Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από 100.000 πολίτες – Τι δήλωσαν οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι

«Βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το εκλογικό κέντρο της Πλάκας

Must Read

Ακόμη και τις πιο αισιόδοξες των προβλέψεων ξεπερνά οι προσέλευση των πολιτών στις αποψινές κάλπες για την ανάδειξη του ανθρώπου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς μέχρι πριν από λίγη ώρα οι πληροφορίες έκαναν λόγο πως έχουν ψηφίσει τουλάχιστον 96.000 άτομα και η προσέλευση συνεχίζεται.

Η αθρόα προσέλευση των -απηυδισμένων με τα αλλεπάλληλα… κατορθώματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη- πολιτών ξεκίνησε από νωρίς σήμερα στις κατά τόπους κάλπες, με την αναμονή από τις ουρές που έχουν σχηματιστεί να ξεπερνά ακόμη και τη μιάμιση ώρα σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία και η Νέα Σμύρνη, καθώς τα περισσότερα εκλογικά τμήματα διαθέτουν μόνο ένα τάμπλετ για να ψηφίσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν, πλέον, ότι θα ξεπεράσουν το εξαψήφιο νούμερο, με τα νέα μέλη που εγγράφηκαν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για να ψηφίσουν να αποτελούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 1/4 των συνολικών ψηφοφόρων που σπεύδουν στις κάλπες. Ως εκ τούτου, στους κομματικούς διαδρόμους έχει αρχίσει η συζήτηση περί παράτασης του χρόνου ψηφοφορίας, που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκπνέει στις 20:00, δεδομένου ότι στις 15:30 σε όλη την Ελλάδα είχαν ψηφίσει 86.087 πολίτες, για να αναδείξουν τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από αυτούς 21.329 είναι νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο στην Αττική είχαν ήδη ψηφίσει 32.000 άνθρωποι. Αν η προσέλευση συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, οι ψηφοφόροι αναμένεται να προσεγγίσουν τα 130.000 άτομα.

Η μεγάλη συμμετοχή, πάντως, έφερε και… γκρίνια στις ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, καθώς αρκετοί ήταν οι πολίτες που έκαναν σήμερα την εγγραφή τους για μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ρίξουν την ψήφο στην κάλπη, ενώ και τα παλιά μέλη χρειάζεται να συμπληρώσουν στη φόρμα τα στοιχεία τους πριν ψηφήσουν. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι από αυτούς αποχωρούσαν, εν μέσω διαμαρτυριών, υποσχόμενοι, πάντως, ότι θα επιστρέψουν αργότερα, όταν υπάρξει κάποια αποσυμφόρηση.

Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Στις 09:50 είχαν ψηφίσει περίπου 10.000, ενώ μέχρι τις 10:30 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 26.000, με το 20% να είναι είναι νέα μέλη. Στις 11:00 το νούμερο είχε προσεγγίσει τις 35.000, όταν στην εκλογή Τσίπρα πέρυσι τον Μάιο την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 28.000-30.000. Στις 11:45 η συμμετοχή είχε υπερβεί τις 37.000, ενώ στις 12:20 είχαν ψηφίσει κοντά στις 45.000, εκ των οποίων 10.500 ήταν νέα μέλη. Στις 12:50, είχαν ψηφίσει 55.000 εκλογείς, ενώ τα νέα μέλη ήταν πάνω από 12.000. Στις 14:00, τα νούμερα της συμμετοχής στην ψηφοφορία και των νέων ψηφοφόρων ανέρχονταν σε 70.607 και 17.019, αντιστοίχως.

Μεγάλη προσέλευση παρατηρήθηκε στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν προσέλευση και στην Κρήτη.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα προσήλθε στις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ψηφίσει -ποιον, άραγε;- για την ανάδειξη του διαδόχου του στην ηγεσία του κόμματος που… άφησε στα κρύα του λουτρού, μετά τις τρεις διαδοχικές ήττες του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε στην Πλάκα, προσερχόμενος στην κάλπη δήλωσε τα εξής: «Σήμερα μιλάει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χιλιάδες μέλη. Το δικούς τους “παρών” και το δικό μου, δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα».

Εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 – Ψηφοφορία από τον τέως πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στην Πλάκα

Έφη Αχτσιόγλου: Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Είναι μια μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Είναι μια σημαντική μέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου. Σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιστρέφει δυναμικά και εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους. Στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Χθες ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι το σχέδιό του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε. Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου προσερχόμενη στην κάλπη στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου.

 

Στο ίδιο εκλογικό κέντρο, όπως είχαμε αναφέρει, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αφού έβγαλε δεκάδες φωτογραφίες με και αντάλλαξε χειραψίες με μέλη της παράταξης δήλωσε: «Είμαι συγκινημένος από την κοσμοσυρροή, είναι πολύς ο κόσμος, κάντε υπομονή. Απρόσμενη η προσέλευση, αξίζει τον κόπο. Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μια σύγχρονη κυβερνώσα αριστερά. Αυτό βλέπει ο κόσμος και έρχεται». «Ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τη χώρα πίσω», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης, προσερχόμενος, κατόπιν στο εκλογικό του κέντρο στο Μαρούσι, όπου άπαντες οι παρευρισκόμενοι τον υποδέχτηκαν με επευφημίες, ερωτώμενος ποιον ψήφισε, απάντησε «Στέφανο… Τζουμάκα», με την αίθουσα να σείεται από τα γέλια! 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο εκλογικό του κέντρο στο Μαρούσι

Στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής βρέθηκε ο Νίκος Παππάς, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ο οποίος κατόπιν δήλωσε τα εξής: «Συμμετέχουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδια του. Για να υπερασπιστούμε τη χώρα από τη ΙΧ εξωτερική πολιτική του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα “χυλό” χωρίς λογοδοσία, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα με κλειστές πόρτες». Καταληκτικά ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ανέφερε πως «κάνουμε τα ανοίγματα μας, χτίζουμε την ανοικτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας, χτίζουμε την παράταξη της νίκης».

 

Κάλεσμα προς τα μέλη του κόμματος και κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη να συμμετάσχει στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για να αλλάξουμε πορεία», απηύθυνε ο Στέφανος Τζουμάκας, σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας. «Έχουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία κόμματος πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να προτάσσουμε την πολιτική και την οικονομία. Για να απομονώσουμε την αθλιότητα της υποκατάστασης της πολιτικής από τη διαπλοκή και παρασιτικά συμφέροντα. Για να απομονώσουμε φαινόμενα παρακμής, πολιτικού εκφυλισμού και μειοψηφικών πρακτικών στο προοδευτικό κίνημα. Για να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμματος λαϊκού, ως κόμματος εναλλακτικής λύσης. Για τη χώρα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

O υποψήφιος πρόεδρος Στέφανος Τζουμάκας στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας

«Ψήφισα στην οργάνωσή μου στη Ν. Ιωνία. Είναι μια σημαντική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια σημαντική ημέρα για την κοινωνία, είναι και μια σημαντική ημέρα για τον κόσμο της Αριστεράς. Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει κάτι καινούργιο, που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τόσες κρίσεις που έχει περάσει. Το σύνθημά μας ήταν «αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά» και νομίζω ότι η άλλη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη, αν ο κόσμος της Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This