Η Ελλάδα πληρώνει αντί να εισπράττει

Must Read

Στις 8 Μαΐου 2010 oι χώρες της Ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια του Ελληνικού δανεισμού (Greek Loan Facility), σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (1ο Μνημόνιο).

  • Από την Ελένη Σαββάκη (Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος International Committee on German Debts to Greece)

Τα δάνεια αυτά έχουν διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040, και επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών + 0,5% (δηλ. 3,912% με το Euribor 3μηνου 3,412%). Μεγάλο ποσοστό αυτού του Ελληνικού χρέους είναι προς τη Γερμανία. Προς υπενθύμιση, από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056, ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να προεξοφλήσει κάποια διακρατικά δάνεια από το 1ο Μνημόνιο με την καταβολή δύο δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων 36-37 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι δεύτερη προεξόφληση μετά τα 2,645 δισ. ευρώ που κατέβαλε η Ελλάδα την άνοιξη του 2022.

Από το 2016 η Βουλή των Ελλήνων έχει καλέσει τη Γερμανική Κυβέρνηση να καταβάλει το χρέος της στην Ελλάδα ύψους 309 δισ. ευρώ μόνο για Επανορθώσεις. Αν προσθέσουμε το χρέος του Κατοχικού Δανείου και των Αποζημιώσεων το Γερμανικό χρέος στην Ελλάδα σήμερα υπερβαίνει το 1 τρισ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η ελληνική Κυβέρνηση αποπληρώνει το χρέος της Ελλάδας, όταν η Γερμανία αρνείται να πληρώσει το δικό της μεγαλύτερο και παλαιότερο χρέος στην Ελλάδα; Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται «2 μέτρα και 2 σταθμά» εντός της Ευρωζώνης;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This