την υποψηφιότητά του ο Νίκος Παππάς. Το στέλεχος του κόμματος βγαίνει στο ξέφωτο για να εκφράσει την άλλοτε πανίσχυρη ομάδα των προεδρικών η οποία, μετά την αποχώρηση Τσίπρα από το προσκήνιο, αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής.

Νίκος Παππάς

Ο εκπρόσωπος της λεγόμενης «Δρακογενιάς του ΣΥΡΙΖΑ» τάσσεται κατά της ιδεολογικής περιχαράκωσης του κόμματος και προτείνει γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας αιχμηρά προς το στρατόπεδο της «Ομπρέλας»: «Η στρατηγική της διεύρυνσης μπορεί να ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ομόθυμα. Δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες στιγμές, να επιλέξουμε τη ζεστή και ασφαλή φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία πανευρωπαϊκά οδηγεί τα κόμματα στο όριο της εκλογικής επιβίωσης».

Στον χώρο αυτό, με ερωτηματικά ως προς την τελική επιλογή τους, εντάσσονται στελέχη όπως οι Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτα Μπελώνη, Ολγα Γεροβασίλη, Μάγκυ Δούση, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ελένη Συμεωνίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο Παύλος Πολάκης κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς να ξεκαθαρίζει τη στάση του. Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου δρέπει συμπάθειες. Στο πλευρό της ήδη έχουν ταχθεί από την πρώτη ώρα ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ αναμένεται δήλωση στήριξης από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ενθερμη δήλωση έκανε η Μαριλένα Κοππά, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγήτρια στο Πάντειο, και χθες η Λούκα Κατσέλη, χαρακτηρίζοντάς τη «γενναία και αξιόλογη γυναίκα», η οποία «έχει κολλήσει ένσημα» και διαθέτει «στέρεη επιστημονική συγκρότηση».

Χωρίς να έχουν εκδηλωθεί δημόσια, στήριξη φαίνεται να δίνουν και οι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Μπίστης.

Π.Γ.: Επιβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης εκλογής προέδρου

Επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο οδικός χάρτης και η διαδικασία για την εκλογή μέσα στον Σεπτέμβριο νέου αρχηγού, την οποία θα εισηγηθεί η Π.Γ στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Απέναντι στη θέση αυτή πολλά στελέχη ζητούν να μετατεθούν οι εκλογές μέχρι το κόμμα να συζητήσει για τα αίτια της ήττας και να συμφωνήσει στα μεγάλα ζητήματα πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής.

Κεντρικά γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ αυτών που το πρότειναν χθες ήταν και η Θεοδώρα Τζάκρη, στέλεχος υψηλής επιρροής στην Κ. Μακεδονία, η οποία, όταν η συζήτηση ήλθε στα αυτοδιοικητικά, πρότεινε να τεθούν όλοι οι υποψήφιοι επικεφαλής στη μάχη των Περιφερειών, ήτοι ο Ε. Τσακαλώτος στην Ηπειρο, ο Π. Πολάκης στην Κρήτη, ο Ν. Παππάς στην Αττική και ο Δ. Τεμπονέρας στη Δ. Ελλάδα. Από την Κ.Ε. θα ζητηθεί εξουσιοδότηση προκειμένου να αποφασίσει η Π.Γ. για τα θέματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και συγκεκριμένες υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This