Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί: Το «Abdülhamid Han» μεταξύ Κύπρου και Ρόδου για εξάμηνες έρευνες!

Για δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

Must Read

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου βγαίνει για μια ακόμη φορά… παγανιά το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdülhamid Han», με την Τουρκία να αιφνιδιάζει εκ νέου τη -βρισκόμενη σε διακοπές διαρκείας- ελληνική κυβέρνηση, εκδίδοντας NAVTEX με την οποία δεσμεύουν την περιοχή για διάστημα έξι μηνών, και πιο συγκεκριμένα από σήμερα 10 Αυγούστου έως και τις 6 Φεβρουαρίου του 2024.

Το «Abdülhamid Han» βγαίνει ξανά στη θάλασσα, ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον τουρκικό εξερευνητικό στόλο και την παρθενική του αποστολή, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Alparslan Bayraktar, να αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter (X) πως «ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον εξερευνητικό στόλο της Τουρκίας, το γεωτρητικό πλοίο Abdülhamid Han είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Λέμε “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”».

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν «βγει από τον πάγο», οι διπλωματικές επαφές, μετά και την πολυσυζητημένη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, έχουν πυκνώσει και όπου οι δύο πλευρές φαίνεται να δείχνουν διαρκή διάθεση ειρηνικής διευθέτησης των μεταξύ τους ζητημάτων. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, η Άγκυρα επιδιώκει να «τεστάρει», σε πολιτικό επίπεδο, τις ελληνικές προθέσεις, έπειτα από μια περίοδο μακράς «νηνεμίας» στα ελληνοτουρκικά.

H ναυτική οδηγία (NAVTEX) από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και ο χάρτης με το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες

Πριν από δύο ημέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για «μονοπάτι καταλλαγής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία. Σε αυτό περιλαμβάνονται, πρώτον, η συνάντηση των ηγεσιών και των αντιπροσωπειών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και δεύτερον, η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας εντός του φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη. Προανήγγειλε δε τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προχθές Τρίτη 8/8 στην 14η Διάσκεψη των Πρεσβευτών η οποία πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να τσακωθεί με κανέναν και αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονικές της χώρες, είπε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Εριστική δήλωση από τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” χωρίς συμβιβασμoύς», ανέφερε σε σημερινή  εριστική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Αμυνας, πλοίαρχος Ζεκί Άκτουρκ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννη Μανδαλίδη.

«Η χώρα μας είναι υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους, αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα συμμαχίας και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως «συνεχίζονται οι αμοιβαίες προσπάθειές μας για τη διατήρηση και ανάπτυξη του θετικού κλίματος που αναπτύχθηκε πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ευελπιστούμε οι δίαυλοι διαλόγου να παραμείνουν ανοικτοί, η θετική ατζέντα που υπάρχει στις διμερείς μας σχέσεις να συνεχιστεί και το Αιγαίο Πέλαγος να γίνει θάλασσα φιλίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This